/ Pepperkakehus: Komplett guide (oppskrift, oppsett og tips)

Pepperkakehus: Komplett guide (oppskrift, oppsett og tips)

Bilde av to pepperkakehus med tekst som sier: alt om pepperkakehus, komplett guide.

Innhold

Pepperkakehus er en viktig del av julen og en tradisjon vi må ta med videre. Pepperkakehuset er en populær juledekorasjon og er ofte brukt som en festlig aktivitet for barn og voksne. I denne artikkelen vil vi utforske den perfekte oppskriften, historien og ulike måter å dekorere det på.

Bilde av et dekorert pepperkakehus, illustrert som et vanlig hus i skogen.
Bilde av et dekorert pepperkakehus, illustrert som et vanlig hus i skogen.

Pepperkakehus har en lang historie i Norge og har vært en del av juletradisjonen i flere århundrer. I dag er dette en vanlig juleaktivitet i Norge og er ofte brukt som en morsom aktivitet for hele familien. Det finnes også konkurranser i mange byer og tettsteder i Norge, hvor deltakerne kan vise frem sine kreative ferdigheter og vinne flotte premier.

Rask innledning:

 • Pepperkakehus har en lang historie i Norge og har vært en del av juletradisjonen i flere århundrer.
 • Å lage ditt eget pepperkakehus kan være en morsom og kreativ aktivitet for hele familien.
 • Konkurranser er en populær aktivitet i mange byer og tettsteder i Norge.

Historie

Bilde som illustrerer et pepperkakehus i skogen, lysene står på inne og familien som bor der er klar for jul.
Bilde som illustrerer et pepperkakehus i skogen, lysene står på inne og familien som bor der er klar for jul.

Opprinnelse

Pepperkaker har blitt bakt i Norge siden middelalderen, men det var ikke før på 1800-tallet at de ble formet som hus og pyntet med sukker og glasur. Pepperkakehuset er en norsk tradisjon som er inspirert av eventyret om Hans og Grete, der de finner et hus laget av brød og sukker i skogen. I dag er det en populær juletradisjon i Norge og mange andre land.

Tradisjoner

Pepperkakehuset har mange tradisjoner knyttet til seg. Det er vanlig å bake pepperkakehuset sammen med venner og familie i desember måned. Noen lager også pepperkakehuset som en konkurranse, der det beste huset vinner. Pepperkakehuset brukes også som pynt i hjemmet, og mange baker flere hus for å lage en hel landsby. Det er også vanlig å gi dette i julegave, enten som en gave i seg selv eller som en del av en større gave.

Pepperkakehuset er ikke bare en norsk tradisjon, men også en tradisjon i mange andre land. I Tyskland kalles det “Lebkuchenhaus” og i Sverige kalles det “Pepparkakshus”. I USA er det vanlig å lage dette som en del av julefeiringen, og det arrangeres til og med konkurranser der.

Det er en viktig del av juletradisjonene i Norge og mange andre land. Det er en morsom og kreativ måte å feire julen på, og det er en flott aktivitet å gjøre sammen med venner og familie.

Relatert: Matlagingsmetoder: Komplett guide (teknikk, typer og tips)

Slik lager du et pepperkakehus:

Bilde av et pepperkakehus dekorert med nonstop.
Bilde av et pepperkakehus dekorert med nonstop.

Ingredienser

For å lage et pepperkakehus, trenger vi først og fremst pepperkakedeig. Du kan kjøpe ferdig pepperkakedeig, eller lage din egen. Her er en oppskrift på pepperkakedeig som vi har brukt og fungerer veldig bra:

IngredienserMengde
Hvetemel500 g
Sukker250 g
Smør250 g
Sirup250 g
Vann1 dl
Natron1 ts
Kanel2 ts
Ingefær1 ts
Kardemomme1 ts

Oppskrifter

Slik lager du pepperkakedeig:

 1. Smelt smør og sirup i en kjele på svak varme.
 2. Bland hvetemel, sukker, natron og krydder i en bolle.
 3. Tilsett smørblandingen i bollen og rør godt.
 4. Tilsett vann og rør til deigen blir jevn.
 5. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time.

Slik lager du pepperkakehus:

 1. Skriv ut en mal til pepperkakehuset og klipp ut delene.
 2. Kjevle ut deigen til ca. 3 mm tykkelse.
 3. Legg de utklippede delene på deigen og skjær rundt.
 4. Legg delene på stekebrettet og stek dem i ovnen på 180 grader i ca. 10-12 minutter.
 5. La delene avkjøles.
 6. Lag en glasur ved å blande eggehvite og melis.
 7. Sett sammen delene ved hjelp av glasuren og la det tørke.

Konstruksjonstips

For å få et pepperkakehus som står støtt og er pent å se på, kan det være lurt å følge noen tips:

 • La delene avkjøles helt før du setter dem sammen.
 • Bruk en skarp kniv eller saks for å klippe ut delene.
 • Pass på at delene er jevne og rette før du setter dem sammen.
 • Bruk mye glasur for å sikre at delene sitter godt sammen.
 • La huset tørke i minst 24 timer før du begynner å pynte det.

Design og dekorasjon

Bilde av et dekorert pepperkakehus med en fullmåne i bakgrunnen.
Bilde av et dekorert pepperkakehus med en fullmåne i bakgrunnen.

Når det kommer til design og dekorasjon av pepperkakehus, er det kun fantasien som setter grenser. Det finnes et utall av dekorasjonsteknikker, stiler og temaer man kan velge mellom. Her vil vi gi deg noen tips og triks for å lage et flott pepperkakehus.

Dekorasjonsteknikker

Det finnes mange måter å dekorere et pepperkakehus på. Her er noen av våre favoritt-teknikker:

 • Royal icing: Dette er en type glasur som er perfekt for å lime sammen delene av pepperkakehuset. Det er også flott å bruke som dekorasjon, da det stivner og gir en flott overflate å male på.
 • Sukkertøy: Sukkertøy er en klassisk måte å dekorere pepperkakehuset på. Det finnes et utall av farger og former å velge mellom, så her kan man virkelig være kreativ.
 • Spray-sne: For å gi huset en ekstra julete følelse, kan man bruke spray-sne. Dette er en type spray som gir en hvit, snøaktig overflate.
 • Malt sukker: For å gi pepperkakehuset en mer rustikk følelse, kan man male sukker med konditorfarge og bruke dette som dekorasjon.

Stiler og temaer

Når det kommer til stiler og temaer, er det igjen kun fantasien som setter grenser. Her er noen av våre favoritt-stiler og temaer:

 • Tradisjonell: En klassisk stil som passer perfekt til julen. Bruk rødt, grønt og hvitt som farger, og dekorer med sukkertøy og royal icing.
 • Eventyr: Lag et pepperkakehus som ser ut som et slott eller et eventyrhus. Bruk fantasifulle farger og dekorasjoner for å skape en magisk følelse.
 • Moderne: For en mer moderne stil, kan man bruke minimalistiske dekorasjoner og enkle farger. Prøv å lage et pepperkakehus som ser ut som et moderne hus eller bygning.

Vi håper disse tipsene vil gi deg et flott resultat som vil imponere gjestene dine. Husk å ha det gøy og vær kreativ!

Relatert: Brødformer test: 10 beste på markedet

Konkurranser i Norge

Bilde av etter pepperkake rekkehus.
Bilde av etter pepperkake rekkehus.

Pepperkakehus konkurranser er en populær juletradisjon i Norge. Det finnes mange lokale og nasjonale konkurranser der folk kan vise frem sine kreative og fantasifulle ideer. Vi vil nå se nærmere på noen av de mest berømte konkurransene og noen vinnerstrategier som kan hjelpe deg med å vinne en pepperkakehus konkurranse.

Berømte konkurranser

En av de mest berømte pepperkakehus konkurransene i Norge er “Pepperkakebyen” i Bergen. Dette er en årlig konkurranse der deltakerne bygger en hel by av pepperkakehus. Konkurransen har blitt en stor suksess og tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år.

En annen populær konkurransen er “Pepperkakehus-konkurranse” arrangert av Signo Vivo. Dette er en årlig konkurranse der deltakerne kan vise frem sine kreative ferdigheter.

Vinnerstrategier

For å vinne en pepperkakehus konkurranse, må du ha en god strategi. Her er noen tips som kan hjelpe deg med å vinne:

 • Planlegg på forhånd: Det er viktig å ha en plan før du starter å bygge. Tenk på temaet ditt og hvilke materialer du trenger.
 • Bruk riktig deig: Velg en pepperkakedeig som er enkel å jobbe med og som ikke sprekker eller blir for myk.
 • Tenk på detaljene: Det er detaljene som gjør forskjellen. Legg til små detaljer som vinduer, dører og takstein for å gjøre pepperkakehuset ditt mer realistisk.
 • Vær kreativ: Ikke vær redd for å tenke utenfor boksen. Prøv å skape noe unikt og kreativt som skiller seg ut fra de andre deltakerne.
 • Ha det gøy: Det viktigste er å ha det gøy mens du bygger. Hvis du har det gøy, vil det vises i resultatet.

Vi håper disse tipsene vil hjelpe deg med å vinne neste konkurranse. Lykke til!

Pedagogisk bruk

Bilde av et hus laget av pepperkakedeig, i skogen omringet av trær.
Bilde av et hus laget av pepperkakedeig, i skogen omringet av trær.

Pepperkakehus er ikke bare morsomt å bygge, men det kan også brukes som et pedagogisk verktøy for barn. Her er noen måter å bruke pepperkaketradisjonen på for å lære barna noe nyttig.

Matematikk

Pepperkakehus kan brukes til å lære barna grunnleggende matematikk. Ved å måle og kutte deigen i forskjellige størrelser og former, kan barna lære om tall, geometri og proporsjoner. De kan også øve på å telle antall pepperkaker som trengs for å bygge huset, og øve på å dele opp pepperkakene i like store deler.

Kreativitet

Pepperkakehus gir også barna muligheten til å utvikle sin kreativitet. De kan dekorere huset med forskjellige farger, former og mønstre. De kan også bruke fantasien sin til å lage forskjellige typer hus, som slott, hytter eller tårn.

Samarbeid

Å bygge et pepperkakehus kan også være en flott måte å lære barna om samarbeid. De kan jobbe sammen for å bygge huset, dele oppgaver og hjelpe hverandre. Dette vil også hjelpe dem med å utvikle sine sosiale ferdigheter og lære å kommunisere med andre.

Oppsummering

Pepperkakehus kan være en morsom og pedagogisk aktivitet for barn. Det kan brukes til å lære barna matematikk, kreativitet og samarbeid. Så neste gang kan du lære barna noe nyttig samtidig!

Bevaring og lagring

Pepperkakehus dekorert med melis.
Hus laget av pepperkaker, dekorert med melis.

Holdbarhet

Pepperkakehuset kan holde seg i flere uker hvis det er riktig lagret. Det er viktig at huset oppbevares på et tørt og kjølig sted, vekk fra direkte sollys og varme. Hvis pepperkakehuset er laget med egg eller melk, bør det oppbevares i kjøleskapet.

Vi anbefaler å pakke pepperkakehuset inn i plastfolie eller en lufttett beholder for å unngå at det tørker ut. Hvis det begynner å bli mykt eller klebrig, kan du prøve å legge det i kjøleskapet i noen minutter for å få det til å stivne igjen.

Visningstips

Pepperkakehuset kan være en flott dekorasjon på julebordet eller i vinduskarmen. Eksempel på en fin fremvisning – plasser det på et fat eller et brett og pynte rundt med granbar, kongler og annen julepynt.

Hvis du vil at pepperkakehuset skal skinne ekstra mye, kan du pensle det med et tynt lag med eggehvite og drysse over litt melis. Dette vil gi en glatt og blank overflate.

Husk at pepperkakehuset ikke er en leke, så det bør ikke plasseres på et sted hvor det kan bli ødelagt eller spist av små barn eller kjæledyr.

Kulturell betydning

Bilde av en vei inn til et hus laget av pepperkake.
Bilde av en vei inn til et hus laget av pepperkake.

Pepperkakehus har en stor kulturell betydning i Norge. Det er en tradisjon som går tilbake til middelalderen, og som fortsatt er like populær i dag. Pepperkakehuset er et symbol på julen og på norsk kultur.

Pepperkakehuset er ikke bare en julekake, det er også et kunstverk. Hvert år lages det utallige hus over hele landet, og noen av dem er virkelig imponerende. Det er ikke uvanlig å se eksempler som er flere meter høye, eller som er laget i form av kjente byggverk.

Pepperkakehuset er også en god måte å lære barn om norsk kultur og tradisjoner. Det er en aktivitet som hele familien kan delta i, og som kan skape gode minner for livet. Det er ikke bare en morsom aktivitet, det er også en måte å lære om historie og kultur på.

I tillegg til å være en juletradisjon, har det også en symbolsk betydning. Det representerer en tid med fred og glede, og det minner oss om viktigheten av å være sammen med familie og venner. Det er en påminnelse om at julen ikke handler om gaver og materialisme, men om å være sammen og dele gode øyeblikk.

Moderne tolkninger og trender

Bilde av moderne hus, stående på is, laget av pepperkakedeig.
Bilde av moderne hus, stående på is, laget av pepperkakedeig.

Pepperkakehus er en tradisjonell julekake i Norge. I dag finnes det mange moderne tolkninger og trender som gjør pepperkakehusene enda mer spennende og kreative.

En trend som har blitt populær de siste årene er å lage dette huset i ulike former og størrelser. Noen lager pepperkakehus som ligner på kjente bygninger eller landemerker, mens andre er inspirert av kultur eller fantasiverdenen.

En annen trend er å pynte husene med ulike materialer og teknikker. Noen bruker maling eller spraymaling for å gi pepperkakehusene en annen farge eller tekstur. Andre pynter med kakepynt, sjokolade, karamell eller andre søtsaker.

Det er også vanlig å lage pepperkakehus som er funksjonelle. For eksempel kan man lage pepperkakehus som fungerer som lyslykter eller som kan åpnes og brukes som godteriskåler.

Uansett hvilken trend eller tolkning man velger, er det viktig å huske at det først og fremst handler om å ha det gøy og skape en hyggelig julestemning.

Ofte stilte spørsmål

Bilde av julemarkedet i pepperkakebyen.
Bilde av julemarkedet i pepperkakebyen.

Hvordan lager man deig til pepperkakehus?

For å lage deig til pepperkakehus trenger man ingredienser som mel, sukker, sirup, krydder og smør. En vanlig oppskrift kan være å blande 500 g hvetemel, 2 ts natron, 2 ts kanel, 1 ts ingefær og 1 ts nellik i en bolle. Deretter blander man 150 g sukker, 150 g smør og 1 dl lys sirup i en kjele og varmer opp blandingen til alt smør er smeltet. Bland så den varme blandingen i bollen med mel og krydder og rør alt sammen til en jevn deig. La deigen hvile i kjøleskapet i minst en time før utbaking og steking.

Hvilke materialer trenger man?

For å bygge et pepperkakehus trenger man først og fremst pepperkakedeig, som man kan lage selv eller kjøpe ferdig. I tillegg trenger man en skisse eller mal for å kutte ut delene til huset, en kniv eller pepperkakeutstikker, en stekeplate, et sted å bygge huset og materialer til å lime delene sammen. Tradisjonelt sett bruker man melisglasur som lim og pynter med nonstop, gelé og sjokolade. Andre materialer man kan bruke til å pynte med er for eksempel marsipan, fondant og kakestrøssel.

Hvordan pynter man et pepperkakehus på en kreativ måte?

Det finnes mange måter å pynte et pepperkakehus på, og kun fantasien setter grenser. Man kan for eksempel pynte med nonstop, gelé og sjokolade, eller man kan lage små figurer eller møbler av marsipan eller fondant. For å gjøre huset mer spennende kan man også lage små detaljer som trær, snømenn eller julestjerner. Å pynte med lys kan også gi et flott resultat.

Relatert: Er sjokolade sunt? Finn svaret på NHI.no – trykk her.

Hvilken type lim er best for å sette sammen pepperkakehus?

Melisglasur er den vanligste typen lim som brukes til å sette sammen pepperkakehus. Dette er en blanding av melis og vann som er enkel å lage og som tørker hardt og stabilt. Andre typer lim man kan bruke er for eksempel smeltet sjokolade eller karamell.

Når på året lager man dette?

Det er vanlig å bygge pepperkakehus i desember, og det er spesielt populært blant barn. Tradisjonelt sett spiser man ikke dette før etter jul, men mange velger å spise huset allerede i juletiden. Husk at det kan være lurt å oppbevare pepperkakehuset i en tett boks eller plastpose for å unngå at det blir mykt.

Hvordan integrerer man belysning i et pepperkakehus?

Å integrere belysning i et pepperkakehus kan gi en flott effekt. Et enkelt alternativ er å sette et batteridrevet LED-lys inne i huset, som gir en varm og koselig glød. Man kan også bruke små LED-lyslenker til å lyse opp huset fra utsiden. Det er viktig å huske på at man ikke bør bruke levende lys, da dette kan være brannfarlig.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩