/ Matlaging med damp: Komplett guide (utstyr, varighet og tips)

Matlaging med damp: Komplett guide (utstyr, varighet og tips)

Bilde av dame som lager mat med damp og tekst som sier: matlaging med damp, komplett guide

Innhold

Matlaging med damp er en stadig mer populær tilberedningsmetode som gir deg muligheten til å tilberede sunne, smakfulle måltider på en skånsom og effektiv måte. Med dampkoking kan du bevare næringsstoffene i maten bedre, samtidig som du oppnår en fantastisk tekstur og smak. Dampkoking kan brukes til alt fra grønnsaker og fisk til kjøtt og bakverk.

Bilde av matlaging med damp.
Bilde av matlaging med damp.

For å kunne tilberede mat med damp trenger du spesielt utstyr som en dampovn eller en dampkoker. Disse enhetene bruker damp til å varmebehandle maten på en skånsom måte, noe som gjør at maten beholder farge, konsistens og viktige næringsstoffer. Damptilførsel er også perfekt til tining eller oppvarming av mat, heving av deiger eller matlaging med sous vide-metoden.

Det finnes ulike teknikker og oppskrifter som kan brukes ved dampkoking, og det er viktig å gjøre seg kjent med disse for å oppnå de beste resultatene. I denne artikkelen vil vi gi deg en innføring i grunnleggende om dampkoking, utstyret som trengs, forberedelser før dampkoking, dampkokingsteknikker, oppskrifter for dampkoking, tips og triks for dampkoking, samt rengjøring og vedlikehold av dampkokeutstyr.

Rask innledning:

 • Dampkoking er en skånsom og effektiv tilberedningsmetode som gir deg muligheten til å tilberede sunne, smakfulle måltider.
 • For å kunne tilberede mat med damp trenger du spesielt utstyr som en dampovn eller en dampkoker.
 • Det finnes ulike teknikker og oppskrifter som kan brukes ved dampkoking, og det er viktig å gjøre seg kjent med disse for å oppnå de beste resultatene.

Grunnleggende informasjon om dampkoking

Bilde som viser tilbereding av matvarer før det skal dampes.
Bilde som viser tilbereding av matvarer før det skal dampes.

Dampkoking er en sunn og enkel tilberedningsmetode som har blitt brukt i århundrer. Det er en metode som bruker damp for å tilberede maten, i stedet for å koke eller steke den i olje eller smør. Dampkoking er en metode som passer for alle typer matvarer, inkludert grønnsaker, fisk, kjøtt og ris. I denne delen vil vi se nærmere på fordelene med dampkoking og ulike metoder for å tilberede mat med damp.

Fordelene med dampkoking

Dampkoking er en sunn og næringsrik måte å tilberede mat på. Fordelene med dampkoking inkluderer:

 • Bevaring av næringsstoffer: Dampkoking bevarer næringsstoffene i maten, inkludert vitaminer og mineraler, bedre enn andre tilberedningsmetoder. Dette skyldes at maten ikke er i kontakt med vann eller olje, som kan vaske bort næringsstoffene.
 • Bedre smak: Dampkoking bevarer smaken av maten bedre enn andre tilberedningsmetoder. Dette skyldes at maten tilberedes i sin egen damp, som bevarer smaken og aromaen.
 • Mindre fett: Dampkoking krever ikke bruk av olje eller smør, noe som gjør det til en sunnere tilberedningsmetode.
 • Enkel tilberedning: Dampkoking er en enkel og rask tilberedningsmetode som krever minimalt med forberedelse.

Ulike metoder for dampkoking

Det finnes flere ulike metoder for å tilberede mat med damp. Noen av de vanligste metodene inkluderer:

 • Dampkoker: En dampkoker er en spesiell gryte som brukes til å tilberede mat med damp. Dampkokeren består av en bunnkoker som varmes opp av en varmekilde, og en dampkurv som plasseres på toppen av bunnkokeren. Maten legges i dampkurven, og dampen fra bunnkokeren tilbereder maten.
 • Dampovn: En dampovn er en ovn som bruker damp til å tilberede mat. Dampovnen fungerer ved å tilføre damp til ovnen, som deretter tilbereder maten. Dampovnen har flere fordeler, inkludert muligheten til å tilberede større mengder mat samtidig.
 • Dampbake: Dampbaking er en tilberedningsmetode som bruker damp til å bake mat i ovnen. Dampbaking er en sunnere tilberedningsmetode enn tradisjonell baking, da den ikke krever bruk av olje eller smør.

Dampkoking er en sunn og næringsrik tilberedningsmetode som kan brukes til å tilberede alle typer matvarer. Fordelene med dampkoking inkluderer bevaring av næringsstoffer, bedre smak, mindre fett og enkel tilberedning. Det finnes flere ulike metoder for å tilberede mat med damp, inkludert dampkoker, dampovn og dampbaking.

Relatert: Matlagingsmetoder: Komplett guide (teknikk, typer og tips)

Utstyret for dampkoking

Bilde av et klassisk kjøkken.
Bilde av et klassisk kjøkken.

Dampkoking er en fantastisk måte å tilberede mat på. Det gir flere fordeler som overlegen bevaring av smak, friske farger og næringsstoffer. Utstyret som trengs for å dampkoke maten er en dampovn eller en dampkoker.

Dampovner

En dampovn er en spesiell type ovn som bruker vanndamp til å tilberede maten. Det finnes to typer dampovner: en ren dampovn og en kombinert dampovn. En ren dampovn bruker bare damp for å tilberede maten, mens en kombinert dampovn har både en tradisjonell stekeovn og en dampfunksjon.

En dampovn fungerer ved å varme opp vannet i en vanntank, som deretter frigjør dampen i ovnen. Dampen sirkulerer deretter rundt maten og tilbereder den på en mild og skånsom måte.

Dampkoker

En dampkoker er et annet alternativ for å dampkoke maten. Dampkokeren fungerer ved å varme opp vannet i en vanntank, som deretter frigjør dampen i kokekammeret. Maten plasseres i en dampkurv som plasseres over vanntanken.

En dampkoker kan brukes til å tilberede en rekke matvarer, inkludert grønnsaker, fisk, kjøtt og ris. Det er en enkel og praktisk måte å tilberede maten på, og resultatet er alltid saftig og smakfull.

Uansett om du velger en dampovn eller en dampkoker, vil du oppleve fordelene med dampkoking. Det er en av de mildeste og mest skånsomme måtene å lage mat på, og det gir fantastiske resultater hver gang.

Forberedelser før dampkoking

Bilde av en rekke matvarer - ris, mais, erter, hvitløk, paprika og oljer.
Bilde av en rekke matvarer – ris, mais, erter, hvitløk, paprika og oljer.

Dampkoking er en sunn og enkel måte å tilberede mat på. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på noen forberedelser før du begynner å dampkoke maten din. Her er noen tips for å lykkes med dampkoking:

Matvalg

Før du starter, er det viktig å velge riktig type mat til dampkoking. Generelt fungerer de fleste typer mat godt med dampkoking, men det er noen unntak. For eksempel er det ikke anbefalt å dampe mat som er veldig tørr, som ris eller pasta. Du kan heller ikke dampe mat som har en veldig sterk smak, som hvitløk eller ingefær, da smaken kan spre seg til andre matvarer som dampes samtidig.

Forberedelse av matvarer

Før du begynner å dampkoke maten din, må du forberede matvarene på en spesiell måte. Først må du sørge for at maten er ren og fri for skitt eller urenheter. Deretter må du kutte maten i passende størrelser for å sikre at den blir kokt jevnt.

Du kan også legge til krydder eller marinade i maten før du damper den for å gi ekstra smak. For eksempel kan du legge til soyasaus, sitronsaft eller urter. Men vær forsiktig med å legge til for mye krydder eller marinade, da dette kan overvelde smaken av maten.

Til slutt bør du sørge for at du har riktig type utstyr for dampkoking. En dampkoker eller en dampovn er ideell for dampkoking. Hvis du ikke har en dampkoker eller dampovn, kan du bruke en vanlig kjele med et dampinnlegg.

Med disse forberedelsene vil du være klar til å dampe maten din på en sunn og enkel måte.

Dampkokingsteknikker

Bilde av gryterett, ris og grønnsaker.
Bilde av gryterett, ris og grønnsaker.

Dampkoking er en sunn og smakfull måte å tilberede mat på. For å få best mulig resultat, er det viktig å bruke riktig temperatur og tidstyring. Her er noen tips for å mestre dampkokingsteknikker.

Temperaturkontroll

Temperaturen er avgjørende for å få perfekt dampkoking. Vanligvis ligger temperaturen på mellom 40 og 100 grader Celsius. Med en kombiovn som både har tradisjonell stekeovn og dampfunksjon kan du nå høyere temperaturer. Her er noen retningslinjer for tilberedning av forskjellige matvarer med damp:

 • 100 °C: Kjøtt, kylling og grønnsaker.
 • 80 °C: Fisk og sjømat.

Det er viktig å huske på at temperaturen kan variere avhengig av ovnen og matvaren. Derfor bør du alltid sjekke ovnens bruksanvisning og tilberedningstips for den spesifikke matvaren du ønsker å tilberede.

Tidstyring

Tid er også en viktig faktor når du damper mat. Det er viktig å ikke overstige anbefalt tid for å unngå overkokt mat. Her er noen retningslinjer for tidstyring:

 • Grønnsaker: 5-10 minutter
 • Fisk: 5-15 minutter
 • Kylling: 20-30 minutter
 • Kjøtt: 30-60 minutter

Husk at tidene kan variere avhengig av ovnen og matvaren. Derfor bør du alltid sjekke ovnens bruksanvisning og tilberedningstips for den spesifikke matvaren du ønsker å tilberede.

Med riktig temperaturkontroll og tidstyring kan du få de beste resultatene med dampkoking.

Relatert: Topp 5 matkasser i Norge som du bør vurdere

Oppskrifter for Dampkoking

Bilde av matlaging på kjøkkenet og damp som siger opp gjennom kjelene.
Bilde av matlaging på kjøkkenet og damp som siger opp gjennom kjelene.

Dampkoking er en sunn og smakfull måte å tilberede mat på. Dampovner gir deg muligheten til å lage mat med damp og tørr varme, som gir deg uendelige matlagingsmuligheter. Vi har satt sammen noen enkle oppskrifter for å hjelpe deg å komme i gang med dampkoking.

Grønnsaker

Dampkoking av grønnsaker er en utmerket måte å bevare næringsstoffene i maten på. For å dampe grønnsaker, legg dem i en dampkurv over en kjele med kokende vann. Dekk til og damp i 5-10 minutter, avhengig av grønnsakenes tykkelse. Her er noen enkle oppskrifter:

 • Dampet brokkoli med hvitløk og sitronsaft. Kok brokkoli i 5 minutter, og server med sautert hvitløk og sitronsaft.
 • Dampet gulrot og squash med urter. Legg skiver av gulrot og squash i dampkurven, og dryss over hakket timian og rosmarin. Damp i 10 minutter.
 • Dampet asparges med parmesanost. Damp asparges i 5 minutter, og dryss over revet parmesanost og hakket persille.

Fisk og skalldyr

Dampkoking av fisk og skalldyr er en sunn og smakfull måte å tilberede sjømat på. Dampovner gir deg muligheten til å tilberede fisk og skalldyr perfekt hver gang. Her er noen enkle oppskrifter:

 • Dampet laks med sitron og dill. Legg laksefiletene i dampkurven, og dryss over hakket dill og sitronsaft. Damp i 10-15 minutter.
 • Dampet torsk med grønnsaker. Legg torskefiletene i dampkurven, og legg skiver av gulrot og squash rundt. Damp i 10-15 minutter.
 • Dampede blåskjell med hvitløk og persille. Damp blåskjellene i 5-10 minutter, og server med sautert hvitløk og hakket persille.

Kjøtt

Dampkoking av kjøtt er en sunn og smakfull måte å tilberede kjøtt på. Dampovner gir deg muligheten til å tilberede kjøtt perfekt hver gang. Her er noen enkle oppskrifter:

 • Dampet kylling med grønnsaker. Legg kyllingfiletene i dampkurven, og legg skiver av paprika og løk rundt. Damp i 20-25 minutter.
 • Dampet biff med rosmarin og hvitløk. Legg biffen i dampkurven, og dryss over hakket rosmarin og hvitløk. Damp i 10-15 minutter.
 • Dampet svinekjøtt med sennep og honning. Legg svinekjøttet i dampkurven, og pensle med sennep og honning. Damp i 15-20 minutter.

Tips og triks for dampkoking

Bilde av grønnsaker og matlaging med damp.
Bilde av grønnsaker og matlaging med damp.

Dampkoking er en sunn og enkel måte å tilberede mat på. Her er noen tips og triks for å få mest mulig ut av din dampkoker:

1. Velg riktig utstyr

For å få best resultat, velg en dampkoker som passer dine behov. Det finnes en rekke forskjellige dampkokere på markedet, fra enkle dampinnsatser til avanserte dampovner. Vurder dine behov og budsjetter før du kjøper.

2. Bruk riktig mengde vann

Bruk alltid riktig mengde vann når du damper mat. For mye vann kan føre til at maten blir vassen, mens for lite vann kan føre til at maten blir brent. Følg instruksjonene for din dampkoker for å sikre at du bruker riktig mengde vann.

3. Bruk riktig temperatur

Bruk alltid riktig temperatur når du damper mat. For høy temperatur kan føre til at maten blir overkokt, mens for lav temperatur kan føre til at maten ikke blir kokt ordentlig. Følg instruksjonene for din dampkoker for å sikre at du bruker riktig temperatur.

4. Tilsett smak

Dampkoking kan gi maten en mild og subtil smak. For å gi maten mer smak, kan du tilsette krydder, urter, sitrusfrukter, eller andre smakstilsetninger i vannet mens du damper maten.

5. Ikke overfyll dampkokeren

Ikke overfyll dampkokeren med mat. Dette kan føre til at maten ikke blir kokt ordentlig, eller at dampkokeren ikke fungerer som den skal. Følg instruksjonene for din dampkoker for å sikre at du ikke overfyller den.

Med disse tipsene og triksene kan du få mest mulig ut av din dampkoker og tilberede sunn og smakfull mat på en enkel måte.

Rengjøring og vedlikehold av dampkokeutstyr

Bilde som illustrerer kjøkkenet til en restaurant som har profesjonelt utstyr for matlaging med damp.
Bilde som illustrerer kjøkkenet til en restaurant som har profesjonelt utstyr for matlaging med damp.

Som med alle andre kjøkkenredskaper, er det viktig å holde dampkokeutstyret rent og i god stand. Riktig rengjøring og vedlikehold vil ikke bare forlenge levetiden til utstyret ditt, men også sikre at maten du tilbereder er trygg og sunn å spise.

For å rengjøre dampovnen, kan du bruke en fuktig klut eller svamp. Unngå å bruke skuremidler eller sterke kjemikalier, da dette kan skade ovnen. Hvis ovnen har fastbrente matrester, kan du bruke en mild ovnsrens og en myk børste til å fjerne det. Husk å følge produsentens instruksjoner når du bruker ovnsrens.

Det er også viktig å rengjøre dampbeholderen regelmessig. Dampbeholderen kan samle opp mineraler og andre urenheter fra vannet som brukes til å lage damp, og dette kan påvirke smaken og kvaliteten på maten du tilbereder. For å rengjøre dampbeholderen, kan du fylle den med en blanding av vann og eddik, og la den stå i noen timer før du skyller den grundig.

Når du ikke bruker dampkokeutstyret, bør du oppbevare det på en tørr og ren plass. Hvis du har en dampvasker, bør du også sørge for å tømme vanntanken etter hver bruk, og la den tørke helt før du bruker den igjen.

Ved å følge disse enkle rengjørings- og vedlikeholdstipsene, kan du sikre at dampkokeutstyret ditt fungerer optimalt og gir deg de beste resultatene hver gang du bruker det.

Helse og ernæring

Bilde skal illustrere mat som blir tilberedet i en kjele, på et moderne kjøkken.
Bilde skal illustrere mat som blir tilberedet i en kjele, på et moderne kjøkken.

Når vi bruker damp til å lage mat, kan vi være trygge på at vi bevarer næringsstoffene i maten. Dampkoking er en skånsom måte å tilberede mat på som bevarer vitaminer og mineraler bedre enn tradisjonelle tilberedningsmetoder.

En fordel med dampkoking er at vi ikke trenger å bruke olje eller fett. Dette betyr at vi kan redusere inntaket av mettet fett og kalorier i kostholdet vårt. Dampkoking er derfor en sunnere måte å tilberede mat på for både kroppen og hjertet vårt.

I tillegg kan dampkoking bidra til å redusere inntaket av salt i kostholdet vårt. Når vi damper maten, kan vi tilsette smak ved å bruke urter og krydder i stedet for salt. Dette kan være spesielt gunstig for personer som lider av høyt blodtrykk eller andre hjertesykdommer.

Videre kan dampkoking være en god måte å tilberede grønnsaker på. Grønnsaker tilberedt med damp beholder sin naturlige farge, smak og konsistens, og blir ikke overkokt eller bløte. Dette betyr at grønnsakene bevarer sine næringsstoffer og fiber bedre, og dermed er sunnere for oss.

Ofte stilte spørsmål

Bilde som viser oss hva matlaging med damp kan se ut som.
Bilde som viser oss hva matlaging med damp kan se ut som.

Hvordan kan jeg tilberede oppskrifter med en Bosch dampovn?

Til å begynne med, må du sørge for at du har riktige tilbehør og utstyr, som en dampovnplate eller en dampovnbolle. Deretter kan du velge en oppskrift som passer for dampovnen din og følge instruksjonene. Generelt sett bør du justere temperaturen og tiden i henhold til oppskriften og sørge for at maten er plassert riktig i ovnen. Bosch har en rekke dampovner, og du kan finne flere oppskrifter og tips på deres nettside.

Hvilke oppskrifter passer best for en kombidampovn?

Kombidampovner gir deg muligheten til å tilberede maten på forskjellige måter, for eksempel ved hjelp av varmluft eller damp. Dette gir deg mer fleksibilitet når det gjelder matlaging og lar deg tilberede et bredt spekter av retter, alt fra saftige kaker til sprø pizzaer. Noen av de beste oppskriftene for en kombidampovn inkluderer dampede grønnsaker, stekt kylling og fisk, og bakt brød.

Hva er fordelene med å varme mat i en dampovn sammenlignet med tradisjonelle metoder?

Dampovner har flere fordeler sammenlignet med tradisjonelle ovner. For det første bevarer dampovnen matens næringsstoffer og smak bedre. Dette skyldes at maten tilberedes ved en lavere temperatur og høyere fuktighet, som bevarer matens naturlige smak og tekstur. For det andre kan dampovnen redusere tilberedningstiden, da maten tilberedes raskere i en dampovn sammenlignet med en tradisjonell ovn. Til slutt kan dampovnen også være mer energieffektiv, da den bruker mindre energi til å tilberede maten.

Hvordan brukes en Miele stekeovn med dampfunksjon for optimal matlaging?

For å bruke en Miele stekeovn med dampfunksjon for optimal matlaging, må du følge instruksjonene nøye og sørge for at du har riktige tilbehør og utstyr. Miele stekeovner har flere dampfunksjoner, inkludert kombidamp, intensivdamp og tørrdamp, som gir deg muligheten til å tilberede maten på forskjellige måter. For å oppnå best mulig resultat, bør du velge riktig dampfunksjon og justere temperaturen og tiden i henhold til oppskriften.

Relatert: Blender best i test: 10 knallgode varianter

Kan jeg bruke dampfunksjonen i en vanlig stekeovn, og hvordan?

Ja, du kan bruke dampfunksjonen i en vanlig stekeovn ved å bruke en dampovnplate eller en dampovnbolle. Dette vil gi deg noen av fordelene med en dampovn, som å bevare matens næringsstoffer og smak bedre. For å bruke dampfunksjonen i en vanlig stekeovn, må du fylle dampovnplaten eller dampovnbollen med vann og plassere den i ovnen. Deretter kan du tilberede maten som vanlig, men med dampfunksjonen på.

Hvilke typer grønnsaker egner seg best for damping, og hvilke metoder anbefales?

De fleste typer grønnsaker egner seg for damping, men noen av de beste inkluderer brokkoli, gulrøtter, blomkål, asparges og søtpoteter. Disse grønnsakene beholder sin naturlige smak og tekstur når de dampes, og de beholder også flere næringsstoffer. For å dampe grønnsaker, kan du bruke en dampkurv eller en dampovnplate, eller du kan bruke en dampovnbolle. Plasser grønnsakene i kurven eller på platen eller i bollen, og damp dem i noen minutter til de er møre.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩