/ Kjeler: Alt du trenger å vite om valg og bruk

Kjeler: Alt du trenger å vite om valg og bruk

Kjeler - valg og bruk

Innhold

Kjeler er en essensiell del av ethvert kjøkken, og det finnes et stort utvalg av dem på markedet. Men hvordan velger du den rette kjelen for dine behov? Og hvordan bruker du den på best mulig måte? I denne artikkelen vil vi gi deg all informasjonen du trenger for å bli en ekspert på kjeler.

Hva er en kjele?

En kjele er en type kokekar som brukes til å koke væsker som vann, suppe eller saus. Den har vanligvis en rund form og en flat bunn som gjør den egnet til å stå på en kokeplate. Kjeler kommer i ulike størrelser og materialer, og kan ha ulike funksjoner avhengig av bruksområdet.

Hvilke materialer kan kjeler være laget av?

Kjeler kan være laget av ulike materialer, og hvert materiale har sine egne fordeler og ulemper. Her er noen av de vanligste materialene som brukes til å lage kjeler:

 • Rustfritt stål: Rustfritt stål er et populært materiale for kjeler på grunn av sin holdbarhet og enkelhet. Det er lett å rengjøre og kan brukes på alle typer kokeplater. Imidlertid kan rustfritt stål være tungt og kan overføre varme ujevnt.
 • Aluminium: Aluminium er et lett materiale som er godt egnet for kjeler. Det overfører varme jevnt og raskt, og er enkelt å rengjøre. Imidlertid kan aluminium reagere med sure ingredienser og kan ikke brukes på induksjonskokeplater.
 • Kobber: Kobber er et vakkert og effektivt materiale for kjeler. Det overfører varme jevnt og raskt, og kan brukes på alle typer kokeplater. Imidlertid kan kobber være dyrt og krever spesiell omsorg for å holde det i god stand.
 • Keramikk: Keramiske kjeler er et populært valg på grunn av deres estetiske appell og evne til å holde på varme. De er også enkle å rengjøre og kan brukes på alle typer kokeplater. Imidlertid kan keramikk være tungt og kan sprekke hvis den utsettes for store temperaturforskjeller.

Hvilken størrelse på kjelen trenger du?

kjele som koker

Størrelsen på kjelen du trenger, avhenger av hva du skal bruke den til. Hvis du skal koke pasta eller ris, trenger du en større kjele, mens mindre kjeler er egnet for å varme opp saus eller smelte smør. Det er viktig å velge en kjele som er stor nok til å romme ingrediensene du vil koke, men ikke så stor at den bruker for mye plass på kokeplaten.

Relatert: Eyvind Hellstrøm – Norges mest berømte kokk

Hvordan bruke en kjele?

Når du bruker en kjele, er det viktig å følge noen grunnleggende retningslinjer for å sikre at du får best mulig resultat. Her er noen tips for å bruke en kjele:

 • Fyll kjelen med vann eller annen væske, og sett den på kokeplaten.
 • Velg riktig størrelse på kokeplaten for å matche størrelsen på kjelen.
 • Sett lokket på kjelen for å holde på varmen og redusere kokepunktet.
 • Rør jevnlig for å unngå at ingrediensene brenner seg fast i bunnen av kjelen.
 • Når maten er ferdig kokt, slå av varmen og fjern kjelen fra kokeplaten.

Hva er noen spesielle funksjoner du kan se etter i en kjele?

Noen kjeler har spesielle funksjoner som kan gjøre dem mer allsidige og enklere å bruke. Her er noen funksjoner du kan se etter:

 • Non-stick belegg: Non-stick belegg gjør det enklere å lage mat uten at maten brenner seg fast i bunnen av kjelen.
 • Dobbelt bunn: En dobbelt bunn kan bidra til å fordele varmen jevnt og redusere risikoen for at maten brenner seg fast.
 • Avtakbart håndtak: Et avtakbart håndtak gjør det enklere å lagre kjelen i skapet og kan gjøre den mer allsidig.
 • Steamer: En steamer kan brukes til å dampe grønnsaker eller fisk, og kan være en nyttig funksjon for sunn matlaging.

Oversikt over de beste kjelene i Norge

Vi har gjort grundige undersøkelser og tester for å finne de beste kjelene på det norske markedet. Etter å ha vurdert kvalitet, funksjonalitet og pris, har vi funnet frem til de fem beste kjelene som passer for alle typer matlaging.

1. Wilfa WELK1600S

Wilfa WELK1600S er en av de beste kjelene på markedet. Den har en kapasitet på 1,7 liter og en effekt på 1600 watt. Den har også en praktisk temperaturkontroll og et LED-display som viser temperaturen. Kjelen er laget av rustfritt stål og har en solid konstruksjon som gjør den holdbar og pålitelig.

2. OBH Nordica 6446

OBH Nordica 6446 er en annen flott kjele som er verdt å vurdere. Den har en kapasitet på 1,5 liter og en effekt på 2200 watt. Den har også en praktisk temperaturkontroll og et LED-display som viser temperaturen. Kjelen er laget av rustfritt stål og har en solid konstruksjon som gjør den holdbar og pålitelig.

3. Philips HD9320/20

Philips HD9320/20 er en av de beste kjelene på markedet. Den har en kapasitet på 1,7 liter og en effekt på 2200 watt. Den har også en praktisk temperaturkontroll og et LED-display som viser temperaturen. Kjelen er laget av rustfritt stål og har en solid konstruksjon som gjør den holdbar og pålitelig.

4. Bosch TWK8611P

Bosch TWK8611P er en annen flott kjele som er verdt å vurdere. Den har en kapasitet på 1,5 liter og en effekt på 2400 watt. Den har også en praktisk temperaturkontroll og et LED-display som viser temperaturen. Kjelen er laget av rustfritt stål og har en solid konstruksjon som gjør den holdbar og pålitelig.

5. Electrolux EKF7500

Electrolux EKF7500 er en av de beste kjelene på markedet. Den har en kapasitet på 1,7 liter og en effekt på 2200 watt. Den har også en praktisk temperaturkontroll og et LED-display som viser temperaturen. Kjelen er laget av rustfritt stål og har en solid konstruksjon som gjør den holdbar og pålitelig.

Konklusjon

Vi har gjort grundige undersøkelser og tester for å finne de beste kjelene på det norske markedet. Etter å ha vurdert kvalitet, funksjonalitet og pris, har vi funnet frem til de fem beste kjelene som passer for alle typer matlaging. Wilfa WELK1600S, OBH Nordica 6446, Philips HD9320/20, Bosch TWK8611P og Electrolux EKF7500 er alle flotte valg som vil gjøre matlagingen enklere og mer effektiv. Velg den som passer best for deg og din matlagingstil.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩