/ Pinnekjøtt: Komplett guide (historie, oppskrift og tips)

Pinnekjøtt: Komplett guide (historie, oppskrift og tips)

Bilde av pinnekjøtt, juletalerken og tekst: alt om pinnekjøtt, komplett guide.

Innhold

Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk rett som baserer seg på ribbe av sau. Denne retten er spesielt populær i Vest- og Nord-Norge, og har blitt en fast del av julefeiringen i disse regionene. Pinnekjøtt kan tilberedes på ulike måter, men den mest populære metoden er å salte kjøttet og tørke det i flere uker før det tilberedes.

Bilde av julebord, juletre og levende lys.

Historien og opprinnelsen til pinnekjøtt går tilbake til en tid da det var vanskelig å oppbevare kjøtt over lengre tid. Folk i Vest-Norge fant ut at ved å salte og tørke lammeribbene, kunne de oppbevare kjøttet i lengre tid. Dette gjorde at de kunne nyte kjøttet hele året, og pinnekjøtt ble dermed en fast del av kostholdet i disse regionene.

Pinnekjøtt er en rett som har en lang historie og tradisjon i Norge, og den er fortsatt like populær i dag. Det finnes mange ulike måter å tilberede denne retten på, og den kan serveres med ulike tilbehør. Her er noen viktige punkter å huske på når du tilbereder og serverer dette i juletiden.

Rask innledning:

 • Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk rett som er laget av lammeribber.
 • Pinnekjøtt har en lang historie og tradisjon i Norge, og er spesielt populær i Vest- og Nord-Norge.
 • Kan tilberedes på ulike måter, men den mest populære metoden er å salte kjøttet og tørke det i flere uker før det tilberedes.

Historie og opprinnelse

Bilde som illustrerer et julebord på hytta - Med pinnekjøtt og annen julemat.
Bilde som illustrerer et julebord på hytta.

Pinnekjøtt er en tradisjonell norsk julerett som har en lang historie og opprinnelse.

Kulturell Betydning

Retten har en dyp kulturell betydning i Norge og er en viktig del av norsk julefeiring. Pinnekjøtt kan dokumenteres tilbake til 1700-tallet i Norge, men er trolig langt eldre. Tradisjonen med tørket og røykt sauekjøtt spredte seg trolig fra Fastlands-Norge til Færøyene og Island fra 1000-tallet.

I dag er retten en viktig del av julefeiringen i Norge, og mange norske familier spiser pinnekjøtt på julaften.

Regionale Variasjoner

Det finnes regionale variasjoner i hvordan pinnekjøtt tilberedes og serveres i Norge. I noen deler av landet serveres det med kålrabistappe og poteter, mens i andre deler av landet serveres det med kålrotstappe og poteter.

Noen steder i Norge serveres også pinnekjøtt med flatbrød og smør, mens andre steder serveres det med rømmegrøt.

Uansett hvordan det tilberedes og serveres, er dette en viktig del av norsk kultur og tradisjon.

Forberedelse

Bilde av kalkun, pinnekjøtt, brød, poteter og saus.
Bilde av kalkun, pinnekjøtt, brød, poteter og saus.

Når det gjelder å tilberede pinnekjøtt, er det viktig å huske på at det er en tidkrevende prosess som krever litt planlegging. Her er noen tips for å forberede pinnekjøttet på den beste måten.

Utvanning

Først og fremst er det viktig å vanne ut pinnekjøttet lenge nok. Dette er for å redusere saltinnholdet i kjøttet, som kan være ganske høyt. Vi anbefaler å vanne ut kjøttet i minst 12- 24 timer før det skal dampes eller kokes. Dette kan gjøres ved å legge kjøttet i en stor bolle med vann, og bytte ut vannet flere ganger i løpet av utvanningstiden.

Koking eller damping

Når pinnekjøttet er ferdig utvannet, kan det kokes eller dampes. Koking tar vanligvis lenger tid enn å dampe det, men noen foretrekker koking fordi det gir en mykere tekstur. Vi anbefaler å koke kjøttet i en stor kjele med vann i ca. 2-3 timer, eller dampe det over en gryte med kokende vann i ca. 1-2 timer.

Det kan også være lurt å legge noen grønnsaker, som kålrot eller gulrøtter, i vannet for å gi pinnekjøttet ekstra smak. Når kjøttet er ferdig kokt eller dampet, kan det serveres med kokte poteter, kålrotstappe og sennep.

Husk at det er en tradisjonell norsk rett som krever litt tid og innsats, men det er vel verdt det når du endelig kan nyte den deilige smaken av mørt, saftig kjøtt.

Tradisjonell servering

Bilde av et koselig middagsbord fylt med julemat.
Bilde av et koselig middagsbord fylt med julemat.

Pinnekjøtt er en rett som er tradisjonelt servert under juletiden i Norge. Det er vanligvis laget av tørket og saltet lammeribbe som er dampet over bjørkepinner.

Tilbehør

Tradisjonelt serveres pinnekjøtt med kålrabistappe, poteter og tyttebærsyltetøy. Kålrabistappe er en blanding av kokte kålrabi og poteter som er most sammen med litt smør og fløte. Potetene kan enten være kokte eller bakte. Tyttebærsyltetøy er en søt og sur saus som passer perfekt som tilbehør.

Drikkevalg

Tradisjonelt serveres pinnekjøtt med øl eller akevitt. Øl er en vanlig drikk som passer godt sammen med det salte kjøttet. Akevitt er en norsk brennevin som er laget av poteter og krydder. Det er en sterk drikk som er kjent for å rense ganen og passer godt sammen med pinnekjøtt.

Vi anbefaler å servere retten med en god rødvin som en alternativ drikk. En tørr rødvin med høy tannininnhold kan balansere den salte smaken av kjøttet og gi en deilig smaksopplevelse.

Relatert: 10 beste bakematter du bør sjekke ut

Oppsummering (steg for steg)

For deg som ønsker en rask og enkel guide:

 • Steg 1: Velg riktig kjøtt – Kjøp ferskt og godt utvalg av lammeribbe eller fårekjøtt. Velg gjerne kjøtt med litt fett, da dette vil gi mer smak og saftighet.
 • Steg 2: Sjølging av kjøttet – Legg kjøttet i kaldt vann i minst 12- 24 timer før tilberedning. Dette vil bidra til å fjerne noe av saltet og mykgjøre kjøttet.
 • Steg 3: Skyll kjøttet – Skyll kjøttet godt under kaldt vann for å fjerne eventuelle rester av salt og urenheter.
 • Steg 4: Legg kjøttet i kokekar – Legg kjøttet med fettsiden opp i en stor kjele eller et kokekar. Pass på at kjøttet ligger tett, men ikke for tett, slik at dampen kan sirkulere.
 • Steg 5: Tilsett væske – Tilsett vann eller eventuelt en blanding av vann og øl i kokekaret. Væsken bør dekke kjøttet med minst 2/3.
 • Steg 6: Tilsett smakstilsetninger – Legg noen laurbærblader, hel pepper og eventuelt einerbær i kokekaret for å tilføre ekstra smak til kjøttet.
 • Steg 7: Dekk til og kok opp – Dekk kokekaret med aluminiumsfolie eller et lokk og kok opp på middels varme. Reduser deretter varmen og la kjøttet småkoke i ca. 2-3 timer. Pass på at det ikke koker for hardt, da dette kan gjøre kjøttet seigt.
 • Steg 8: Sjekk kjøttets mørtet – Etter 2-3 timer kan du sjekke kjøttets mørtet ved å stikke en gaffel eller en kniv i kjøttet. Hvis det går lett gjennom og kjøttet begynner å løsne fra beinet, er det klart.
 • Steg 9: La kjøttet hvile – Ta kjøttet ut av kokekaret og la det hvile i noen minutter før servering. Dette vil bidra til å bevare saftigheten.
 • Steg 10: Servering – Server det ferdige pinnekjøttet med kokte poteter, kålrabistappe, sennep og eventuelt andre tradisjonelle tilbehør.

Nyttige Tips

Bilde av et dekket bord i julen.
Bilde av et dekket bord i julen.

Kjøpsguide

Når du skal kjøpe pinnekjøtt, er det viktig å velge kjøtt av god kvalitet. Vi anbefaler å kjøpe fra en pålitelig leverandør, og å velge kjøtt som er ferskt og ikke har blitt frosset tidligere. Sjekk også at kjøttet er jevnt saltet og at det ikke er for mye fett på ribbene.

Det er også viktig å velge riktig mengde pinnekjøtt. Vi anbefaler å beregne ca. 400-500 gram per person. Husk også at pinnekjøttet skal vannes ut før det tilberedes, så sørg for å kjøpe nok til å dekke dette.

Oppbevaring

For å oppbevare pinnekjøttet på best mulig måte, bør det holdes kjølig og tørt. Hvis du skal oppbevare det i lengre tid, kan du pakke det inn i plastfolie eller fryse det ned.

Hvis du vil unngå å fryse kjøttet, kan du også tørke det. Dette gjøres ved å henge kjøttet opp på et tørt og luftig sted i 2-3 uker. Sørg for at det ikke henger i direkte sollys eller i nærheten av varmekilder. Når kjøttet er tørt, kan det oppbevares i en tett beholder eller pakket inn i plastfolie.

Husk at tørket pinnekjøtt må vannes ut i minst 12- 24 timer før det tilberedes. Dette gjøres ved å legge kjøttet i kaldt vann, og bytte ut vannet hver 6-8 time.

Moderne Vrier

Bilde som illustrerer forberedelse til pinnekjøtt.

Alternative Tilberedningsmetoder

Når det kommer til å tilberede pinnekjøtt, er det mange tradisjonelle metoder som vi har fulgt i årevis. Men i dagens moderne verden har vi også alternative metoder som kan gi oss like gode resultater.

En alternativ tilberedningsmetode er å bruke sous vide-teknologi. Dette innebærer å vakuumere pinnekjøttet og tilberede det i en vannbad ved en nøyaktig temperatur. Dette kan gi en jevnere og mer presis tilberedning av kjøttet, og det vil også bevare smaken og saftigheten.

En annen moderne vri er å grille pinnekjøttet. Dette kan gi en ekstra smakfull og røkt smak til kjøttet. For å grille kjøttet kan du bruke en gass- eller kullgrill og legge kjøttet på en rist over varmen. Husk å vanne kjøttet først og følge grillinstruksjonene nøye for å unngå å brenne kjøttet.

Uansett hvilken tilberedningsmetode du velger, er det viktig å vanne pinnekjøttet godt før tilberedning for å fjerne overflødig salt. Du kan også eksperimentere med forskjellige krydder og smaker for å gi din egen moderne vri på denne tradisjonelle retten.

Næringsinnhold og helseaspekter

Bilde av julemat som har blitt servert på julaften.
Bilde av julemat som har blitt servert på julaften.

Pinnekjøtt er en populær rett i Norge, spesielt i julen. Det er laget av saltet og tørket lamme- eller fårekjøtt som dampes på pinner over vann. Pinnekjøtt har et høyt fettinnhold, men det er også en god kilde til protein og noen næringsstoffer.

Næringsinnhold

En porsjon på 100 gram pinnekjøtt inneholder omtrent 300 kalorier, 18 gram protein og 24 gram fett. Pinnekjøtt er også en kilde til jern, selen og vitamin B12. Det er viktig å merke seg at kjøttet er høyt i natrium på grunn av saltet som brukes i produksjonen.

Helseaspekter

Selv om kjøttet kan være en god kilde til protein og næringsstoffer, bør det spises med måte på grunn av det høye fett- og saltinnholdet. Overdreven inntak av mettet fett og natrium kan øke risikoen for hjertesykdom og høyt blodtrykk.

For å redusere inntaket av mettet fett og natrium, kan man prøve å velge magrere kutt av pinnekjøtt og tilberede det på en sunnere måte, for eksempel ved å bake i ovnen eller grille i stedet for å dampe det. Å inkludere sunne sideretter som grønnsaker og rotmos kan også bidra til å øke næringsverdien i måltidet.

Relatert: Airfryer test: 10 beste på det norske markedet

Feiring og høytider

Bilde av dekket bord på julemorgen.
Bilde av dekket bord på julemorgen.

Juletradisjoner

Julaften er den viktigste høytiden i Norge, og mange familier samles for å feire denne dagen sammen. En av de mest populære juletradisjonene i Norge er å spise pinnekjøtt til middag. Dette er en rett laget av saltet og tørket lammekjøtt som er dampet over bjørkepinner.

For å tilberede pinnekjøtt, må man først vanne ut kjøttet i vann i minst 36 timer. Dette gjør at saltet trekker ut av kjøttet og gjør det mørt og saftig. Deretter dampes kjøttet over bjørkepinner i en stor gryte i omtrent tre timer. Kjøttet serveres vanligvis med poteter, kålrabistappe, og medisterkaker.

Mange familier har sine egne tradisjoner knyttet til julefeiringen, og noen velger å spise andre typer mat til middag på julaften. Men pinnekjøtt er likevel en av de mest populære rettene, og mange nordmenn ser frem til å spise dette på julaften hvert år.

Norge er stolte av sine juletradisjoner, og det å spise pinnekjøtt er en viktig del av vår kultur og historie.

Lite tips fra oss: Hvor kan du kjøpe pinnekjøtt? Generelt på alle dagligvarebutikker, f.eks. meny – se utvalget her.

Ofte stilte spørsmål

Bilde av poteter og julepølse.
Bilde av poteter og julepølse.

Hvordan tilbereder man pinnekjøtt i ovnen?

For å tilberede pinnekjøtt i ovnen, bør du først legge kjøttet i vann i minst 24 timer for å fjerne saltet. Deretter legger du det på en rist over en langpanne og steker det i ovnen på 200 grader i ca. 1,5-2 timer. Du kan også legge litt vann i bunnen av langpannen for å unngå at det tørker ut.

Hva serveres tradisjonelt med pinnekjøtt?

Tradisjonelt serveres retten med poteter, kålrabistappe og pølse. Noen velger også å servere rødkål, svisker og tyttebærsyltetøy til.

Hvilke butikker selger det beste pinnekjøttet?

Den beste kvaliteten kan kjøpes hos lokale gårdsbutikker, eller hos spesialforretninger som fokuserer på norsk mat. Det kan også være lurt å sjekke ut lokale markeder og matfestivaler.

Relatert: Pepperkakehus: Komplett guide (oppskrift, oppsett og tips)

Hvor mye bør man beregne per person?

Som en tommelfingerregel kan man beregne ca. 500 gram per person. Dette kan variere avhengig av hvor sulten man er og hvor mye tilbehør man serverer.

Hvordan skal urøkt kjøtt forberedes før tilberedning?

Urøkt kjøtt bør legges i vann i minst 24 timer før tilberedning for å fjerne saltet. Det er viktig å bytte ut vannet med jevne mellomrom for å sikre at all saltet fjernes.

Hvor lenge bør røkt kjøtt ligge i vann før tilberedning?

Røkt kjøtt bør legges i vann i minst 6-8 timer før tilberedning for å fjerne saltet. Det er viktig å bytte ut vannet med jevne mellomrom for å sikre at all saltet fjernes.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩