Skip to main content

Luft i magen kan være en irriterende og ubehagelig tilstand som mange av oss opplever fra tid til annen. Det kan føre til oppblåsthet, smerte og til og med pinlige situasjoner. Men hva forårsaker egentlig luft i magen, og hvilken mat bør du unngå for å redusere risikoen for å få det?

Årsaker til luft i magen

Før vi går inn på hvilken mat som kan føre til luft i magen, la oss først se på hva som faktisk forårsaker det. Luft i magen oppstår når du svelger luft mens du spiser eller drikker. Dette kan også skje når du snakker eller tygger tyggegummi. Luft kan også bli fanget i magen når maten brytes ned i tarmene.

En annen årsak til luft i magen kan være at du har en intoleranse mot visse matvarer. For eksempel kan laktoseintoleranse føre til oppblåsthet og diaré. Glutenintoleranse kan også føre til lignende symptomer. Hvis du mistenker at du har en intoleranse mot en bestemt matvare, bør du oppsøke lege for å få en diagnose.

Mat som kan føre til luft i magen

Nå som vi har sett på hva som forårsaker luft i magen, la oss se på noen matvarer som kan føre til dette ubehaget. Her er noen matvarer som du bør være forsiktig med hvis du ønsker å unngå luft i magen:

1. Bønner og linser: Disse matvarene er kjent for å føre til luft i magen på grunn av deres høye fiberinnhold.

2. Brokkoli og kål: Disse grønnsakene inneholder et sukkerstoff som kan være vanskelig å fordøye for noen mennesker.

3. Løk og hvitløk: Disse matvarene inneholder en type karbohydrat som kan være vanskelig å fordøye.

4. Frukt med høyt sukkerinnhold: Frukt som epler og pærer kan føre til luft i magen på grunn av sitt høye sukkerinnhold.

5. Brus og kullsyreholdige drikker: Disse drikkevarene kan føre til at du svelger luft, noe som kan føre til luft i magen.

Hva du kan spise i stedet

Heldigvis finnes det også matvarer som kan hjelpe deg med å unngå luft i magen. Her er noen matvarer som du kan spise i stedet for de nevnte matvarene over:

1. Grønnsaker med lavt fiberinnhold: Grønnsaker som agurk og salat kan være lettere å fordøye enn grønnsaker med høyt fiberinnhold.

2. Bananer: Bananer er en god kilde til kalium og kan også hjelpe deg med å unngå luft i magen.

3. Kjøtt og fisk: Kjøtt og fisk er gode proteinkilder som kan hjelpe deg med å føle deg mett og fornøyd.

4. Ris og poteter: Disse matvarene er gode karbohydratkilder som kan gi deg energi uten å føre til luft i magen.

5. Vann: Drikk rikelig med vann for å hjelpe kroppen med å fordøye maten og unngå luft i magen.

Relatert: Lær mer om hvorfor du har luft i magen (NHI.no), trykk her.

Har du vondt i magen? Unngå disse

7 faktorer som kan medføre dårlige mage

1. Fettete matvarer

Fettete matvarer som pommes frites, pizza og hamburgere kan være vanskelige å fordøye for kroppen din. Dette skyldes at fettet tar lengre tid å bryte ned i magen, noe som kan føre til at maten blir liggende i magen din i lengre tid enn den burde. Dette kan resultere i ubehagelige kramper og oppblåsthet. Hvis du vil unngå å få vondt i magen, bør du begrense inntaket av fettete matvarer og heller velge sunnere alternativer.

2. Koffeinholdige drikker

Koffeinholdige drikker som kaffe, te og brus kan også føre til at du får vondt i magen. Dette skyldes at koffein kan irritere magen din og føre til at den produserer mer syre enn den trenger. Hvis du er følsom for koffein, kan det være lurt å begrense inntaket av disse drikkene eller prøve å bytte dem ut med koffeinfrie alternativer.

3. Meieri produkter

Meieriprodukter som melk, ost og yoghurt kan også føre til at du får vondt i magen. Dette skyldes at mange mennesker har vanskelig for å fordøye laktose, som er sukkeret som finnes naturlig i melk. Hvis du opplever ubehag etter å ha spist meieriprodukter, kan det være lurt å prøve laktosefrie alternativer eller begrense inntaket av meieriprodukter.

4. Krydret mat

Krydret mat kan være deilig, men det kan også føre til at du får vondt i magen. Dette skyldes at krydder kan irritere magen din og føre til at den produserer mer syre enn den trenger. Hvis du vil unngå å få vondt i magen, bør du begrense inntaket av krydret mat og heller velge milde alternativer.

5. Søtsaker

Søtsaker som sjokolade og kaker kan også føre til at du får vondt i magen. Dette skyldes at sukker kan irritere magen din og føre til at den produserer mer syre enn den trenger. Hvis du vil unngå å få vondt i magen, bør du begrense inntaket av søtsaker og heller velge sunnere alternativer som frukt og grønnsaker.

6. Alkoholholdige drikker

Alkoholholdige drikker som øl, vin og brennevin kan også føre til at du får vondt i magen. Dette skyldes at alkohol kan irritere magen din og føre til at den produserer mer syre enn den trenger. Hvis du vil unngå å få vondt i magen, bør du begrense inntaket av alkoholholdige drikker og heller velge alkoholfrie alternativer.

7. Matintoleranser

Noen mennesker kan oppleve vondt i magen på grunn av matintoleranser som gluten eller fruktose. Hvis du mistenker at du har en matintoleranse, kan det være lurt å oppsøke en lege eller ernæringsfysiolog for å få råd om hvordan du kan endre kostholdet ditt.

Relatert: Hva er ultraprosessert mat og hvordan unngå det

Konklusjon

Luft i magen kan være en ubehagelig og pinlig tilstand, men det finnes måter å unngå det på. Ved å være forsiktig med hvilken mat du spiser og drikker, kan du redusere risikoen for å få luft i magen. Prøv å spise matvarer med lavt fiberinnhold og unngå brus og kullsyreholdige drikker. Husk også å drikke rikelig med vann for å hjelpe kroppen med å fordøye maten. Med disse tipsene kan du forhåpentligvis unngå luft i magen og føle deg bedre i magen.

Skrevet av

Herman Engebret

Sjekket av

Julian