Skip to main content

Thai mat er en av de mest populære matretningene i verden og har blitt en favoritt blant matelskere over hele Norge. Den thailandske maten er kjent for sin rike smak og bruk av ferske ingredienser. I denne artikkelen vil vi utforske historien om thai mat, de grunnleggende ingrediensene i thai-kjøkkenet, populære thailandske retter, matlagingsteknikker i Thailand, thailandsk gatemat, vegetarisk og vegansk thai mat, thailandsk festmat og seremonier, moderne thailandsk kjøkken og fusjonsretter, thailandske restauranter og spisesteder i Norge, hjemmelaget thai mat og svar på vanlige spørsmål.

Bilde av thai mat.
Bilde av thai mat.

Thailandsk mat har en lang og rik historie som går tilbake tusenvis av år. Den thailandske maten har blitt påvirket av kinesisk, indisk, malaysisk og europeisk mat, noe som har ført til en unik blanding av smaker og ingredienser. De grunnleggende ingrediensene i thai-kjøkkenet inkluderer ris, fiskesaus, limejuice, chili, hvitløk og ingefær. Disse ingrediensene brukes i en rekke forskjellige retter, fra suppe og salat til curry og wok.

Populære thailandske retter inkluderer Pad Thai, Tom Yum suppe, Green Curry og Massaman Curry. Disse rettene er kjent for sin rike smak og bruk av ferske ingredienser. Matlagingsteknikker i Thailand inkluderer wok, grilling og dampende. Thailandsk gatemat er også en viktig del av thailandsk matkultur og inkluderer alt fra fersk frukt og grønnsaker til stekt ris og nudler.

Rask innledning:

 • Thai mat er kjent for sin rike smak og bruk av ferske ingredienser.
 • De grunnleggende ingrediensene i thai-kjøkkenet inkluderer ris, fiskesaus, limejuice, chili, hvitløk og ingefær.
 • Populære thailandske retter inkluderer Pad Thai, Tom Yum suppe, Green Curry og Massaman Curry.

Historien om thai mat

Bilde illustrerer historien bak thai mat og marked som solgte mat før i tiden.
Bilde illustrerer historien bak thai mat og marked som solgte mat før i tiden.

Opprinnelse

Thai mat har en rik historie som strekker seg langt tilbake i tid. Den thailandske matkulturen har blitt formet av ulike påvirkninger fra nabolandene og handelspartnere gjennom århundrene. Den tradisjonelle thailandske maten er kjent for å være balansert og variert, med en unik blanding av smaker og krydder.

Regionale forskjeller

Det er viktig å merke seg at det er betydelige regionale forskjeller i thailandsk matlaging. Maten i nordlige Thailand har for eksempel påvirkning fra kinesisk og burmesisk mat, mens maten i sørlige Thailand har tydelige malaysiske og indiske smaker. Disse regionale forskjellene bidrar til den store variasjonen i thailandsk mat og gjør det til en spennende og mangfoldig matkultur.

Grunnleggende ingredienser

Bilde av ingredienser til thai mat.
Bilde av ingredienser til thai mat.

Når vi tenker på thailandsk mat, tenker vi ofte på en blanding av søte, salte, sure og sterke smaker. Dette skyldes i stor grad de ulike ingrediensene som brukes i thailandsk matlaging.

Urter og krydder

Urter og krydder spiller en viktig rolle i thailandsk matlaging. Noen av de mest brukte urtene og krydderne inkluderer:

 • Sitrongress: Gir en frisk og sitrusaktig smak, og brukes ofte i supper og wokretter.
 • Koriander: Brukes både som garnityr og i selve rettene, og gir en frisk smak.
 • Basilikum: Finnes i ulike varianter, og brukes ofte i wokretter og salater.
 • Galangal: Ligner ingefær i utseende, men har en mer krydret og pepperaktig smak. Brukes ofte i supper og sauser.
 • Limeblader: Gir en sitrusaktig smak, og brukes ofte i supper og wokretter.

Saus og Pasta

Saus og pasta er også viktige ingredienser i thailandsk matlaging. Noen av de mest brukte sausene og pastaene inkluderer:

 • Fiskesaus: Gir en salt og umami-smak, og brukes ofte som smakstilsetning i ulike retter.
 • Oystersaus: Gir en salt og søt smak, og brukes ofte i wokretter og sauser.
 • Chilipasta: Gir en sterk og krydret smak, og brukes ofte som smakstilsetning i ulike retter.
 • Kokosmelk: Gir en søt og kremet smak, og brukes ofte i karriretter og supper.
 • Risnudler: Brukes i en rekke thailandske retter, som for eksempel pad thai.

Som du kan se, er thailandsk matlaging preget av en rekke ulike ingredienser og smaker. Ved å bruke disse ingrediensene på riktig måte, kan man lage deilige og smakfulle retter som vil imponere enhver gjest.

Relatert: Nordby mat: Komplett guide (historie, butikk og priser)

Populære thailandske retter

Bilde av thai mat som har blitt servert på restaurant.
Bilde av thai mat som har blitt servert på restaurant.

Thailandsk mat er kjent for å være smakfull og variert. Her er noen av de mest populære thailandske rettene:

Supper og gryteretter

Tom Yum er en av de mest kjente thailandske supper. Den er laget med reker, sopp, sitrongress, galangal, limeblader og chili. Denne suppen er syrlig og sterk på samme tid.

Pho er en annen populær suppe som ofte serveres til frokost i Thailand. Den er laget med risnudler, kjøtt, urter og krydder. Pho kan være både kjøtt- og vegetarisk.

Massaman Curry er en thailandsk gryterett som er laget med kylling, poteter, løk, peanøtter og krydder. Denne retten er mild og smakfull.

Salater

Som Tam er en thailandsk salat som er laget med grønn papaya, tomater, bønner, chili, lime og fiskesaus. Denne salaten er frisk og sterk på samme tid.

Larb er en annen populær thailandsk salat som er laget med hakket kjøtt, urter, chili og lime. Denne salaten er syrlig og sterk på samme tid.

Hovedretter

Pad Thai er en av de mest kjente thailandske hovedrettene. Den er laget med risnudler, egg, tofu, reker, peanøtter og krydder. Denne retten er søt, sur og sterk på samme tid.

Green Curry er en annen populær thailandsk hovedrett. Den er laget med kylling, grønnsaker, kokosmelk og krydder. Denne retten er mild og smakfull.

Desserter

Mango Sticky Rice er en populær thailandsk dessert. Den er laget med klebrig ris, kokosmelk og mango. Denne desserten er søt og kremete.

Roti er en annen populær thailandsk dessert. Den er laget med en tynn pannekake som er fylt med bananer og sjokolade. Denne desserten er søt og sprø.

Thailandsk mat er en opplevelse for smaksløkene. Prøv noen av disse rettene neste gang du vil ha en smak av Thailand.

Relatert: Asiaten mat: Enkel guide (populære retter, kultur og tips)

Matlagingsteknikker i Thailand

Bilde av nordmenn som prøver å lære seg matlagingsteknikker i Thailand.
Bilde av nordmenn som prøver å lære seg matlagingsteknikker i Thailand.

Thailands matkultur er kjent for sin spennende smak, fargerike retter og unike matlagingsteknikker. Her er noen av de mest brukte teknikkene i thailandsk matlaging:

Wokking

Wokking er en av de mest brukte teknikkene i thailandsk matlaging. Det er en rask og effektiv måte å tilberede mat på høy varme. Woking kan brukes til å tilberede alt fra grønnsaker og kjøtt til nudler og ris. Det er viktig å ha høy varme og rask omrøring for å unngå at maten blir brent.

Steaming

Steaming er en annen vanlig teknikk i thailandsk matlaging. Denne teknikken brukes ofte til å tilberede ris, grønnsaker, fisk og skalldyr. Maten blir plassert i en dampkoker eller bambusdamper og tilberedt over kokende vann. Steaming er en sunn måte å tilberede mat på, da det bevarer næringsstoffene og smaken.

Grilling

Grilling er en annen populær teknikk i thailandsk matlaging. Kjøtt, fisk og grønnsaker grilles ofte på åpen flamme eller over varme kull. Grilling gir maten en unik smak og konsistens, og kan brukes til å tilberede alt fra satay til fisk.

Pounding

Pounding er en teknikk som brukes til å lage krydderpastaer og sauser. Ingrediensene blir malt sammen i en morter og stampet med en pestel. Dette gir en jevn og fin konsistens, og kan brukes til å tilsette smak til alt fra curry til salater.

Conclusion

Thailands matkultur har en rik historie og unike matlagingsteknikker som har blitt utviklet gjennom århundrer. Wokking, steaming, grilling og pounding er noen av de mest brukte teknikkene i thailandsk matlaging. Disse teknikkene gir maten en unik smak og konsistens, og er med på å gjøre thailandsk mat til en av verdens mest spennende og populære kjøkken.

Thailandsk gatemat

Bilde av gatemat i Thailand.
Bilde av gatemat i Thailand.

Thailandsk gatemat er kjent for sin smakfulle og varierte mat. Det er ikke uvanlig å se små matboder langs gatene i Thailand som selger alt fra små snacks til store hovedmåltider.

Snacks

Snacks er en viktig del av thailandsk gatemat. Det er vanlig å finne alt fra friterte insekter til ferske vårruller. En populær snack er også “moo ping” som er grillet svinekjøtt på spyd. Denne serveres ofte med ris og en deilig saus.

Hovedmåltider

Thailandske hovedmåltider er kjent for å ha en god balanse mellom søtt, surt, salt og sterkt. En av de mest kjente rettene er “pad thai” som er risnudler woket med egg, bønnespirer og kylling eller scampi. En annen populær rett er “green curry” som er en krydret karrirett med kokosmelk, kylling og grønnsaker.

Thailandsk gatemat er ikke bare kjent for sin smakfulle mat, men også for sine lave priser. Det er ikke uvanlig å få et godt måltid for under 50 kroner.

Vegetarisk og vegansk thai mat

Bilde av forskjellige matretter med opprinnelse fra Thailand.
Bilde av forskjellige matretter med opprinnelse fra Thailand.

Vi vet at mange av dere der ute er vegetarianere eller veganere, og vi ønsker å inkludere dere i vår guide til thailandsk mat. Heldigvis er det mange vegetariske og veganske thailandske retter som er like smakfulle og mettende som de med kjøtt.

Råvarer og erstatninger

Når du lager thailandsk mat, kan du enkelt erstatte kjøtt med tofu, tempeh eller seitan. Disse vegetariske proteinene tar opp smaker og krydder godt og gir deg en næringsrik og mettende måltid.

I tillegg til proteinalternativer, kan du også bruke en rekke grønnsaker i thailandske retter. Noen av de vanligste er paprika, gulrot, brokkoli, bønnespirer og sopp. Disse grønnsakene gir deg fiber, vitaminer og mineraler, og gir også retten en fin farge og tekstur.

For å gi rettene en autentisk smak, kan du bruke ingredienser som sitrongress, galangal, limeblader og kaffirlime. Disse ingrediensene gir rettene en frisk smak og aroma som er karakteristisk for thailandsk mat.

I stedet for fiskesaus, kan du bruke soyasaus eller tamari for å gi rettene salt og umami-smak. Kokosmelk kan også brukes i stedet for fløte for å gi rettene en kremet konsistens.

Med disse enkle erstatningene og ingrediensene kan du enkelt lage deilige vegetariske og veganske thailandske retter hjemme.

Relatert: 12 knallgode grytesett du bør vurdere

Thailandsk festmat og seremonier

Bilde av thai mat som er klar til servering.
Bilde av thai mat som er klar til servering.

Thailandsk mat er kjent for å ha en unik smak og er ofte laget med en rekke eksotiske ingredienser. Thailandsk mat er også kjent for å være en del av mange seremonier og festivaler som feires i Thailand.

En av de mest kjente seremoniene i Thailand er Songkran, som er det thailandske nyttåret. Songkran feires hvert år i midten av april og er en viktig feiring for thailendere. Under Songkran feires det med dans, musikk og selvfølgelig mat. En av de mest populære rettene som serveres under Songkran er Khao Chae, en risrett som serveres med kaldt vann og isbiter.

En annen festival som feires i Thailand er Loy Krathong, som finner sted i november. Under Loy Krathong feires det med fargerike lys og flytende blomsterdekorasjoner som settes ut på vannet. Det er også en tid for å spise god mat, og en av de mest populære rettene er Khao Soi, en kremet karrirett laget med kylling eller oksekjøtt og servert med eggnudler.

I tillegg til festivaler og seremonier, er det vanlig å servere thailandsk mat under bryllup og andre store feiringer. En populær rett som serveres under slike anledninger er Tom Yum Goong, en suppe laget med reker, sopp, sitrongress og krydder.

Det er også vanlig å servere en rekke småretter under thailandske fester og seremonier. Disse smårettene, kalt “Khao Tang Na Tang”, består vanligvis av små ris-kaker som serveres med en rekke smakfulle sauser og toppings.

Thailandsk mat er en integrert del av thailandsk kultur og feiring av festivaler og seremonier. Enten du er på besøk i Thailand eller ønsker å prøve thailandsk mat hjemme, er det mange spennende retter å utforske.

Moderne thailandsk kjøkken og fusjonsretter

Bilde av thai mat som blir laget og servert av norsk familie.
Bilde av thai mat som blir laget og servert av norsk familie.

Vi kan ikke snakke om thailandsk mat uten å nevne det moderne thailandske kjøkkenet og fusjonsretter. Moderne thailandsk mat tar inspirasjon fra tradisjonell thailandsk mat og kombinerer den med internasjonale smaker og teknikker.

En av de mest populære fusjonsrettene er “Thai fusion sushi”. Denne retten kombinerer japansk sushi med thailandske smaker som koriander, lime og chili. En annen populær fusjonsrett er “Thai burger”, som er en burger laget med thailandsk krydder og toppet med tradisjonelle thailandske ingredienser som syltet papaya og peanøttsaus.

Det moderne thailandske kjøkkenet har også gjort det mulig å eksperimentere med tradisjonelle thailandske retter. For eksempel, “Pad Thai” kan nå bli funnet med forskjellige typer kjøtt, sjømat eller tofu. En annen populær rett, “Som Tam” (grønn papayasalat), kan nå bli funnet med forskjellige typer grønnsaker og frukt.

Det moderne thailandske kjøkkenet har også introdusert nye teknikker som sous vide, som brukes til å tilberede kjøtt og sjømat på en presis og jevn måte. Denne teknikken brukes nå til å lage thailandske retter som “Massaman curry” og “Tom Kha Gai”.

Moderne thailandsk mat og fusjonsretter har blitt svært populære i både Thailand og internasjonalt. Det er en spennende utvikling i thailandsk mat som gir oss muligheten til å oppleve nye smaker og kombinasjoner.

Thailandske restauranter og spisesteder i Norge

Bilde av restaurant i Thailand.
Bilde av restaurant i Thailand.

Det er ingen tvil om at thailandsk mat har blitt stadig mer populært i Norge de siste årene. På grunn av dette har det dukket opp mange thailandske restauranter og spisesteder i landet. Her er noen av de beste stedene å prøve autentisk thailandsk mat i Norge.

Bangkok Thai Restaurant

Bangkok Thai Restaurant er en av de mest populære thailandske restaurantene i Oslo. Denne restauranten serverer autentisk thailandsk mat til en rimelig pris. De har et bredt utvalg av retter, inkludert karriretter, nudler og risretter. Hvis du er ute etter en autentisk thailandsk matopplevelse i Oslo, er Bangkok Thai Restaurant et godt valg.

Thai Market

Thai Market er en annen populær thailandsk restaurant i Oslo. De serverer autentisk thailandsk mat til en rimelig pris. De har et bredt utvalg av retter, inkludert karriretter, nudler og risretter. Hvis du er ute etter en autentisk thailandsk matopplevelse i Oslo, er Thai Market et godt valg.

Siam Thai Restaurant

Siam Thai Restaurant er en annen populær thailandsk restaurant i Oslo. De serverer autentisk thailandsk mat til en rimelig pris. De har et bredt utvalg av retter, inkludert karriretter, nudler og risretter. Hvis du er ute etter en autentisk thailandsk matopplevelse i Oslo, er Siam Thai Restaurant et godt valg.

Thai Orchid Cafe

Thai Orchid Cafe er en populær thailandsk restaurant i Bergen. De serverer autentisk thailandsk mat til en rimelig pris. De har et bredt utvalg av retter, inkludert karriretter, nudler og risretter. Hvis du er ute etter en autentisk thailandsk matopplevelse i Bergen, er Thai Orchid Cafe et godt valg.

Thai House Restaurant

Thai House Restaurant er en populær thailandsk restaurant i Trondheim. De serverer autentisk thailandsk mat til en rimelig pris. De har et bredt utvalg av retter, inkludert karriretter, nudler og risretter. Hvis du er ute etter en autentisk thailandsk matopplevelse i Trondheim, er Thai House Restaurant et godt valg.

Hjemmelaget thai mat

Bilde av tradisjonell thai mat.
Bilde av tradisjonell thai mat.

Å lage hjemmelaget Thai mat kan virke skremmende, men det er faktisk enklere enn du tror. Med noen få enkle ingredienser kan du lage autentisk og smakfull Thai mat hjemme på kjøkkenet.

Oppskrifter og Guider

Det finnes mange ressurser på nettet som kan hjelpe deg med å lage Thai mat hjemme. En av våre favorittsider er Matoppskrift.no. De har et bredt utvalg av oppskrifter på alt fra Pad Thai til grønn karri, og gir deg trinn-for-trinn instruksjoner for å lage maten perfekt.

En annen ressurs som kan være nyttig er ThaiCuisine.no. De tilbyr en rekke guider og artikler om Thai mat, inkludert ingredienser, teknikker og historie. Det er en flott ressurs for å lære mer om Thai mat og hvordan du kan lage det hjemme.

Når du lager Thai mat hjemme, er det viktig å ha riktige ingredienser. Du kan finne mange av disse ingrediensene på din lokale matbutikk, men noen av de mer eksotiske ingrediensene kan være vanskeligere å finne.

Ofte stilte spørsmål

Bilde av thai mat som blir servert i utlandet.
Bilde av thai mat som blir servert i utlandet.

Hva kjennetegner tradisjonell thailandsk mat?

Tradisjonell thailandsk mat er kjent for å være krydret, balansert og full av smak. Den bruker ofte ferske urter og krydder som sitrongress, galangal, koriander og chili. Ris er en viktig ingrediens i thailandsk mat, og det serveres ofte med ulike sauser og retter som inneholder fisk, kjøtt eller grønnsaker.

Er thailandsk mat helsemessig gunstig?

Thailandsk mat kan være helsemessig gunstig hvis det tilberedes riktig og spises i moderate mengder. Mange thailandske retter inneholder sunne ingredienser som grønnsaker, frukt, fisk og magert kjøtt. Imidlertid kan noen retter være høyt i fett, sukker og salt, så det er viktig å være oppmerksom på porsjonsstørrelser og ingredienser når du velger thailandske retter.

Hvilke ingredienser er vanlige i thailandsk mat?

Noen av de vanlige ingrediensene i thailandsk mat inkluderer sitrongress, galangal, koriander, chili, hvitløk, ingefær, fiskesaus, soyasaus, risnudler, ris, kokosmelk, lime og sukker. Det er også vanlig å bruke ulike grønnsaker og frukt i thailandske retter.

Hvordan har thailandsk matkultur utviklet seg?

Thailandsk matkultur har utviklet seg gjennom århundrene og har blitt påvirket av ulike kulturer og regioner. Påvirkninger fra Kina, India og andre sørøstasiatiske land har ført til utviklingen av unike thailandske retter og smaker. I dag er thailandsk mat en av de mest populære matkulturene i verden.

Hva er forskjellen på thailandsk mat i ulike regioner av Thailand?

Thailandsk mat varierer fra region til region, og hver region har sine egne spesialiteter og smaker. Nord-thailandsk mat er kjent for å være mild og krydret, mens maten i nordøst er preget av sterkere smaker og bruk av urter og krydder. Sør-thailandsk mat er kjent for å være krydret og ofte inneholder sjømat.

Hvordan kan jeg finne autentisk thailandsk mat i Norge?

Det er flere thailandske restauranter i Norge som serverer autentisk thailandsk mat. Det kan være lurt å sjekke anmeldelser og anbefalinger fra andre kunder før du velger en restaurant. Det kan også være lurt å spørre de ansatte om rettene er tilberedt på en autentisk måte og om de bruker ferske ingredienser.

Skrevet av

Herman Engebret

Sjekket av

Julian