/ Mat når man er forkjølet: Hva bør du spise?

Mat når man er forkjølet: Hva bør du spise?

mat når man er forkjølet

Innhold

Forkjølelse er en vanlig sykdom som rammer de fleste av oss fra tid til annen. Selv om det ikke finnes noen kur mot forkjølelse, kan riktig mat bidra til å lindre symptomer og gjøre det lettere å komme seg gjennom sykdomsperioden. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvilken mat som kan være til hjelp når du er forkjølet.

Hva skjer i kroppen når du er forkjølet?

Forkjølelse skyldes en virusinfeksjon i øvre luftveier. Symptomene kan variere fra person til person, men vanlige symptomer inkluderer tett nese, hoste, sår hals og hodepine. Når du er forkjølet, er det viktig å drikke rikelig med væske for å unngå dehydrering. I tillegg kan riktig mat bidra til å lindre symptomer og styrke immunforsvaret.

Hvilken mat bør du spise når du er forkjølet:

Kyllingsuppe

Kyllingsuppe har lenge vært ansett som en effektiv kur mot forkjølelse. Forskning viser at kyllingsuppe kan bidra til å lindre betennelse i luftveiene og redusere symptomer som tett nese og hoste. I tillegg inneholder kyllingsuppe næringsstoffer som vitamin A, C og E, som kan styrke immunforsvaret.

Ingefærte

Ingefær er kjent for sine antiinflammatoriske egenskaper og kan være til hjelp når du er forkjølet. Ingefærte kan bidra til å lindre sår hals og redusere betennelse i luftveiene. I tillegg kan ingefærte hjelpe til med å bekjempe viruset som forårsaker forkjølelse.

Sitrusfrukter

Sitrusfrukter som appelsiner, grapefrukt og sitroner er rike på vitamin C, som kan styrke immunforsvaret og bidra til å bekjempe forkjølelse. I tillegg inneholder sitrusfrukter antioksidanter som kan beskytte kroppen mot skadelige frie radikaler.

Hvitløk

Hvitløk er kjent for sine antibakterielle og antivirale egenskaper og kan være til hjelp når du er forkjølet. Hvitløk kan bidra til å bekjempe virus og bakterier som forårsaker forkjølelse, og kan også bidra til å lindre symptomer som hoste og tett nese.

Honning

Honning er en naturlig hostestillende middel og kan være til hjelp når du er forkjølet. Honning kan bidra til å lindre sår hals og redusere hoste. I tillegg inneholder honning antibakterielle egenskaper som kan bidra til å bekjempe virus og bakterier.

Grønnsaker

Grønnsaker som brokkoli, paprika og spinat er rike på næringsstoffer som vitamin A og C, som kan styrke immunforsvaret og bidra til å bekjempe forkjølelse. I tillegg inneholder grønnsaker antioksidanter som kan beskytte kroppen mot skadelige frie radikaler.

10 typer mat du bør unngå når du er forkjølet

1. Sukkerholdige matvarer

Sukkerholdige matvarer kan svekke immunsystemet ditt, noe som kan gjøre det vanskeligere for kroppen din å bekjempe forkjølelsen. Unngå søtsaker, brus og andre matvarer med høyt sukkerinnhold når du er forkjølet.

2. Fettete matvarer

Fettete matvarer kan gjøre deg trøtt og slapp, og kan også påvirke immunsystemet ditt negativt. Unngå matvarer som er høye i fett, som fritert mat og fastfood.

3. Meieri

Meieriprodukter som melk, ost og yoghurt kan øke slimproduksjonen i kroppen din, noe som kan gjøre forkjølelsen verre. Hvis du vil ha noe meieriprodukter, kan du prøve laktosefri alternativer som soyamelk eller mandelmelk.

4. Alkohol

Alkohol kan dehydrere kroppen din og svekke immunsystemet ditt, noe som kan gjøre det vanskeligere for kroppen din å bekjempe forkjølelsen. Unngå alkohol når du er forkjølet, og drikk heller mye vann og urtete.

5. Koffein

Koffein kan også dehydrere kroppen din, noe som kan gjøre det vanskeligere for kroppen din å bekjempe forkjølelsen. Unngå koffeinholdige drikker som kaffe og te når du er forkjølet, og drikk heller urtete eller vann.

6. Krydret mat

Krydret mat kan irritere halsen din og forverre hosten din når du er forkjølet. Unngå krydret mat når du er forkjølet, og velg heller mildere alternativer.

7. Mat med høyt saltinnhold

Mat med høyt saltinnhold kan dehydrere kroppen din og gjøre det vanskeligere for kroppen din å bekjempe forkjølelsen. Unngå mat med høyt saltinnhold når du er forkjølet, og velg heller mat med lavere saltinnhold.

8. Rødt kjøtt

Rødt kjøtt kan være vanskelig å fordøye når du er forkjølet, og kan også påvirke immunsystemet ditt negativt. Unngå rødt kjøtt når du er forkjølet, og velg heller magert kjøtt som kylling eller kalkun.

9. Mat med høyt histamininnhold

Matvarer med høyt histamininnhold kan forverre allergier og astma, og kan også gjøre forkjølelsen verre. Unngå matvarer som ost, vin, øl og syltet mat når du er forkjølet.

10. Matvarer du er allergisk mot

Hvis du har matallergier, kan matvarer du er allergisk mot gjøre forkjølelsen verre. Unngå matvarer du er allergisk mot når du er forkjølet, og velg heller matvarer som ikke inneholder allergenene du reagerer på.

Relatert: Mat når man har omgangssyke

Konklusjon

Når du er forkjølet, kan riktig mat bidra til å lindre symptomer og styrke immunforsvaret. Kyllingsuppe, ingefærte, sitrusfrukter, hvitløk, honning og grønnsaker kan alle være til hjelp når du er forkjølet. Husk å drikke rikelig med væske og hvile nok for å gi kroppen tid til å komme seg. Med riktig kosthold og hvile kan du komme deg gjennom forkjølelsen på kortest mulig tid.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩