/ Mat når man ammer: Hva er viktig å tenke på?

Mat når man ammer: Hva er viktig å tenke på?

mat når man ammer

Innhold

Som nybakt mor er det viktig å tenke på hva slags mat du spiser når du ammer. Det er ikke bare deg selv du tenker på nå, men også den lille babyen din som får all sin næring fra deg. Derfor er det viktig å spise variert og sunt, slik at babyen får alle næringsstoffene den trenger for å vokse og utvikle seg.

Dette bør du inkludere i kostholdet når du ammer

Protein

Protein er viktig for å bygge opp kroppen, og det er spesielt viktig når du ammer. Du trenger mer protein når du ammer enn når du ikke ammer, så sørg for å spise mat som er rik på protein. Kilder til protein kan være kjøtt, fisk, egg, bønner og linser.

Karbohydrater

Karbohydrater gir kroppen energi, og det er viktig å spise mat som er rik på karbohydrater når du ammer. Velg helst karbohydrater som er langsomme og som gir en jevn energiforsyning gjennom dagen. Eksempler på matvarer som er rike på karbohydrater er fullkornsbrød, havregryn, frukt og grønnsaker.

Fett

Fett er også viktig når du ammer, men det er viktig å velge sunne fettkilder. Velg matvarer som er rike på umettet fett, som for eksempel fisk, nøtter, frø og avokado. Unngå mettet fett og transfett, som finnes i matvarer som smør, ost og kjøtt.

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er viktige for å opprettholde en god helse, både for deg og babyen din. Sørg for å spise variert og få i deg nok av alle næringsstoffene. Spesielt viktig er jern, kalsium og vitamin D. Jern finnes i kjøtt, fisk og grønne grønnsaker, mens kalsium finnes i melk, ost og yoghurt. Vitamin D får du fra solen og fra fet fisk.

Drikke

Det er viktig å drikke nok når du ammer, fordi du mister mye væske gjennom melken. Drikk helst vann, og unngå sukkerholdige drikker som brus og saft. Du kan også drikke melk og juice, men husk at disse inneholder kalorier.

Allergier og intoleranser

Hvis du har allergier eller intoleranser, kan det være vanskelig å vite hva du skal spise når du ammer. Det er viktig å snakke med legen din eller en ernæringsfysiolog for å finne ut hva du kan spise. Du kan også prøve å eliminere matvarer fra kostholdet ditt og se om det har en positiv effekt på babyen din.

10 tips til en god start på ammingen, les mer på med24.no.

30 matvarer når du ammer

1. Havregryn: Havregryn er en god kilde til fiber og protein, og kan hjelpe med å regulere blodsukkeret ditt. Det er også en kilde til jern, som er spesielt viktig for ammende mødre.

2. Quinoa: Quinoa er en annen god kilde til protein og fiber. Det er også en kilde til magnesium, som kan bidra til å redusere stress og forbedre søvnen din.

3. Grønnkål: Grønnkål er en grønnsak som er rik på jern og kalsium, som er viktig for å opprettholde sunne bein. Det er også en kilde til vitamin C, som kan hjelpe kroppen din med å absorbere jern.

4. Brokkoli: Brokkoli er en annen grønnsak som er rik på jern og kalsium. Det er også en kilde til vitamin C og folat, som er viktig for å opprettholde en sunn graviditet.

5. Søtpotet: Søtpotet er en kilde til vitamin A, som er viktig for å opprettholde sunne øyne og hud. Det er også en kilde til fiber og kalium, som kan hjelpe med å regulere blodtrykket ditt.

6. Spinat: Spinat er en annen grønnsak som er rik på jern og kalsium. Det er også en kilde til vitamin A og C, som kan hjelpe med å styrke immunforsvaret ditt.

7. Mandelmelk: Mandelmelk er en god kilde til kalsium og vitamin D, som er viktig for å opprettholde sunne bein. Det er også en god erstatning for melk hvis du er laktoseintolerant.

8. Laks: Laks er en kilde til omega-3 fettsyrer, som er viktig for å opprettholde en sunn hjernefunksjon. Det er også en kilde til protein og vitamin D.

9. Torsk: Torsk er en annen fisk som er rik på omega-3 fettsyrer og protein. Det er også en kilde til jod, som er viktig for å opprettholde en sunn skjoldbruskkjertel.

10. Egg: Egg er en god kilde til protein og vitamin D. Det er også en kilde til kolin, som kan hjelpe med å styrke hjernefunksjonen din.

11. Kikerter: Kikerter er en kilde til protein og fiber. Det er også en kilde til jern og folat, som er viktig for å opprettholde en sunn graviditet.

12. Linser: Linser er en annen kilde til protein og fiber. Det er også en kilde til jern og folat, som er viktig for å opprettholde en sunn graviditet.

13. Mandler: Mandler er en kilde til protein og fiber. Det er også en kilde til magnesium og vitamin E, som kan hjelpe med å redusere stress og forbedre hudens helse.

14. Cashewnøtter: Cashewnøtter er en annen kilde til protein og fiber. Det er også en kilde til magnesium og vitamin K, som er viktig for å opprettholde sunne bein.

15. Grønn te: Grønn te er en kilde til antioksidanter, som kan hjelpe med å beskytte kroppen din mot skade fra frie radikaler. Det kan også hjelpe med å redusere stress og forbedre hjernefunksjonen din.

16. Blåbær: Blåbær er en kilde til antioksidanter og fiber. Det kan også hjelpe med å redusere betennelse i kroppen din.

17. Bringebær: Bringebær er en annen frukt som er rik på antioksidanter og fiber. Det kan også hjelpe med å regulere blodsukkeret ditt.

18. Appelsiner: Appelsiner er en kilde til vitamin C, som kan hjelpe kroppen din med å absorbere jern. Det er også en kilde til fiber.

19. Grapefrukt: Grapefrukt er en annen frukt som er rik på vitamin C og fiber. Det kan også hjelpe med å redusere betennelse i kroppen din.

20. Bananer: Bananer er en kilde til kalium, som kan hjelpe med å regulere blodtrykket ditt. Det er også en kilde til fiber.

21. Avokado: Avokado er en kilde til sunne fettstoffer, som kan hjelpe med å redusere betennelse i kroppen din. Det er også en kilde til fiber og vitamin E.

22. Sjokolade: Sjokolade er en kilde til antioksidanter og kan hjelpe med å redusere stress. Det er imidlertid viktig å velge mørk sjokolade med høyt kakao innhold.

23. Yoghurt: Yoghurt er en kilde til kalsium og probiotika, som kan hjelpe med å opprettholde en sunn tarmflora.

24. Kefir: Kefir er en annen kilde til probiotika og kan hjelpe med å opprettholde en sunn tarmflora. Det er også en kilde til kalsium.

25. Kål: Kål er en grønnsak som er rik på fiber og kan hjelpe med å regulere fordøyelsen din. Det er også en kilde til vitamin C.

26. Tomater: Tomater er en kilde til antioksidanter og kan hjelpe med å redusere betennelse i kroppen din. Det er også en kilde til vitamin C.

27. Paprika: Paprika er en annen grønnsak som er rik på antioksidanter og kan hjelpe med å redusere betennelse i kroppen din. Det er også en kilde til vitamin C.

28. Sopp: Sopp er en kilde til vitamin D, som er viktig for å opprettholde sunne bein. Det er også en kilde til selen, som kan hjelpe med å styrke immunforsvaret ditt.

29. Gresskarfrø: Gresskarfrø er en kilde til sunne fettstoffer og protein. Det er også en kilde til magnesium, som kan hjelpe med å redusere stress.

30. Chiafrø: Chiafrø er en kilde til fiber og omega-3 fettsyrer. Det kan også hjelpe med å regulere blodsukkeret ditt.

Relatert: Mat når man har influensa: Hva du bør spise?

Konklusjon

Når du ammer er det viktig å spise variert og sunt, slik at babyen din får alle næringsstoffene den trenger. Sørg for å spise mat som er rik på protein, karbohydrater, sunne fettkilder, vitaminer og mineraler. Drikk nok væske, og unngå sukkerholdige drikker. Hvis du har allergier eller intoleranser, snakk med legen din eller en ernæringsfysiolog for å finne ut hva du kan spise.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩