Skip to main content

Når det kommer til enhver idrett eller treningsøkt, er riktig ernæring avgjørende for å opprettholde energinivået og maksimere ytelsen. Padel trening er intet unntak. Å innta riktig mat før trening kan gi deg den nødvendige energien til å yte ditt beste på banen. Du bør vurdere måltidene dine som drivstoffet som holder maskineriet i gang. Så hva bør du spise før en padel treningsøkt for å få mest mulig ut av den?

Hvorfor det er viktig å spise før padel trening

Bilde av mat som egner seg å spise før padel trening.
Bilde av mat som egner seg å spise før padel trening.

Det første trinnet er å forstå hvorfor det er viktig å spise før padel trening. Når du trener, bruker kroppen din karbohydrater som energikilde, spesielt når aktiviteten er intensiv. Ved å spise før trening fyller du opp kroppens karbohydratlagre, kjent som glykogenlagrene. Dette vil bidra til å forhindre at du opplever utmattelse og nedgang i ytelsen under padel treningen.

Riktig ernæring før trening kan også hjelpe deg med å opprettholde fokus og konsentrasjon. Når blodsukkernivået er stabilt, har hjernen tilstrekkelig energi til å fungere optimalt. Dette er spesielt viktig i en hurtig idrett som padel, der raske beslutninger og reaksjoner er nøkkelen til suksess.

Dame som spise er energibar før padel trening.
Dame som spise er energibar før padel trening.

For å oppnå den optimale effekten fra maten du spiser før padel trening, bør du velge matvarer som er høyglykemiske, noe som betyr at de brytes ned raskt og gir raske karbohydrater til kroppen. Eksempler på slike matvarer inkluderer fullkornprodukter, frukt og grønnsaker. Disse vil bidra til å fylle opp glykogenlagrene dine og gi deg den nødvendige energien for å yte maksimalt.

Vil du lære mer om hva sporten padel har å by på? Besøk padelspesialisten.no – trykk her.

Det er også viktig å merke seg at du bør spise et måltid som er lett fordøyelig før padel trening. Tung mat kan sitte i magen og føre til ubehag under økten. Velg derfor matvarer som er magre, men likevel næringsrike, som for eksempel kylling, fisk eller tofu sammen med en god porsjon grønnsaker.

Riktig ernæring for energi under trening

Bilde av en rekke sunne matvarer.
Bilde av en rekke sunne matvarer.

Når du planlegger kostholdet ditt før en padel treningsøkt, er det viktig å fokusere på riktig ernæring for å opprettholde energinivået. Sørg for å inkludere både karbohydrater og proteiner i måltidene dine. Dette vil bidra til å fylle opp glykogenlagrene og støtte muskelreparasjon og -vekst.

Relatert: Her har du 10 gode tapasretter!

Et eksempel på et godt frokostalternativ før en padel treningsøkt er havregryn med bær og melk. Havregryn er en kilde til langsomme karbohydrater som gir jevn energi over tid. Bærene gir en naturlig søt smak, i tillegg til antioksidanter som kan bidra til å beskytte kroppens celler mot oksidativt stress. Melk er en kilde til proteiner som hjelper til med muskelreparasjon og -vekst.

Bilde av en padelbane og ball som har blitt brukt i spill.

Hvis du trener på ettermiddagen, kan et mellommåltid bestå av en smoothie laget med banan, gresk yoghurt og frø. Bananer er en naturlig kilde til karbohydrater, kalium og vitamin B6, som bidrar til nerve- og muskelfunksjon. Gresk yoghurt er rik på proteiner, kalsium og probiotika, som alle er viktige for muskelreparasjon og fordøyelseshelsen din. Frø som chiafrø eller linfrø kan tilføre ekstra næringsstoffer som omega-3 fettsyrer og fiber.

Husk også å være hydrert før padel trening. Drikk nok vann gjennom dagen og ta gjerne noen slurker rett før økten starter. Hydrering er avgjørende for å opprettholde kroppstemperaturen og sørge for at musklene fungerer optimalt. Prøv å unngå sukkerholdige drikker eller energidrikker, da de kan gi et midlertidig energikick, etterfulgt av en energidipp.

Frokostalternativer for padel trening

Bilde av avocado toast med egg.
Bilde av avocado toast med egg.

En sunn og næringsrik frokost er avgjørende for å gi deg energi og styrke før en padel treningsøkt. Her er noen frokostalternativer som kan bidra til å forbedre ytelsen din på banen:

 1. Avokadotoast med egg: Dette er en mettende og proteinrik frokost som inneholder sunne fettstoffer fra avokado og muskelbyggende proteiner fra egget. Velg et fullkornsrundstykke eller brødskive som kilde til langsomme karbohydrater.
 2. Smoothiebowl med bær og grønnsaker: En smoothiebowl laget med frosne bær, spinat eller grønnkål, gresk yoghurt og mandelmelk er en næringsrik start på dagen. Du får i deg vitaminer, mineraler, fiber og proteiner som gir nødvendig energi før treningen.
 3. Omelett med grønnsaker: En omelett laget med hele egg eller bare eggehviter og fyllt med grønnsaker som paprika, løk og tomat, gir både proteiner og fiber. Server med fullkornbrød eller på toppen av en salat for ekstra kvalitet energi.
 4. Havregrøt med nøtter og frukt: Havregrøt er en klassisk frokost som gir rikelig med fiber og langsomme karbohydrater. Topp den med hakkede nøtter og frisk frukt for å gi ekstra smak og energi.

Disse frokostalternativene kan tilpasses individuelle preferanser og behov. Prøv å eksperimentere med ulike ingredienser og skap en frokost som både metter, smaker godt og bidrar til å opprettholde energinivået ditt gjennom hele treningsøkten.

Sunne mellommåltider før trening

Bilde av nøtter og tørket frukt.
Bilde av nøtter og tørket frukt.

Hvis du har en lang periode mellom måltidene og padel treningen din, kan et sunn mellommåltid være nødvendig for å opprettholde energinivået. Her er noen sunne alternativer som gir deg nødvendige næringsstoffer:

 1. Grønnsaksspyd med hummus: Skjær opp forskjellige grønnsaker som gulrot, agurk, paprika og cherrytomater. Server med en porsjon hummus som en kilde til proteiner og sunne fettstoffer.
 2. Magre kjøttboller: Lag hjemmelagde kjøttboller av kylling eller kalkun og krydre dem med ulike urter og krydder. Dette er en kilde til proteiner som vil bidra til muskelreparasjon.
 3. Quinoasalat: Kok quinoa etter anvisning på pakken og bland det deretter med grønnsaker som tomat, agurk, avokado og fetaost. Tilsett litt olivenolje og sitronsaft som dressing. Quinoa er en rik kilde til proteiner og komplekse karbohydrater.
 4. Nøtter og tørket frukt: En håndfull nøtter som mandler eller valnøtter sammen med tørket frukt som aprikoser eller rosiner, er et praktisk og næringsrikt mellommåltid som gir både karbohydrater og sunne fettstoffer.

Det er viktig å merke seg at mellommåltider før trening skal være lett fordøyelige for å unngå ubehag under treningen. Velg derfor matvarer som er magre og fiberrike, samtidig som de gir deg nok energi til å yte ditt beste på padelbanen.

Tips for å opprettholde energinivået under padel trening

Å opprettholde energinivået under padel trening er avgjørende for å sikre at du kan yte ditt beste gjennom hele økten. Her er noen tips for å hjelpe deg med dette:

 1. Drikk vann jevnlig: Dehydrering kan føre til både fysisk og mental utmattelse. Sørg for å drikke nok vann før, under og etter treningen for å opprettholde væskebalansen i kroppen din. Ta gjerne med en flaske vann på banen, slik at du kan drikke når du trenger det.
 2. Spis et lite mellommåltid under lengre treningsøkter: Hvis treningen din varer mer enn en time, kan det være lurt å spise et lite mellommåltid for å opprettholde energien. Velg noe raskt og enkelt å fordøye, for eksempel en banan eller en energibar.
 3. Unngå tung mat rett før trening: Mat som er tung å fordøye, kan føre til ubehag og oppblåsthet under treningen. Prøv å spise et lett måltid minst 1-2 timer før treningen starter, slik at maten har tid til å fordøyes.
 4. Ta pauser og spis snacks: Hvis du har en lengre treningsøkt planlagt, kan det være lurt å ta pauser og spise små snacks for å opprettholde energinivået. Del treningsøkten inn i mindre deler og unn deg en frukt eller en håndfull nøtter når du trenger et lite energitilskudd.

Relatert: 100 grønnsaker som du bør bruke i hverdagen

Husk at personlige preferanser og individuelle behov kan påvirke hva som fungerer best for deg. Eksperimenter med forskjellige matvarer og strategier for å finne ut hva som gir deg den beste ytelsen og energinivået under padel trening.

Skrevet av

Herman Engebret

Sjekket av

Julian