Skip to main content

Mat som setter seg fast i spiserøret kan være en skremmende og farlig opplevelse. Det kan føre til kvelning og andre alvorlige problemer hvis det ikke blir behandlet raskt. Heldigvis kan det være flere måter å hjelpe når mat setter seg fast i spiserøret. I denne artikkelen vil vi diskutere noen av de beste metodene for å takle dette problemet.

Relatert: Generelle råd ved plager fra mage/spiserør

7 tips når mat setter seg fast i spiserøret

1. Hoste

Hvis maten ikke har blokkert luftveiene helt, kan hoste hjelpe til med å løsne maten og få den ut av spiserøret. Hoste kan også hjelpe til med å forhindre at maten kommer ned i luftrøret. Hvis du hoster, bør du gjøre det kraftig og med jevne mellomrom. Hvis maten fortsatt ikke løsner, bør du prøve andre metoder.

2. Drikke vann

Drikke vann kan hjelpe til med å skylle maten ut av spiserøret. Du bør drikke små slurker vann og svelge forsiktig for å hjelpe maten med å flyte nedover spiserøret. Hvis du drikker for mye vann på en gang, kan det føre til at maten blir presset ned i luftrøret.

3. Spise brød

Spise brød kan hjelpe til med å skyve maten ned i magen. Du bør tygge brødet grundig og svelge forsiktig for å hjelpe maten med å bevege seg gjennom spiserøret. Hvis du spiser for mye brød på en gang, kan det føre til at maten blir presset ned i luftrøret.

4. Bruke Heimlich-manøveren

Hvis maten har blokkert luftveiene helt, kan Heimlich-manøveren hjelpe til med å løsne maten og få den ut av spiserøret. Heimlich-manøveren innebærer å trykke hardt på magen mens du står bak personen som har maten blokkert. Dette kan tvinge maten ut av spiserøret og ut av munnen.

5. Søke legehjelp

Hvis maten fortsatt ikke løsner etter å ha prøvd disse metodene, bør du søke legehjelp umiddelbart. Legen kan bruke en endoskopisk prosedyre for å fjerne maten fra spiserøret. Dette kan være nødvendig hvis maten har blokkert spiserøret helt og du ikke kan puste.

6. Ikke panikk

Et viktig tips er å ikke få panikk. Selv om det kan føles skremmende å ha mat som setter seg fast i spiserøret, er det sjelden farlig. Prøv å holde roen og puste dypt.

7. Stå oppreist

Hvis du har problemer med å svelge maten, kan det hjelpe å stå oppreist. Dette kan bidra til å åpne spiserøret og gjøre det lettere å svelge.

Relatert: Usunt forhold til mat og hvordan fikse det

Konklusjon

Mat som setter seg fast i spiserøret kan være en skremmende opplevelse, men det finnes flere måter å takle problemet på. Hoste, drikke vann, spise brød, bruke Heimlich-manøveren og søke legehjelp er alle metoder som kan hjelpe til med å fjerne maten fra spiserøret. Hvis maten fortsatt ikke løsner, bør du søke legehjelp umiddelbart for å unngå alvorlige problemer.

Skrevet av

Herman Engebret

Sjekket av

Julian