/ Kakemann: Alt du trenger å vite (historie og oppskrift)

Kakemann: Alt du trenger å vite (historie og oppskrift)

Bilde av kakemenn og tekst som sier - kakemenn, komplett guide

Innhold

Vi i Norge har en lang tradisjon med å bake kakemenn til jul. Disse hvite, sprø og smakfulle kjeksene er en av de mest populære julekakene i landet. Kakemennene er laget av enkle ingredienser som mel, sukker, smør og hornsalt, og de kan formes til ulike figurer og dekoreres med spiselige farger.

Bilde av julekaker og en kopp kaffe.
Bilde av julekaker og en kopp kaffe.

Opprinnelsen til kakemann kan spores tilbake til middelalderen, da kjeks ble laget av mel, honning og krydder. Kakemannene ble senere en del av juletradisjonen i Norge og har vært en fast del av julebaksten i flere århundrer. I dag finnes det utallige varianter av kakemennoppskrifter, og mange familier har sin egen oppskrift som de har videreført gjennom generasjoner.

Kakemenn er ikke bare en del av den norske juletradisjonen, men har også funnet sin vei inn i andre kulturer. I USA er de kjent som “Gingerbread men”, og i Storbritannia kalles de “Gingerbread boys”. Kakemenn er også blitt populære i kommersiell sammenheng, og du kan finne dem i bakerier, kafeer og supermarkeder i hele Norge.

Opprinnelsen til kakemann

Bilde av person som baker kaker til julen.
Bilde av person som baker kaker til julen.

Historisk bakgrunn

Kakemann er en tradisjonell norsk julekake som har vært bakt i flere hundre år. Den første dokumenterte oppskriften på kakemann stammer fra 1700-tallet, og det er antatt at kaken har røtter tilbake til middelalderen.

Kakemann ble opprinnelig kalt “kavring” og var en hard kake som ble laget av brødrestene som ble igjen etter baking. Etter hvert ble oppskriften utviklet, og kaken fikk en mer delikat smak og konsistens.

Kulturell betydning

Kakemann har en viktig rolle i norsk julefeiring og er en av de mest populære julekakene i landet. Kaken har også en symbolsk betydning og representerer julenissen eller “julenissekongen” som han også kalles på norsk.

Tradisjonelt sett blir kakemennene pyntet med konditorfarge for å gi dem en rød eller grønn farge. Kakemann har også blitt brukt som et symbol på norsk kultur og identitet, og har blitt en del av norsk kulturarv.

I dag blir kakemann fortsatt bakt og spist i store mengder i løpet av juletiden, og oppskriften har blitt videreutviklet og tilpasset moderne smaker og preferanser.

Relatert: Juletorsk: Komplett guide (historie, tilberedning og tips)

Oppskrifter og ingredienser

Bilde av matvarer som blir brukt til å lage kakemenn.
Bilde av matvarer som blir brukt til å lage kakemenn.

Tradisjonell oppskrift (1 porsjon)

  • 100 g smeltet smør
  • 2 dl melk
  • 3 dl sukker
  • 1 l hvetemel
  • 1 ts hornsalt

Kakemenn er en klassisk julekake som mange nordmenn har et forhold til. Den tradisjonelle oppskriften på kakemenn krever få ingredienser, og er enkel å lage. Vi trenger smør, melk, sukker, hornsalt, og hvetemel. Smelt smøret og bland det med melken. Bland inn sukker og hornsalt. Tilsett halvparten av hvetemelet og rør dette godt sammen. Tilsett resten av hvetemelet og arbeid deigen til den blir fast og fin. La deigen hvile i kjøleskapet i minst en time før du kjevler den ut og stikker ut kakemennene. Stek kakemennene på 200 grader i ca. 10 minutter til de er gyldne og fine.

Moderne varianter

Selv om den tradisjonelle oppskriften på kakemenn er enkel og god, finnes det også flere moderne varianter av denne julekaken. Noen bruker krydder som kanel og kardemomme for å gi kakemennene en ekstra smak. Andre tilsetter sjokolade eller nøtter for å gjøre kakemennene mer spennende. Det finnes også oppskrifter på glutenfrie kakemenn og veganske kakemenn for de som har spesielle kostholdshensyn. Uansett hvilken oppskrift du velger, er kakemenn en koselig og tradisjonsrik julekake som passer perfekt til en kopp varm kakao eller gløgg.

Bakeprosessen

Bilde av en kakemann som står oppreist i en åpen ovn.
Bilde av en kakemann som står oppreist i en åpen ovn.

Deigforberedelser

Når vi skal lage kakemenn, starter vi med å forberede deigen. Vi blander sammen mel, sukker og hornsalt i en bolle. Deretter smelter vi smør og blander det med melken. Denne blandingen tilsettes gradvis til melblandingen mens vi rører godt. Vi knar deigen til den er glatt og fin. Deigen skal være myk, men ikke klissete. Vi pakker deigen inn i plastfolie og lar den hvile i kjøleskapet i ca. en time.

Utbaking og forming

Etter at deigen har hvilt, tar vi den ut av kjøleskapet og lar den få romtemperatur. Vi varmer opp ovnen til 200 grader og dekker bakebrettet med bakepapir. Vi deler deigen i mindre biter og ruller dem ut i pølser på ca. 2 cm i diameter. Vi skjærer så pølsene i biter på ca. 7-8 cm, og former dem til små “menn”. Vi legger kakemennene på bakepapiret og steker dem midt i ovnen i ca. 8-10 minutter til de er gylne.

Vi tar kakemennene ut av ovnen og lar dem avkjøles på rist. Når de er helt kalde, oppbevarer vi dem i en tett boks eller pose. Kakemennene holder seg godt i flere uker hvis de oppbevares på et kjølig og tørt sted.

Det er viktig å følge oppskriften nøye for å få perfekte kakemenn. Vi kan variere smaken ved å tilsette kanel, ingefær eller kardemomme i deigen. Vi kan også pynte kakemennene med melisglasur eller sjokolade.

Relatert: Julesnacks: Smakfulle alternativer til tradisjonelle julegodteri

Dekorasjon og presentasjon

Bilde av dekorerte pepperkaker servert på et bord med levende lys.
Bilde av dekorerte pepperkaker servert på et bord med levende lys.

Glasur og pynt

Kakemenn kan pyntes med ulike typer glasur og pynt for å gi dem en mer festlig og julete look. Det vanligste er å bruke konditorfarge til å farge glasuren i ulike farger som rød, grønn og blå. Pynt kan også legges til ved å strø over litt melis eller sukkerperler på toppen av kakene.

For å lage konditorfarge kan du blande en dråpe konditorfarge med litt vann og pensle det på kakene med en tynn pensel. Du kan også bruke en tannpirker eller fyrstikk til å tegne på kakene med glasuren.

Serveringstips

Kakemenn er en klassisk julekake som kan serveres på mange forskjellige måter. Du kan servere dem som de er eller sammen med et glass melk eller varm kakao. Kakemenn kan også brukes som pynt på juletreet ved å henge dem opp med et bånd eller en snor.

For å servere kakemenn på en mer festlig måte kan du legge dem på et fat og pynte rundt med granbar og julekuler. Du kan også servere kakemenn sammen med andre julekaker som pepperkaker og krumkaker for å skape en skikkelig julestemning.

Kakemann i ulike kulturer

Bilde av julemat.
Bilde av julemat.

Norske tradisjoner

Kakemann er en tradisjonell norsk julekake som er veldig populær i Norge. Kakemenn er enkle å lage og kan lages i forskjellige størrelser og former. De er vanligvis laget av sukker, mel, egg, melk og smør, og har en mild smak av kardemomme. Kakemenn er en av de mest populære julekakene i Norge, og de er spesielt populære blant barna.

Internasjonale influenser

Kakemann er ikke bare en norsk tradisjon, men finnes også i andre kulturer. For eksempel er det en lignende kake i Sverige som heter “pepparkakor”, som er en pepperkake. Pepperkaker har en sterkere smak av krydder enn kakemann, og er ofte formet som figurer eller hus.

I Tyskland er det en lignende kake som heter “Lebkuchen”, som også er en pepperkake. Lebkuchen har en sterkere smak av honning og krydder enn kakemann, og er ofte formet som hjerter eller stjerner.

I USA er det en lignende kake som heter “gingerbread”, som også er en pepperkake. Gingerbread har en sterkere smak av ingefær og krydder enn kakemann, og er ofte formet som figurer eller hus.

Selv om kakemann er en tradisjonell norsk julekake, har den også blitt påvirket av andre kulturer og har utviklet seg til å bli en populær kake over hele verden.

Kakemann i kommersiell sammenheng

Bilde av cookies som blir servert i juletiden.
Bilde av cookies som blir servert i juletiden.

Industriell produksjon

I dag er kakemannproduksjon en storindustri i Norge, og mange store matprodusenter har egne fabrikker som produserer kakemenn. Industriell produksjon av kakemann har gjort det mulig å produsere store mengder kakemann på kort tid. Dette har ført til at kakemann har blitt mer tilgjengelig for folk flest og ikke bare et julebakst som man lager hjemme.

Markedsføring

Markedsføring av kakemann er også en viktig del av kommersiell sammenheng. Mange produsenter bruker ulike markedsføringsstrategier for å tiltrekke seg kunder og øke salget av sine kakemenn. Dette kan inkludere å tilby kakemann i ulike størrelser og former, samt å bruke ulike smaker og farger for å gjøre kakemannen mer attraktiv for kundene.

Noen produsenter bruker også spesielle ingredienser i kakemannen, som for eksempel honning eller kanel, for å gjøre kakemannen mer unik og gi den en spesiell smak. Markedsføringen av kakemann kan også inkludere å tilby kakemann i spesielle pakker eller esker som passer til ulike anledninger, som for eksempel jul eller bursdager.

Alt i alt har kommersiell produksjon og markedsføring gjort kakemann mer tilgjengelig for folk flest og gjort det mulig å nyte denne tradisjonelle julekaken året rundt.

Helse og ernæring

Bilde av forskjellig typer kakemenn.
Bilde av forskjellig typer kakemenn.

Næringsinnhold

Kakemenn er en populær julekake i Norge. De er laget av mel, smør, sukker og egg. En porsjon med kakemenn inneholder omtrent 140 kalorier, 2 gram protein, 20 gram karbohydrater og 6 gram fett. Kakemenn er også en kilde til kalsium og jern.

Det er viktig å merke seg at sukkerinnholdet i kakemenn kan være høyt. Hvis du vil redusere sukkerinntaket, kan du prøve å lage sukkerfrie kakemenn ved å bytte ut sukker med sukrinmelis og sukrin gold. Du kan også lage kakemenn med mindre sukker ved å bruke mindre sukker enn det som er angitt i oppskriften.

Allergiinformasjon

Kakemenn inneholder gluten og egg, og kan derfor være problematisk for personer med cøliaki eller eggallergi. Det finnes imidlertid alternativer for personer med disse allergiene. Du kan for eksempel lage glutenfrie kakemenn ved å bytte ut hvetemel med glutenfritt mel, og eggfrie kakemenn ved å bruke eggerstatter. Det er også viktig å merke seg at kakemenn kan inneholde spor av nøtter eller andre allergener på grunn av krysskontaminering under produksjonen.

Feiring og tradisjoner

Bilde av kaffe og julekaker.
Bilde av kaffe og julekaker.

Julefeiring

Kakemenn er en av de mest kjente og tradisjonelle julekakene i Norge. Disse små, hvite kakene er spesielt populære blant barn og er en del av den norske julefeiringen. Kakemennene er vanligvis formet som små figurer, som julemenn eller nisser, og er ofte dekorert med rød konditorfarge. De spises som en del av julekosen og serveres gjerne sammen med andre julekaker og godteri.

Festlige anledninger

I tillegg til julefeiringen, er kakemenn også en populær snack på andre festlige anledninger, som bursdager og andre feiringer. Kakemennene kan også være en morsom aktivitet for barna å lage selv, da de kan forme deigen til sine egne figurer og dekorere dem med forskjellige farger og godteri.

Tradisjonelt sett, var det vanlig å bake kakemennene med hornsalt, som gir dem en karakteristisk smak og lukt. I dag kan man også finne oppskrifter uten hornsalt, for de som ønsker en mildere smak. Uansett hvilken oppskrift man velger, er kakemenn en viktig del av den norske juletradisjonen og en populær snack året rundt.

Ofte stilte spørsmål

Bilde av folk som stiller spørsmål om kakemenn.
Bilde av folk som stiller spørsmål om kakemenn.

Hvilke ingredienser trengs for å lage kakemenn med kulturmelk?

For å lage kakemenn med kulturmelk trenger du følgende ingredienser: hvetemel, sukker, kulturmelk, hornsalt, bakepulver, kardemomme og smør. Oppskriften kan variere litt avhengig av hvem som lager kakemennene, men dette er de vanligste ingrediensene.

Hvordan lager man kakemenn uten melk?

Hvis du ønsker å lage kakemenn uten melk, kan du bruke vann eller plantebasert melk som soyamelk eller mandelmelk som erstatning for kulturmelken. Ellers følger du samme oppskrift som vanlig.

Hva er forskjellen på spekulasjonskaker og kakemenn?

Selv om spekulasjonskaker og kakemenn kan se ganske like ut, er det noen forskjeller i ingrediensene. Spekulasjonskaker inneholder ofte brunt sukker, kanel, ingefær og nellik, mens kakemenn har en mildere smak med kardemomme som hovedingrediens. Spekulasjonskaker har også en litt hardere konsistens enn kakemenn.

Hvordan lager man en glutenfri versjon av kakemenn?

For å lage en glutenfri versjon av kakemenn kan du bruke glutenfritt mel som for eksempel bokhvetemel eller rismel. Du kan også bruke en ferdiglaget glutenfri melblanding. Ellers følger du samme oppskrift som vanlig.

Kan natron brukes som erstatning for hornsalt i kakemenn?

Ja, natron kan brukes som erstatning for hornsalt i kakemenn. Men da trenger du også en syre som for eksempel eddik eller sitronsaft for å aktivere natronet. Bruk en teskje natron og en teskje syre for å erstatte en teskje hornsalt.

Hvor opprinnelig stammer kakemenn fra?

Kakemenn stammer fra Norge og har vært en tradisjonell julekake i flere hundre år. Kakemennene har også likheter med andre julekaker i Skandinavia og Tyskland.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩