Skip to main content

Frysetørking av mat har blitt en stadig mer populær metode for å bevare matvarer på en enkel og effektiv måte. Det er en prosess som innebærer å fjerne vann fra maten ved å fryse den og deretter la vannet sublimere ut av maten. Dette resulterer i en tørr og holdbar matvare som kan lagres i lang tid uten å miste smak eller næringsstoffer.

I denne omfattende guiden vil vi gå gjennom alt du trenger å vite om frysetørking av mat, fra hva det er og hvordan det fungerer, til hvilke matvarer som egner seg best for denne metoden og hvordan du kan bruke frysetørket mat i din egen matlaging.

Hva innebærer frysetørking av mat?

Frysetørking av mat er en prosess som innebærer å fjerne vann fra maten ved å fryse den og deretter la vannet sublimere ut av maten. Sublimasjon er når et fast stoff går direkte over til en gass uten å bli en væske først. Dette betyr at vannet i maten går direkte fra en fast form til en gassform, uten å smelte først.

Denne prosessen er en av de mest effektive måtene å bevare matvarer på, da det fjerner vannet som bakterier, mugg og gjær trenger for å overleve. Dette betyr at frysetørket mat kan lagres i lang tid uten å miste smak eller næringsstoffer.

3 trinn for å frysetørke mat selv

frysetørke mat hjemme

Steg 1: Forberedelse

Før du starter prosessen med å frysetørke mat, er det viktig å forberede maten på riktig måte. Dette inkluderer å skjære maten i små biter eller skiver, samt fjerne skinn eller bein. Det er også viktig å velge mat som er moden og av høy kvalitet.

Steg 2: Frysetørking

Når maten er klar, kan du begynne prosessen med å frysetørke den. Dette gjøres ved å plassere maten på et brett eller en plate, og deretter plassere det i frysetørkeren. Frysetørkeren vil deretter fjerne all fuktighet fra maten ved å senke temperaturen og øke trykket i kammeret.

Sjekk ut tørker fra Kitch`n.no, se produktsiden ved å trykk her.

Steg 3: Oppbevaring

Når maten er ferdig frysetørket, er det viktig å oppbevare den på riktig måte for å bevare kvaliteten. Dette inkluderer å plassere maten i lufttette beholdere eller poser, og oppbevare dem på et kjølig og tørt sted.

Hvordan fungerer frysetørking av mat?

Frysetørking av mat er en tretrinnsprosess som inkluderer frysing, sublimasjon og kondensering. Først fryses maten ved en svært lav temperatur, vanligvis mellom -30 og -50 grader Celsius. Dette fryser all væsken i maten, inkludert vannet.

Deretter settes maten i en vakuumkammer der trykket senkes til et nivå som gjør at vannet kan sublimere ut av maten. Dette betyr at vannet går direkte fra en fast form til en gassform uten å smelte først. Resultatet er en tørr og holdbar matvare.

Til slutt kondenseres vannet fra maten ved å varme opp kammeret og legge til et absorpsjonsmiddel som trekker ut vannet fra gassen. Dette etterlater maten tørr og klar til å bli pakket og lagret.

Hvilke matvarer egner seg best for frysetørking?

Mange forskjellige matvarer kan frysetørkes, men noen egner seg bedre enn andre. Frukt og grønnsaker er spesielt godt egnet for frysetørking, da de har høyt vanninnhold og kan være vanskelige å oppbevare i lang tid uten å miste næringsstoffer og smak.

Kjøtt og fisk kan også frysetørkes, men det kan være vanskelig å oppnå en jevn tørking på grunn av forskjellige teksturer og fettinnhold. Melk og egg kan også frysetørkes, men de kan være vanskelige å rehydrere og bruke i matlaging.

Turmat er en av de mest kjente formene for frysetørket mat – sjekk ut Fjellsport sin turmat her.

Hvordan bruke frysetørket mat

Frysetørket mat kan brukes på mange forskjellige måter i matlagingen. Det kan være en praktisk måte å ha tilgang til fersk mat på camping- eller fotturer, eller det kan brukes som et alternativ til fersk mat i oppskrifter.

For å bruke frysetørket mat, må det først rehydreres ved å tilsette vann eller annen væske. Dette kan gjøres ved å tilsette vann direkte til maten og la den stå i noen minutter, eller ved å tilsette maten til en oppskrift som inneholder væske.

Frysetørket frukt kan brukes som en sunn snack eller til å lage smoothies og desserter. Frysetørket grønnsaker kan brukes i supper, gryteretter og sauser. Frysetørket kjøtt og fisk kan brukes i retter som pasta, ris og quinoa.

Relatert: 100 mest stilte spørsmålene om mat og svar

Konklusjon

Frysetørking av mat er en effektiv måte å bevare matvarer på og kan være en praktisk måte å ha tilgang til fersk mat på camping- eller fotturer. Frukt og grønnsaker egner seg spesielt godt for frysetørking, men kjøtt og fisk kan også frysetørkes.

For å bruke frysetørket mat, må det først rehydreres ved å tilsette vann eller annen væske. Frysetørket mat kan brukes på mange forskjellige måter i matlagingen og kan være et godt alternativ til fersk mat i oppskrifter.

Skrevet av

Herman Engebret

Sjekket av

Julian