/ Torsk middag oppskrift: Test ut disse variantene i dag

Torsk middag oppskrift: Test ut disse variantene i dag

Bilde av familie som spiser torsk til middag med nydelig utsikt.

Innhold

Vi nordmenn elsker torskeretter, og torsk middag er en av de mest populære rettene i Norge. Torsk er en allsidig fisk som kan tilberedes på mange forskjellige måter, og den passer like godt til hverdags som til fest. I denne artikkelen vil vi gi deg en introduksjon til torsk middag og dele noen av våre beste oppskrifter med deg.

Bilde av kokk som tilbereder torsk til spente gjester.
Bilde av kokk som tilbereder torsk til spente gjester.

Torsk middag er en tradisjonell norsk rett som har vært en del av norsk matkultur i mange århundrer. Torsk er en av de vanligste fiskesortene i Norge, og den har en mild smak som gjør den til en favoritt blant både voksne og barn. Tradisjonelle torsk oppskrifter inkluderer blant annet ovnsbakt torsk med poteter og grønnsaker, torsk i form, og fiskegrateng. Disse rettene er enkle å tilberede og er perfekte for en enkel og næringsrik middag.

Rask innledning

 • Torsk middag er en populær rett i Norge og har vært en del av norsk matkultur i mange århundrer.
 • Tradisjonelle torsk oppskrifter inkluderer ovnsbakt torsk, torsk i form og fiskegrateng.
 • Torsk er en allsidig fisk som kan tilberedes på mange forskjellige måter, og den passer like godt til hverdags som til fest.

Hva er torsk middag?

Bilde av torsk som serveres med grønnsaker og annet tilbehør.
Bilde av torsk som serveres med grønnsaker og annet tilbehør.

Torsk middag er en tradisjonell norsk rett som vanligvis består av torsk, poteter og grønnsaker. Torsk er en allsidig fisk som kan tilberedes på flere måter, inkludert steking, grilling, koking og baking. Det finnes mange forskjellige oppskrifter på torsk middag, og ingrediensene kan varieres avhengig av personlige preferanser og sesongen.

Vanligvis serveres torsk middag med kokte poteter, gulrøtter og erter. Noen velger å inkludere andre grønnsaker som kålrot eller blomkål. Torsk middag kan også tilberedes med sauser som hvit saus, sennepssaus eller løksaus.

Torsk middag er en sunn og næringsrik middagsrett, da torsk er rik på proteiner, vitaminer og mineraler. Torsk er også en god kilde til omega-3 fettsyrer, som er viktig for hjertehelsen og hjernen.

Her er noen av de vanligste ingrediensene som brukes i torsk middag:

 • Torsk
 • Poteter
 • Gulrøtter
 • Erter
 • Kålrot
 • Blomkål
 • Hvit saus
 • Sennepssaus
 • Løksaus

Torsk middag er en enkel og smakfull middagsrett som er perfekt for både hverdager og helger.

Tradisjonelle oppskrifter på torsk

Bilde av tilbehør som brukes til torsk.
Bilde av tilbehør som brukes til torsk.

Torsk er en av de mest populære fiskene i Norge, og det finnes mange tradisjonelle oppskrifter som vi har arvet fra våre forfedre. Her vil vi presentere noen av de mest populære torsk oppskriftene i Norge.

Klassisk stekt torsk

Klassisk Stekt Torsk er en enkel og smakfull oppskrift som er perfekt for en hverdag. Torskefiletene stekes i en panne med smør, og serveres med kokte poteter og gulrøtter. For å gi retten litt ekstra smak kan man tilsette litt hakket persille og sitronsaft.

Ingredienser:

 • 4 torskefileter
 • 4 ss smør
 • 4 poteter
 • 4 gulrøtter
 • 1 ss hakket persille
 • Saft fra 1/2 sitron
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

 1. Skrell og kutt potetene og gulrøttene i terninger, og kok dem i lettsaltet vann til de er møre.
 2. Tørk torskefiletene med kjøkkenpapir, og krydre dem med salt og pepper.
 3. Smelt smøret i en panne på middels varme, og stek torskefiletene i ca. 3-4 minutter på hver side, til de er gylne og gjennomstekte.
 4. Server torskefiletene med kokte poteter og gulrøtter, og dryss over hakket persille og sitronsaft.

Torsk i Ovnen

Torsk i ovnen er en annen klassisk torsk oppskrift som er enkel å lage og smaker fantastisk. I denne oppskriften blir torskefiletene bakt i ovnen sammen med grønnsaker og krydder, og resultatet blir en saftig og smakfull rett.

Ingredienser:

 • 4 torskefileter
 • 2 løk
 • 2 gulrøtter
 • 2 selleristilker
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 ss olivenolje
 • 1 ss hakket persille
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

 1. Skrell og kutt løk, gulrøtter og selleri i terninger, og legg dem i en ildfast form.
 2. Legg torskefiletene oppå grønnsakene, og krydre med salt og pepper.
 3. Press hvitløksfeddene over fisken, og drypp over olivenolje.
 4. Bak i ovnen på 200 grader i ca. 20-25 minutter, til fisken er gjennomstekt.
 5. Server med hakket persille.

Bakt torsk med grønnsaker

Bakt Torsk med Grønnsaker er en sunn og næringsrik torsk oppskrift som er enkel å lage og smaker fantastisk. I denne oppskriften blir torskefiletene bakt i ovnen sammen med grønnsaker og krydder, og resultatet blir en saftig og smakfull rett.

Ingredienser:

 • 4 torskefileter
 • 2 gulrøtter
 • 1 rødløk
 • 1 rød paprika
 • 1 grønn paprika
 • 2 ss olivenolje
 • 1 ss hakket persille
 • Salt og pepper

Fremgangsmåte:

 1. Skrell og kutt gulrøtter i staver, og kutt løk og paprika i biter.
 2. Legg torskefiletene i en ildfast form, og legg grønnsakene rundt fisken.
 3. Krydre med salt og pepper, og drypp over olivenolje.
 4. Bak i ovnen på 200 grader i ca. 20-25 minutter, til fisken er gjennomstekt.
 5. Server med hakket persille.

Moderne torsk retter

Bilde av en moderne torskerett.
Bilde av en moderne torskerett.

Vi elsker å eksperimentere med nye måter å tilberede torsk på, og moderne torsk retter er en av våre favoritter. Her er noen av våre beste oppskrifter som vil gi deg en smak av moderne torsk middag.

Torsk taco

Torsk taco er en spennende måte å nyte torsk på en ny måte. Vi steker torskefilet med en blanding av krydder, og serverer den i en myk tortilla med frisk salat, guacamole og salsa. Denne retten er enkel å tilberede, og den er perfekt for en rask og sunn middag.

Asiatisk-inspirert torsk

Asiatisk-inspirert torsk er en annen moderne torsk rett som vi elsker. Vi steker torskefilet med en blanding av ingefær, hvitløk og soyasaus, og serverer den med ris og dampede grønnsaker. Denne retten er full av smak, og den er perfekt for en sunn og næringsrik middag.

Torsk burger

Torsk burger er en spennende måte å nyte torsk på en ny måte. Vi lager en burger med en torskefilet, og serverer den med frisk salat og en deilig dressing. Denne retten er enkel å tilberede, og den er perfekt for en rask og sunn middag.

Vi håper at disse moderne torsk rettene vil inspirere deg til å prøve noe nytt og spennende på middagsbordet.

Tilbehør til torsk middag

Bilde av torsk middag og grønnsaker.
Bilde av torsk middag og grønnsaker.

Når vi skal lage torsk middag, er det viktig å tenke på tilbehør som kan gjøre måltidet enda mer smakfullt og næringsrikt. Her er noen gode forslag til potetvarianter, grønnsakstilbehør og saus/dipp som passer perfekt til torsk:

Potetvarianter

Poteter er en klassisk tilbehør til torsk og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Vi kan for eksempel koke poteter og servere dem med smør og persille, eller vi kan lage potetmos med litt hvitløk og gressløk. En annen god variant er å lage ovnsbakte poteter med litt rosmarin og olivenolje.

Grønnsakstilbehør

Grønnsaker er en viktig kilde til vitaminer og mineraler, og er derfor en viktig del av torsk middag. Vi kan for eksempel lage en enkel salat med agurk, tomat og rødløk, eller vi kan lage ovnsbakte grønnsaker med litt salt og pepper. En annen god variant er å lage dampede grønnsaker som brokkoli, asparges eller gulrøtter.

Saus og dipp

En god saus eller dip kan virkelig heve smaken på torsk middag. Vi kan for eksempel lage en enkel hvit saus med litt sitron og persille, eller vi kan lage en dill- og sennepssaus som passer perfekt til torsk. En annen god variant er å lage en tzatziki dip med yoghurt, agurk og hvitløk.

Vi håper disse forslagene kan inspirere deg til å lage en smakfull og næringsrik torsk middag.

Vin og drikkevalg

Bilde av stekt torsk og vin servert på restaurant.
Bilde av stekt torsk og vin servert på restaurant.

Når det kommer til å finne den perfekte vinen til torsk, er det noen ting å huske på. Torsk er en lett og delikat fisk, og det er viktig å velge en vin som ikke vil overvelde smaken. Generelt sett vil en lys og fruktig hvitvin være det beste valget. Her er noen konkrete forslag:

 • Sauvignon Blanc: En fruktig og frisk vin med en fin syrlighet som fungerer godt med torskens delikate smak. Prøv en Sauvignon Blanc fra New Zealand eller Sør-Afrika.
 • Chardonnay: En annen god hvitvin til torsk er en Chardonnay med moderat fylde. Sørg for å velge en som ikke er for tung eller eiket, da dette kan overvelde fisken.
 • Pinot Noir: Hvis du foretrekker rødvin, kan en lett Pinot Noir være et godt valg. Velg en med en fruktig og delikat smak som ikke vil dominere over torskens smak.

Når det gjelder drikkevalg, kan du også vurdere å servere en lys øl eller en alkoholfri drikke som eplemost eller ingefærøl. Disse vil også fungere godt med torskens delikate smak.

Husk at det viktigste er å finne en vin eller drikke som du liker og som fungerer godt med torskens smak. Prøv deg frem og eksperimenter med forskjellige alternativer for å finne din favoritt.

Relatert: Middagstips: Sunne og gode måltider til alle anledninger

Helsefordeler med torsk

Bilde av torsk som har blitt tilberedt med lime og grønnsaker.
Bilde av torsk som har blitt tilberedt med lime og grønnsaker.

Torsk er en utmerket kilde til næringsstoffer og har mange helsefordeler. Her er noen av grunnene til at du bør inkludere torsk i kostholdet ditt:

1. Hjertehelse

Torsk er en magert fisk som er rik på omega-3 fettsyrer. Disse fettsyrene kan bidra til å senke blodtrykket og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. I tillegg er torsk en god kilde til protein, som også kan være gunstig for hjertehelsen.

2. Immunforsvar

Torsk er rik på vitamin D, som er viktig for å opprettholde et sunt immunforsvar. Vitamin D kan også bidra til å opprettholde sunne bein og tenner.

3. Hjernefunksjon

Omega-3 fettsyrer i torsk kan også bidra til å opprettholde sunn hjernefunksjon og redusere risikoen for demens og Alzheimers sykdom.

4. Vektkontroll

Torsk er en magert kilde til protein, som kan bidra til å øke metthetsfølelsen og redusere sultfølelsen. Dette kan være spesielt gunstig for de som ønsker å opprettholde eller gå ned i vekt.

5. Fordøyelse

Torsk er en kilde til vitamin B12, som er viktig for en sunn fordøyelse og kan bidra til å redusere risikoen for anemi.

Som du kan se, har torsk mange helsefordeler og kan være et sunt og næringsrikt tillegg til kostholdet ditt.

Bærekraft og fiske

Bilde av fiskere som har lagd seg en deilig torskemiddag ved havna.
Bilde av fiskere som har lagd seg en deilig torskemiddag ved havna.

Bærekraftig fiske

Vi tar bærekraftig fiske på alvor. Som en ansvarlig aktør i fiskeindustrien, er det vår plikt å sørge for at fisken som vi fanger og serverer, ikke truer bestandene i havet. Vi fanger derfor kun torsk som er bærekraftig og som ikke er truet av overfiske. Vi følger også strenge regler og kvoter for å sikre at vi ikke tar for mye fisk fra havet.

Sertifisering og merking

For å bevise at vi tar bærekraftig fiske på alvor, er vi sertifisert av ulike organisasjoner som Marine Stewardship Council (MSC). Dette betyr at vi følger strenge krav til bærekraftig fiske og at vi kan dokumentere at fisken som vi fanger og serverer, er bærekraftig.

Vi merker også fisken vår med MSC-sertifiseringen, slik at våre kunder kan være trygge på at fisken er bærekraftig og at de tar et ansvarlig valg når de velger å spise torsk fra oss. Vi oppfordrer også våre kunder til å velge bærekraftig fisk når de handler i butikken, slik at vi sammen kan ta vare på havet og sikre at det er nok fisk til fremtidige generasjoner.

Kjøpeguide for torsk

Bilde fra marked som selger fisk.
Bilde fra marked som selger fisk.

Når du skal kjøpe torsk, er det noen ting du bør tenke på for å sikre at du får den beste kvaliteten og smaken. Her er noen tips som kan hjelpe deg.

Fersk vs frossen torsk

Fersk torsk er tilgjengelig i butikker i sesongen, som er fra januar til april. Fersk torsk har en mer delikat smak og tekstur enn frossen torsk. Det er imidlertid viktig å merke seg at fersk torsk kan være dyrere og vanskeligere å finne enn frossen torsk.

Frossen torsk er tilgjengelig året rundt og er et godt alternativ til fersk torsk. Frossen torsk er vanligvis rimeligere enn fersk torsk, og det er enkelt å oppbevare i fryseren til du trenger det. Når du kjøper frossen torsk, bør du se etter pakker som er tett forseglet og uten synlige tegn på frostskader.

Sesong for torsk

Som nevnt tidligere, er sesongen for fersk torsk fra januar til april. Dette er den beste tiden å kjøpe fersk torsk, da det er mer tilgjengelig og har en bedre smak. Hvis du vil kjøpe fersk torsk utenom sesongen, kan det være vanskeligere å finne og dyrere.

Hvis du velger å kjøpe frossen torsk, kan du kjøpe det året rundt. Frossen torsk er vanligvis fanget i Nord-Atlanteren, og det er viktig å sjekke at fisken er fanget på en bærekraftig måte.

Vi anbefaler å kjøpe torsk fra en pålitelig fiskehandler eller supermarked for å sikre at du får den beste kvaliteten og smaken.

Relatert: Familievennlig middag: Enkel guide (oppskrifter, planlegging og tips)

Lagring og forberedelse

Bilde av fisk og tilbehør.
Bilde av fisk og tilbehør.

Når vi skal lage torskemiddag, er det viktig å vite hvordan vi skal lagre og forberede fisken på riktig måte. Her er noen tips som kan hjelpe oss med å få mest mulig ut av torskemiddagen vår.

Lagring

Torsken bør oppbevares i kjøleskapet ved en temperatur mellom 0 og 4 grader Celsius. For å unngå at fisken blir tørr, bør den legges i en lufttett beholder eller pakkes inn i plastfolie. Det er også viktig å spise torsken innen to til tre dager etter at den er kjøpt.

Forberedelse

Før vi tilbereder torsken, må vi sørge for å rense den grundig. Vi fjerner hodet, halen og innvollene, og skyller fisken godt under kaldt vann. Deretter kan vi skjære torsken opp i porsjonsstykker eller la den være hel, avhengig av oppskriften vi skal bruke.

Når vi skal tilberede torsken, kan vi velge mellom mange ulike metoder. Vi kan steke den i ovnen, koke den i vann eller dampe den. Vi kan også tilberede torsken i en gryte eller i form sammen med grønnsaker og saus.

Uansett hvilken metode vi velger, er det viktig å ikke overtilberede fisken. Torsken skal ha en gjennomstekt konsistens, men samtidig være saftig og smakfull. Vi kan sjekke om torsken er ferdig ved å stikke en gaffel inn i den og se om den flaker seg lett.

Med disse tipsene kan vi lage en deilig torskemiddag som både er sunn og smakfull.

Matlagingsmetoder og teknikker

Bilde som illustrerer kjøkkenutstyret som brukes under tilbereding av torsk.
Bilde som illustrerer kjøkkenutstyret som brukes under tilbereding av torsk.

Når det kommer til å tilberede torsk, finnes det mange forskjellige matlagingsmetoder og teknikker som kan brukes for å oppnå den perfekte smaken og konsistensen. Her er noen av de mest populære metodene:

Steking

Steking av torsk gir en sprø og gyllen skorpe på utsiden, samtidig som fisken forblir saftig og smakfull på innsiden. Det er viktig å velge en god stekepanne og å varme opp oljen godt før du legger fisken i pannen. Stek fisken på middels varme i noen få minutter på hver side, avhengig av tykkelsen på fileten.

Ovnsbaking

Ovnsbaking er en enkel og praktisk måte å tilberede torsk på. Legg fisken i en ildfast form sammen med grønnsaker og krydder, og stek i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter. Du kan også tilsette en saus eller en smakfull topping for å gi fisken ekstra smak.

Trekking

Trekking av torsk er en skånsom og sunn måte å tilberede fisken på. Legg fisken i en kjele med vann og tilsett gjerne litt salt og krydder etter smak. Varm opp vannet til rett under kokepunktet, og la fisken trekke i 7-10 minutter, avhengig av tykkelsen på fileten.

Dampkoking

Dampkoking er en annen skånsom måte å tilberede torsk på. Legg fisken i en dampkoker sammen med grønnsaker og krydder, og la det dampe i ca. 10-15 minutter. Dampkoking bevarer næringsstoffene og gir en saftig og smakfull fisk.

Uansett hvilken metode du velger, er det viktig å velge fersk fisk av god kvalitet for å oppnå den beste smaken og konsistensen.

Servering og presentasjon

Bilde av familie som tilbereder torsk i Lofoten.
Bilde av familie som tilbereder torsk i Lofoten.

Når det kommer til servering og presentasjon av torskemiddagen, er det flere ting man kan gjøre for å gjøre det ekstra innbydende og delikat. Her er noen tips som kan hjelpe oss å imponere gjestene våre.

Pynt tallerkenen

En enkel måte å gjøre torskemiddagen mer innbydende er å pynte tallerkenen med friske urter og grønnsaker. Vi kan for eksempel legge en liten bukett av frisk dill på toppen av torsken, eller legge noen skiver av agurk eller tomat rundt tallerkenen. Dette vil gi tallerkenen et friskt og delikat utseende.

Bruk riktig tilbehør

For å få mest mulig ut av torskemiddagen, er det viktig å bruke riktig tilbehør. Vi kan for eksempel servere torsk med en deilig potetmos, eller med en frisk salat ved siden av. Vi kan også legge til litt ekstra smak med en saus eller dressing, som en sitronsaus eller en pestomajones.

Velg riktig drikke

Til torskemiddagen kan vi velge å servere en god hvitvin eller en øl som passer til fisken. En frisk og syrlig hvitvin vil for eksempel passe godt til en torskemiddag med sitronsaus, mens en mørkere øl kan gi en god kontrast til den milde torsken.

Med disse enkle tipsene kan vi gjøre torskemiddagen til en ekstra spesiell opplevelse for både oss selv og gjestene våre.

Ofte stilte spørsmål

Bilde av torsk som svømmer i Nord-Norge.
Bilde av torsk som svømmer i Nord-Norge.

Hvordan tilberedes torsk i ovnen med grønnsaker?

Torsk i ovnen med grønnsaker er en deilig og sunn middag som er enkel å tilberede. For å lage denne retten, kan du for eksempel legge torsk, poteter, gulrøtter og løk i en ildfast form. Hell over litt olje og krydder, og stek i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter. Du kan også tilsette andre grønnsaker som paprika, squash eller brokkoli for variasjon.

Hvilke sunne tilbehør passer best til torsk?

Torsk er en sunn og næringsrik fisk som passer godt sammen med mange forskjellige tilbehør. Noen sunne alternativer kan være dampede grønnsaker, salat, quinoa eller brun ris. Disse tilbehørene er rike på fiber, vitaminer og mineraler, og gir en balansert og næringsrik middag.

Hva er den beste metoden for å steke torsk?

Den beste metoden for å steke torsk er å bruke en stekepanne med litt olje eller smør. Varm opp pannen på middels varme, og legg så fisken i pannen når den er varm. Stek fisken i ca. 3-4 minutter på hver side, eller til den er gjennomstekt og har en fin gyllen farge. Du kan også tilsette krydder eller urter etter smak.

Hvilke sauser komplementerer torsk godt?

Torsk er en mild fisk som passer godt sammen med sauser som ikke er for sterke eller krydrede. Noen gode alternativer kan være en enkel sitron- eller smørsaus, en dillsaus eller en saus laget av crème fraîche og urter. Disse sausene gir en deilig smak som ikke overvelder fisken.

Hvordan lager man en smakfull torsk med chorizo?

For å lage en smakfull torsk med chorizo kan du steke chorizo i en panne til den er sprø og har frigjort litt fett. Legg så torskefiletene i pannen og stek i chorizofettet i ca. 3-4 minutter på hver side. Server fisken med chorizo og noen grønnsaker som paprika eller asparges for en deilig og smakfull middag.

Hvor mange kalorier inneholder torsk per 100 gram?

Torsk er en magert fisk som er rik på protein og lav på kalorier. Per 100 gram inneholder torsk ca. 80 kalorier, 17 gram protein og 0,5 gram fett. Dette gjør torsk til en sunn og næringsrik matvare som passer godt inn i en balansert diett.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩