/ Tomatsuppe oppskrift: Enkel og smakfull måte å lage suppe på

Tomatsuppe oppskrift: Enkel og smakfull måte å lage suppe på

Bilde av en tomatsuppe med tekst som sier: tomatsuppe oppskrift, komplett guide

Innhold

Velkommen til vår artikkel om tomatsuppe oppskrift! Tomatsuppe er en klassisk rett som er enkel å lage og som passer godt til både lunsj og middag. Det finnes mange forskjellige varianter av tomatsuppe, og i denne artikkelen vil vi gi deg en trinn-for-trinn oppskrift på hvordan du kan lage din egen hjemmelagde tomatsuppe fra bunnen av.

Bilde av tomatsuppe under koking.
Bilde av tomatsuppe under koking.

Grunnleggende om Tomatsuppe Tomatsuppe er en suppe som er laget av tomater, og som vanligvis inneholder løk, hvitløk, kraft og krydder. Suppen kan også inneholde andre ingredienser som gulrøtter, selleri, paprika og basilikum. Tomatsuppe kan serveres med brød, makaroni, egg, chorizo eller parmesan, eller som den er.

Rask oversikt

 • Tomatsuppe er en enkel og klassisk rett som passer godt til både lunsj og middag.
 • Suppen er laget av tomater, løk, hvitløk, kraft og krydder, og kan inneholde andre grønnsaker og urter.
 • Tomatsuppe kan serveres med forskjellige tilbehør, som brød, makaroni, egg, chorizo eller parmesan.

Grunnleggende om tomatsuppe

Bilde av fire tomatsupper, klare til servering.
Bilde av fire tomatsupper, klare til servering.

Tomatsuppe er en klassisk suppe som er kjent over hele verden. Denne suppen er kjent for sin rike smak og enkel tilberedning. I denne delen vil vi gi deg en kort oversikt over historien og helsefordelene til Tomatsuppe.

Historie

Tomatsuppe har en lang historie som går tilbake til det 18. århundre. Det var da at tomater ble introdusert i Europa og ble raskt en populær ingrediens i mange retter. Det var imidlertid ikke før på midten av 1800-tallet at tomatsuppe ble en populær rett i USA. Campbell’s Soup Company ble den første som begynte å produsere og selge tomatsuppe i 1897, og siden da har det vært en fast favoritt i mange hjem.

Helsefordeler

Tomatsuppe er ikke bare deilig, men det er også en sunn suppe som gir mange helsefordeler. Tomater er rike på vitamin C, A og K, og inneholder også antioksidanter som lycopen som kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdommer og kreft. En porsjon tomatsuppe kan også gi deg en god dose fiber og fylle deg opp uten å tilføre for mange kalorier.

Her er noen av helsefordelene ved å spise Tomatsuppe:

 • Tomater inneholder antioksidanter som kan bidra til å beskytte kroppen mot kreft og hjertesykdommer.
 • Tomatsuppe kan hjelpe til med å senke kolesterolnivået i blodet.
 • Tomatsuppe kan hjelpe til med å forbedre fordøyelsen og redusere betennelse i kroppen.

Nå som du har en grunnleggende forståelse av historien og helsefordelene til Tomatsuppe, kan du glede deg til å prøve ut noen oppskrifter og nyte denne deilige suppen hjemme.

Relatert: 10 tips når du skal lage mat på tur

Ingredienser

Bilde av ingredienser til tomatsuppe.
Bilde av ingredienser til tomatsuppe.

Vi har funnet frem til noen deilige oppskrifter på tomatsuppe som vi ønsker å dele med dere. Her er en liste over ingrediensene som trengs for å lage en smakfull tomatsuppe.

Tomater

Tomater er den viktigste ingrediensen i tomatsuppe. Det er best å bruke modne tomater som er søte og saftige. Du kan også bruke hermetiske tomater eller tomater på boks hvis du ikke har tilgang til ferske tomater.

Løk og hvitløk

Løk og hvitløk gir en god smak til suppen. Det er best å bruke fersk løk og hvitløk, men du kan også bruke tørket løk og hvitløkspulver hvis du ikke har ferske.

Buljong eller kraft

Buljong eller kraft gir suppen en fyldig og smakfull smak. Du kan bruke kyllingbuljong, grønnsaksbuljong eller oksekraft. Hvis du vil lage en vegetarisk tomatsuppe, kan du bruke grønnsaksbuljong.

Krydder

Krydder som salt, pepper, sukker, oregano og basilikum gir suppen en god smak. Du kan også tilsette andre krydder etter smak og behag.

Andre ingredienser

Du kan også tilsette andre ingredienser i tomatsuppen som gulrøtter, selleri, paprika, chili, fløte, creme fraiche eller parmesanost for å gi suppen en ekstra smak.

Relatert: Slik lager du verdens beste boller

Nødvendig utstyr

Bilde som viser forberedelser før tomatsuppen lages.
Bilde som viser forberedelser før tomatsuppen lages.

For å lage en deilig tomatsuppe trenger vi noen grunnleggende kjøkkenutstyr. Her er en liste over det nødvendige utstyret:

Kjøkkenkniv

En god kjøkkenkniv er nødvendig for å kutte opp løk, hvitløk, og andre grønnsaker som skal i suppen. Vi anbefaler en kniv med et skarpt blad og et godt grep for å unngå skader.

Skjærebrett

Et skjærebrett er nødvendig for å kutte opp grønnsakene. Vi anbefaler et skjærebrett i tre eller plast som er lett å rengjøre.

Kjele

En kjele er nødvendig for å koke opp suppen. Vi anbefaler en kjele med et godt lokk og en stor nok størrelse til å romme alle ingrediensene.

Stavmikser

En stavmikser er nødvendig for å blande suppen til en jevn konsistens. Vi anbefaler en stavmikser med et kraftig motor og en god størrelse.

Sil

En sil er nødvendig for å fjerne eventuelle klumper eller frø fra suppen. Vi anbefaler en finmasket sil for å sikre at suppen blir helt glatt.

Skjeer

Skjeer er nødvendig for å smake på suppen og for å servere den. Vi anbefaler en suppeskje med en lang stamme for å unngå å brenne fingrene.

Trinn-for-trinn oppskrift

Bilde som illustrerer alle ingredienser man bruker til tomatsuppe.
Bilde som illustrerer alle ingredienser man bruker til tomatsuppe.

1. Forberedelse

 1. Først må du samle ingrediensene til tomatsuppen. Du trenger løk, hvitløk, chili, tomatpuré, hermetiske tomater, kraft, egg, olje, timian, sukker og salt og pepper etter smak.
 2. Kok eggene i 8 minutter og avkjøl dem i kaldt vann. Skrell dem og del dem i to.
 3. Fres finhakket løk, hvitløk og timian mykt og blankt i en kjele med litt olje.

2. Tilberedning

 1. Ha i tomatpuré og la det surre i 1 minutt. Rør runderveis.
 2. Ha i hakket tomat og la det småkoke i ca. 10 minutter.
 3. Tilsett hermetiske tomater, knus dem lett med en stekespade eller lignende, og gi suppen et oppkok.
 4. Tilsett kraften og kok opp igjen. Mot slutten tilsetter du chili og lar det surre med. Mengden chili og hvitløk regulerer du etter smak og behag.

3. Serveringstips

 1. Server tomatsuppen i skåler, med to halve egg i hver skål. Smak til med salt og pepper etter smak.
 2. Du kan også servere tomatsuppen med noen skiver av brød, eller med litt revet ost på toppen for ekstra smak.
 3. Tomatsuppen er også god å fryse ned, så du kan lage en stor porsjon og ha til senere.

Varianter av tomatsuppe

Bilde av tomatsuppe oppskrift som blir tilberedet med basilikum.
Bilde av tomatsuppe oppskrift som blir tilberedet med basilikum.

Tomatsuppe er en deilig og sunn suppe som kan tilpasses forskjellige smaker og preferanser. Her er noen av de mest populære variantene av tomatsuppe:

Kremet Tomatsuppe

Kremet tomatsuppe er en fyldig og glatt suppe som er perfekt for de som liker en rikere smak. For å lage kremet tomatsuppe, kan du tilsette litt fløte eller creme fraiche i suppen etter at den er jevnet ut. Du kan også legge til litt smør eller ost for å gi suppen en enda rikere smak.

Vegansk Tomatsuppe

Vegansk tomatsuppe er en sunn og næringsrik suppe som er perfekt for de som ønsker å unngå animalske produkter. For å lage vegansk tomatsuppe, kan du bruke grønnsaksbuljong i stedet for kyllingkraft eller kjøttkraft. Du kan også tilsette litt soyamelk eller mandelmelk i suppen for å gi den en kremet konsistens.

Krydret Tomatsuppe

Krydret tomatsuppe er en spennende og smakfull variant av tomatsuppe som er perfekt for de som liker litt ekstra krydder i maten sin. For å lage krydret tomatsuppe, kan du tilsette litt chili eller cayennepepper i suppen for å gi den en ekstra kick. Du kan også legge til litt ingefær eller hvitløk for å gi suppen en mer kompleks smak.

Uansett hvilken variant av tomatsuppe du velger, er det viktig å bruke ferske og sunne ingredienser for å få den beste smaken og næringsverdien. Prøv forskjellige oppskrifter og tilpass dem til din smak for å lage den perfekte tomatsuppen for deg og din familie.

Oppbevaring og holdbarhet

Bilde av suppe som småkoker.
Bilde av suppe som småkoker.

Når det gjelder oppbevaring av tomatsuppe, er det viktig å følge noen enkle retningslinjer for å sikre at suppen holder seg frisk og god så lenge som mulig.

Først og fremst bør all rester av suppen avkjøles raskt og settes i kjøleskapet så snart som mulig. Vi anbefaler at du setter suppen i en lufttett beholder eller en plastpose, og lagrer den i kjøleskapet i opptil 3-4 dager.

Hvis du ønsker å oppbevare suppen i lengre tid, kan du fryse den ned. Suppen kan fryses i opptil 2-3 måneder. Vi anbefaler at du fryser ned suppen i små porsjoner, slik at du enkelt kan ta ut akkurat den mengden du trenger.

Når du skal tine opp suppen, bør du la den tine i kjøleskapet over natten. Hvis du vil tine opp suppen raskere, kan du sette den i en bolle med varmt vann eller bruke en mikrobølgeovn. Vi anbefaler imidlertid å unngå å tine opp suppen i mikrobølgeovnen, da dette kan føre til ujevn oppvarming og redusert kvalitet på suppen.

Husk at når du varmer opp suppen, bør den varmes opp til en temperatur på minst 75 grader Celsius for å drepe eventuelle bakterier og sikre at suppen er trygg å spise.

Tips for perfeksjonering

Bilde av tomatsuppe som blir tilberedet på kjøkkenet.
Bilde av tomatsuppe som blir tilberedet på kjøkkenet.

Nå som du har lært hvordan du kan lage en deilig tomatsuppe, vil vi gi deg noen tips for å perfeksjonere den enda mer.

Velg de riktige tomatene

For å lage en god tomatsuppe er det viktig å velge de riktige tomatene. Velg modne tomater som har en dyp rød farge og en fast konsistens. Jo mer modne tomatene er, jo søtere vil suppen bli. Du kan også bruke hermetiske tomater, men pass på å velge en god kvalitet.

Tilsett krydder

For å gi suppen ekstra smak, kan du tilsette ulike krydder. Basilikum og oregano er klassiske valg som passer godt til tomatsuppe. Du kan også tilsette litt chili for å gi suppen litt ekstra styrke. Husk at krydderet skal tilsettes med måte, så det ikke tar overhånd.

Server med tilbehør

Tomatsuppe er godt alene, men du kan også servere den med ulikt tilbehør. Ristede brødskiver med hvitløk og olivenolje er en klassiker som passer godt til suppen. Du kan også servere den med en klatt rømme eller crème fraîche for å gi suppen en ekstra kremet konsistens.

Vi håper disse tipsene vil hjelpe deg med å perfeksjonere din tomatsuppe. Lykke til!

Anbefalte tilbehør

Bilde av tomatsuppe som har blitt servert på middagsbordet.
Bilde av tomatsuppe som har blitt servert på middagsbordet.

Tomatsuppe er en klassisk rett som kan serveres på mange forskjellige måter. Her er noen av våre anbefalte tilbehør som passer godt til suppen.

Brødkrutonger

Brødkrutonger er en enkel og velsmakende måte å gi litt ekstra crunch til tomatsuppen. Skjær brød i små terninger, stek dem i en panne med smør og krydder etter smak, og strø dem over suppen.

Pesto

Pesto er en deilig smakstilsetning til tomatsuppen. Enten du bruker ferdigkjøpt pesto eller lager din egen, kan du tilsette noen skjeer i suppen for å gi den en ekstra smaksdimensjon.

Parmesan

Parmesanost er en klassisk italiensk ost som passer perfekt til tomatsuppe. Riv litt parmesan over suppen rett før servering for å gi den en ekstra smak av Italia.

Urter

Urter som basilikum, oregano og timian passer godt til tomatsuppe. Tilsett noen kvister av urtene i suppen mens den koker, eller strø dem over suppen rett før servering.

Grillet ostesmørbrød

Tomatsuppe og ostesmørbrød er en klassisk kombinasjon. Lag enkle ostesmørbrød ved å legge ost mellom to skiver brød og grille dem i en panne med smør. Server ostesmørbrødene ved siden av suppen for en deilig og mettende middag.

Ofte stilte spørsmål

Bilde av tomatsuppe oppskrift.
Bilde av tomatsuppe oppskrift.

Hvordan lager man hjemmelaget tomatsuppe?

Å lage hjemmelaget tomatsuppe er enkelt og krever få ingredienser. Du kan starte med å steke løk og hvitløk i en gryte, deretter tilsetter du hermetiske tomater og kraft. La det småkoke i ca 20 minutter og tilsett krydder og urter etter smak. Blend suppen til ønsket konsistens og server.

Hva er oppskriften på en kremet tomatsuppe?

For å lage en kremet tomatsuppe kan du tilsette fløte eller rømme mot slutten av tilberedningen. Du kan også blande inn en halv avokado for å få en kremet konsistens. Husk å ikke koke suppen etter at fløten eller rømmen er tilsatt.

Hvordan tilsetter man makaroni i tomatsuppe?

Du kan tilsette makaroni i tomatsuppen ved å koke den separat og tilsette den i suppen rett før servering. Dette vil hindre at makaronien blir overkokt og mister konsistensen.

Hvordan lager man tomatsuppe med fløte?

For å lage tomatsuppe med fløte, kan du tilsette en kopp fløte mot slutten av tilberedningen. Husk å ikke koke suppen etter at fløten er tilsatt.

Hvilke ingredienser trengs for en fyldig tomatsuppe?

For å lage en fyldig tomatsuppe kan du tilsette grønnsaker som gulrot, selleri og paprika i tillegg til løk og hvitløk. Du kan også tilsette bønner eller linser for å øke proteininnholdet.

Hvordan inkorporerer man gulrot i tomatsuppe?

For å inkorporere gulrot i tomatsuppen kan du skrelle og kutte gulroten i små biter og tilsette den sammen med løken og hvitløken i starten av tilberedningen. Gulroten vil tilføre en søt smak og gi suppen en fyldigere konsistens.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩