/ Laks middag: Komplett guide (oppskrift, tilbehør og tips)

Laks middag: Komplett guide (oppskrift, tilbehør og tips)

Bilde av restaurant som spesialiserer seg på laks middag

Innhold

Vi nordmenn elsker laks, og det er ikke uten grunn. Laks er en utrolig allsidig fisk som kan tilberedes på mange forskjellige måter. Enten du vil grille, steke, bake eller røyke laksen, finnes det en oppskrift som passer for deg. I denne artikkelen vil vi dele noen tips og triks for å lage den perfekte laks middagen.

Bilde fra koselig laksemiddag som skal bli servert ved en innsjø.
Bilde fra koselig laksemiddag som skal bli servert ved en innsjø.

Når du skal lage laks middag, er det viktig å velge riktig type laks. Det finnes mange forskjellige typer laks på markedet, og det kan være vanskelig å vite hvilken type som passer best til din rett. Vi vil gi deg noen tips om hvordan du kan velge den beste laksen til din oppskrift, og hva du bør se etter når du handler laks. Vi vil også dele noen tips om hvordan du kan forberede laksen før du tilbereder den, slik at den blir ekstra saftig og smakfull.

Rask innledning

  • Velg riktig type laks til din oppskrift
  • Forbered laksen på riktig måte før du tilbereder den
  • Laks er en allsidig fisk som kan tilberedes på mange forskjellige måter

Laksevalg

Bilde av laks som blir servert på restaurant.
Bilde av laks som blir servert på restaurant.

Når det gjelder valg av laks til middagen, er det flere faktorer som spiller inn. Her ser vi nærmere på forskjellen mellom fersk og frossen laks, samt økologisk og konvensjonell laks.

Fersk vs frossen laks

Fersk laks er tilgjengelig i butikken og på fisketorget og er ofte foretrukket av mange på grunn av den gode smaken og konsistensen. Imidlertid kan fersk laks være dyrere enn frossen laks, og det kan være vanskeligere å finne fersk laks av høy kvalitet.

Frossen laks er et godt alternativ til fersk laks. Frossen laks er ofte rimeligere enn fersk laks og kan være lettere å finne av høy kvalitet. Frossen laks har også en lengre holdbarhetstid, noe som gjør det enklere å planlegge middagen på forhånd.

Økologisk vs konvensjonell laks

Økologisk laks er oppdrettet under strengere krav til miljø og fôr enn konvensjonell laks. Økologisk laks er også fri for antibiotika og kjemikalier som brukes i konvensjonell oppdrett. Økologisk laks kan være mer miljøvennlig, men kan også være dyrere enn konvensjonell laks.

Konvensjonell laks er oppdrettet under mindre strenge krav til miljø og fôr enn økologisk laks. Konvensjonell laks kan være rimeligere enn økologisk laks, men kan også inneholde antibiotika og kjemikalier som brukes i oppdrettet.

Når du velger laks til middagen, kan det derfor være lurt å vurdere både pris, kvalitet og miljøpåvirkning.

Forberedelse av laks

Bilde av kokk som tilbereder laks.
Bilde av kokk som tilbereder laks.

Når vi skal tilberede laks til en deilig middag, er det viktig å forberede fisken på riktig måte. Her vil vi gå gjennom to viktige steg: tining av laks og rengjøring og klargjøring av fisken.

Tining av laks

Før vi kan tilberede laksen, er det viktig å tine den riktig. Vi anbefaler å tine laksen i kjøleskapet over natten for å unngå at fisken blir ødelagt. Hvis du ikke har tid til å tine laksen over natten, kan du tine den raskere ved å legge den i en tett plastpose og plassere den i kaldt vann. Bytt ut vannet hvert 30. minutt for å sikre at laksen tiner jevnt.

Rengjøring og klargjøring

Etter at laksen er tint, er det viktig å rengjøre og klargjøre fisken før tilberedning. Først må vi fjerne skjellene på laksen ved hjelp av en fiskekniv. Deretter må vi skylle fisken godt under kaldt rennende vann for å fjerne eventuelle rester av skjell eller slim.

Når laksen er ren og klar, kan vi klargjøre den for tilberedning ved å fjerne hode og hale, samt eventuelle bein. Vi anbefaler å bruke en pinsett eller fisketang for å fjerne beinene forsiktig, slik at vi ikke ødelegger laksens struktur.

Nå er laksen klar for tilberedning! Vi kan tilberede den på mange forskjellige måter, for eksempel i ovnen, på grillen eller i en stekepanne. Uansett hvilken tilberedningsmetode du velger, er det viktig å sørge for at laksen blir tilberedt til riktig temperatur for å unngå at den blir tørr eller overkokt.

Tilberedningsmetoder

Bilde som illustrerer laks middag før tilbereding.
Bilde som illustrerer laks middag før tilbereding.

Når det kommer til å tilberede laks, finnes det mange forskjellige metoder å velge mellom. Vi har samlet noen av de mest populære metodene for å tilberede laks.

Steking i panne

Steking i panne er en enkel og rask måte å tilberede laks på. Varm opp en stekepanne med litt olje eller smør, og stek laksen på middels varme i ca. 3-4 minutter på hver side, eller til fisken er gjennomstekt. For å tilføre ekstra smak kan du tilsette urter og krydder i pannen mens du steker.

Grilling

Grilling gir laksen en herlig røkt smak og er en flott måte å tilberede laks på når du har tilgang til en grill. For å grille laksen, pensle den med litt olje og krydder, og legg den på grillen. Grill i ca. 5-7 minutter på hver side, eller til fisken er gjennomstekt. Husk å snu laksen forsiktig så den ikke faller fra hverandre.

Ovnsbaking

Ovnsbaking er en enkel og praktisk måte å tilberede laks på. For å bake laksen i ovnen, forvarm ovnen til 200 grader, legg laksen i en ildfast form og tilsett krydder og urter etter ønske. Bak i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller til fisken er gjennomstekt. Du kan også tilsette grønnsaker som poteter, gulrøtter og løk for å lage en komplett middag.

Vi håper at disse tilberedningsmetodene vil inspirere deg til å lage deilige laksretter hjemme.

Krydder og marinader

Krydder og marinader som blir servert med laks.
Krydder og marinader som blir servert med laks.

Når det kommer til å lage en smakfull laks middag, kan krydder og marinader være nøkkelen til suksess. Her er noen enkle og velsmakende alternativer som vil gi laksen din en ekstra smaksdimensjon.

Urtebaserte marinader

Urter kan gi laksen din en frisk og aromatisk smak. En enkel marinade kan lages ved å blande sammen olivenolje, sitronsaft, hakket persille, hakket dill og hakket hvitløk. La laksen marinere i blandingen i minst en time før du steker den.

En annen urtebasert marinade som fungerer bra med laks er en blanding av olivenolje, hakket basilikum, hakket timian og hakket rosmarin. Bland ingrediensene sammen og la laksen marinere i blandingen i minst en time før du steker den.

Sitrusbaserte marinader

Sitrusfrukter kan gi laksen din en frisk og syrlig smak. En enkel marinade kan lages ved å blande sammen olivenolje, appelsinjuice, sitronsaft, hakket persille og hakket hvitløk. La laksen marinere i blandingen i minst en time før du steker den.

En annen sitrusbasert marinade som fungerer bra med laks er en blanding av olivenolje, sitronsaft, limejuice, hakket koriander og hakket hvitløk. Bland ingrediensene sammen og la laksen marinere i blandingen i minst en time før du steker den.

Husk å ikke marinere laksen for lenge, da syren i marinaden kan bryte ned proteinene og gjøre fisken tørr. En time er vanligvis tilstrekkelig tid for å gi laksen en god smak av marinaden.

Tilbehør

Bilde av en tradisjonell laksemiddag.
Bilde av en tradisjonell laksemiddag.

Når vi skal lage en deilig laks middag, er det viktig å tenke på tilbehøret. Her kommer noen forslag til grønnsaker, poteter og salater som passer perfekt til laksen.

Grønnsaker

Grønnsaker er en viktig del av enhver sunn og balansert middag. Vi anbefaler å servere laksen med dampede grønnsaker som brokkoli, aspargesbønner, sukkererter eller gulrøtter. Disse grønnsakene kan dampes lett og smaker fantastisk sammen med laksen.

Poteter

Når det gjelder poteter, er det mange forskjellige måter å tilberede dem på. Vi anbefaler å servere laksen med ovnsbakte poteter som er krydret med urter og olivenolje. En annen god måte å tilberede poteter på er å koke dem og servere dem med smør og dill.

Salater

Salater er en flott måte å få i seg ekstra grønnsaker på. Vi anbefaler å servere laksen med en enkel grønn salat med agurk, tomat og rødløk. En annen god salat å servere til laksen er en frisk spinatsalat med fetaost og granateple.

Vi håper disse forslagene til tilbehør har gitt deg inspirasjon til å lage en deilig laks middag. Husk å prøve deg frem og finne din egen favorittkombinasjon av tilbehør.

Sausvalg

Bilde av laks middag som blir servert med god saus.
Bilde av laks middag som blir servert med god saus.

Når det kommer til laks, kan sausen være avgjørende for smaksopplevelsen. Vi har derfor samlet noen av de beste sausene som passer perfekt til laks.

Hvitvinssaus

En hvitvinssaus passer perfekt til laks. Denne sausen er laget av hvitvin, fløte, sjalottløk og smør. Den er enkel å lage og gir en deilig smak til retten. Vi anbefaler å servere denne sausen med ovnsbakt laks.

Sandefjordsmør

Sandefjordsmør er en klassisk saus som passer perfekt til laks. Denne sausen er laget av smør, sitron og persille. Den er enkel å lage og gir en deilig smak til retten. Vi anbefaler å servere denne sausen med stekt eller grillet laks.

Rømmesaus

Rømmesaus er en annen klassisk saus som passer perfekt til laks. Denne sausen er laget av rømme, sennep, sukker og sitronsaft. Den er enkel å lage og gir en deilig smak til retten. Vi anbefaler å servere denne sausen med kokt eller ovnsbakt laks.

Vi håper at disse sausene vil gi deg inspirasjon til å lage en deilig laksrett. Husk å velge sausen som passer best til din laksrett og nyt måltidet!

Relatert: Rask middag: Enkle og sunne oppskrifter for travle hverdager

Presentasjon av retten

Bilde av laks som blir servert til familie på fire.
Bilde av laks som blir servert til familie på fire.

Når vi serverer laks til middag, ønsker vi å presentere retten på en måte som er både innbydende og appetittvekkende. Her er noen tips til hvordan du kan anrette laks på en elegant og smakfull måte.

Anretningsteknikker

En av de enkleste måtene å anrette laks på er ved å legge den på en seng av grønnsaker eller ris. For eksempel kan du servere laks med en side av dampede grønnsaker som brokkoli, gulrøtter og asparges. Du kan også legge laksen på en seng av ris eller quinoa for å gi retten litt ekstra fylde.

En annen måte å anrette laks på er ved å servere den med en saus eller dressing. En enkel måte å gjøre dette på er å blande sammen en enkel sitron- og urtedressing, som du kan servere ved siden av laksen. Du kan også prøve å lage en mer kompleks saus, som en soyaglasur eller en kremet saus med hvitløk og urter.

Dekor og garnityr

Når det gjelder dekor og garnityr, er det viktig å finne en balanse mellom det estetiske og det praktiske. Enkle garnityr som en sitronskive eller noen friske urter kan være med på å løfte retten, uten å ta fokus bort fra hovedingrediensen.

En annen måte å dekorere laksen på er ved å legge til noen sprø elementer, som for eksempel ristede sesamfrø eller sprøstekt bacon. Dette kan gi retten litt ekstra tekstur og smak.

Husk at det viktigste er å sørge for at laksen er tilberedt riktig og smaker godt. Med disse enkle tipsene kan du enkelt anrette laksen på en måte som både ser bra ut og smaker fantastisk.

Vinanbefalinger til laks middag

Bilde av laks som blir servert med et par glass vin.
Bilde av laks som blir servert med et par glass vin.

Når det kommer til å velge en passende vin til laksemiddagen, er det noen ting å ta hensyn til. Laksefilet kan være mild og delikat, eller ha en mer intens smak, avhengig av tilberedningsmetoden og krydderet som brukes. Vi har derfor valgt ut to typer vin som passer godt til laks: hvitvin og rosévin.

Hvitvin

En tørr hvitvin med høy syre og en frisk smak er en utmerket match for laks. En Chablis fra Burgund, en Sauvignon Blanc fra New Zealand eller en Albariño fra Spania kan alle være gode alternativer. Disse vinene har en friskhet som balanserer godt med fettheten i laksen.

Rosévin

Rosévin kan også være en god match for laks. En tørr rosévin med høy syre og en delikat smak vil fungere godt med en mild lakserett. En Provence-rosé eller en rosé fra Loire-dalen i Frankrike kan være gode valg. Disse vinene har en friskhet og fruktighet som passer godt til laksens smak.

Husk at personlige preferanser spiller en stor rolle når det kommer til å velge en passende vin til laks. Det er derfor viktig å prøve seg frem og finne ut hva som fungerer best for deg og dine gjester.

Oppbevaring og restemat

Bilde av laks middag.
Bilde av laks middag.

Kjøling

Laks er en fersk fisk som krever riktig oppbevaring for å holde seg frisk og smakfull. Etter at du har kjøpt laksen, bør du oppbevare den i kjøleskapet ved en temperatur mellom 0 og 4 grader Celsius. Hvis du ikke skal bruke fisken innen to dager, bør du pakke den inn i plastfolie eller en lufttett beholder og legge den i fryseren.

Når du skal tine laksen, bør du ta den ut av fryseren og legge den i kjøleskapet dagen før du skal bruke den. Hvis du har dårlig tid, kan du tine den i en bolle med kaldt vann eller i mikrobølgeovnen på lav effekt.

Gjenoppvarming

Hvis du har rester av laks, kan du enkelt lage en smakfull rett ved å gjenoppvarme den. Du kan gjenoppvarme laksen i ovnen eller i en stekepanne. Sørg for å varme den opp til en temperatur på minst 75 grader Celsius for å drepe eventuelle bakterier.

Du kan også bruke restene av laksen til å lage en deilig fiskesuppe eller salat. Hvis du vil bruke laksen til en annen rett senere, kan du oppbevare den i en lufttett beholder i kjøleskapet i opptil to dager. Husk å sjekke datoen på laksen før du bruker den. Hvis den har gått ut på dato, bør du ikke spise den.

Relatert: Middag med kjøttdeig: Oppskrifter og tips for en smakfull middag

Næringsinnhold og helsefordeler

Bilde av laks, brokkoli, sitron og ris.
Bilde av laks, brokkoli, sitron og ris.

Laks er en av de sunneste matvarene du kan spise. Den er rik på omega-3-fettsyrer, proteiner, fettløselige vitaminer som vitamin D, selen, vitamin B12, vitamin A, jod og antioksidanter. Omega-3-fettsyrene i laks kan bidra til å senke risikoen for hjertesykdommer og hjerneslag, samt redusere betennelse i kroppen.

Her er noen viktige næringsstoffer som finnes i laks:

NæringsstoffMengde per 100g
Protein20g
Omega-3-fettsyrer2,5g
Vitamin D17g
Vitamin B123g
Selen40g
Jod60g

Proteinet i laks er viktig for å bygge og reparere muskler og vev i kroppen. Omega-3-fettsyrene kan bidra til å redusere betennelse i kroppen, som kan være en faktor i utviklingen av en rekke sykdommer. Vitamin D er viktig for å opprettholde sunne bein og tenner, og kan også bidra til å redusere risikoen for visse kreftformer og autoimmune sykdommer.

Laks er også en god kilde til selen, et mineral som er viktig for immunsystemet og skjoldbruskkjertelen. Jod er et annet mineral som er viktig for skjoldbruskkjertelen, som regulerer stoffskiftet i kroppen.

Alt i alt er laks en sunn og næringsrik matvare som bør inkluderes i kostholdet vårt regelmessig.

Ofte stilte spørsmål relatert til laks middag

Bilde fra laksemiddag.
Bilde fra laksemiddag.

Hvordan lager man en sunn laks middag?

En sunn laks middag kan være enkel å lage og likevel smakfull. Vi anbefaler å grille eller bake laksen i ovnen med litt olje og krydder etter eget ønske. Server gjerne med en grønn salat og fullkorn ris eller quinoa for en sunn og balansert middag.

Hva er en god oppskrift for ovnsbakt laks?

En god oppskrift for ovnsbakt laks kan være å legge laksefilet i en ildfast form sammen med grønnsaker som brokkoli, paprika og løk. Drypp over litt olivenolje og krydre med salt og pepper. Stek i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter eller til laksen er gjennomstekt og grønnsakene er møre.

Hvilke tilbehør passer best til laks og ris?

Tilbehør som passer godt til laks og ris kan være grønnsaker som asparges, brokkoli, cherrytomater og sukkererter. Du kan også servere en frisk salat med avokado og mango eller en saus laget av crème fraîche, dill og sitron.

Hvordan kan man steke laks optimalt?

For å steke laks optimalt kan du sørge for at stekepannen er godt oppvarmet før du legger i laksen. Stek laksen på middels varme i ca. 3-4 minutter på hver side, eller til den er gjennomstekt. For å unngå at laksen kleber seg til pannen, kan du bruke litt olje eller smør.

Kan du anbefale en asiatisk inspirert laks oppskrift?

En asiatisk inspirert laks oppskrift kan være å pensle laksen med teriyakisaus og steke den i ovnen sammen med grønnsaker som paprika, løk og gulrot. Server med ris og soyasaus for en smakfull middag.

Hvilke ingredienser trenger man for å lage laks teriyaki?

For å lage laks teriyaki trenger du laks, teriyakisaus, soyasaus, sukker, ingefær og hvitløk. Bland sammen teriyakisaus, soyasaus, sukker, ingefær og hvitløk i en bolle. Pensle laksefiletene med sausen og stek i ovnen eller på grillen til de er gjennomstekte. Server med ris og grønnsaker etter eget ønske.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩