/ Kan man bytte kjøkken selv? Her har du svaret

Kan man bytte kjøkken selv? Her har du svaret

Kan du bytte kjøkken selv? Her har du svaret

Innhold

Kan man bytte kjøkken selv?

Det er absolutt mulig å bytte kjøkkenet selv. Det er fortsett greit å ha noen ferdigheter under beltet og riktig verktøy på plass. Det er viktig å ha en god plan for prosjektet, samt være komfortabel med bruk av verktøy som sag, skrutrekker, hammer, osv. Du bør ha kunnskap innen elektronikk og vanninstillasjon, da det kan være nødvendig å koble eller endre dette underveis.

Hvis dette er første gang du skal bytte kjøkken kan det være lurt å starte med et mindre prosjekt. Dette kan inkluderer å bytte skapdører eller benkeplaten før et fullskala kjøkkenbytte. Det kan også være lurt å søke råd og veiledning fra profesjonelle, lese gode bøker eller ta online kurs som forklarer de ulike trinnene. Hver forberedt på å møte utfordringer underveis. Sist men ikke minst kan en reserveplan hjelpe deg stort, om noe går galt eller prosessen blir mer komplisert enn antatt.

Hvorfor bør du bytte kjøkkenet selv?

Det er mange grunner til hvorfor vi bør bytte kjøkkenet selv. Noen av de viktigste faktorene er:

 • Økonomi: Det kan være svært kostbart å hyre en profesjonell for å bytte kjøkkenet ditt. Ved å gjøre det selv kan du spare tusenvis av kroner.
 • Tilpasset design: Når du bytter kjøkkenet selv, har du full kontroll over designet og kan tilpasse det etter egne behov og ønske.
 • Tilfredsstillelse: Det kan være tilfredsstillende å fullføre et prosjekt som dette selv, og å se resultatet av eget hardt arbeid.
 • Erfaring: Bytting av kjøkken gir deg muligheten til å lære om verktøy, materialer og byggeteknikk. Dette vil hjelpe deg stort i fremtidige prosjekter.

Det er viktig å vurdere om man har tid, ferdigheter og kunnskap nok til å gjennomføre et slikt prosjekt. Hvis du har lite erfaring anbefaler vi som nevnt at du starter på et mindre prosjekt først.

God planlegging er avgjørende

god planlegging av kjøkken

Før du setter i gang med bytting av kjøkken er det viktig å planlegge prosjektet grundig. Planlegging er nøkkelen til suksess. Da unngår du unødvendige feil og ekstra kostnader.

Her er noen ting du bør tenke på når du planlegger et kjøkkenbytte:

 1. Måling av rommet: Det er viktig å måle kjøkkenet ditt nøye, slik at du kan bestemme størrelsen på de nye skapene og benkeplaten. Det er også viktig å måle vinduene og dørene. Slik sikrer du at det nye kjøkkenet ditt vil passe inn i rommet.
 2. Valg av materialer: Det er viktig å velge materialer som passer til ditt budsjett, er holdbare og lett å vedlikeholde. Vurder om du vil ha laminat, tre eller stein som benkeplate, og hva slags materialer du vil ha for skapene.
 3. Fargevalg: Fargene du velger for kjøkkenet vil ha stor innvirkning på hvordan det ser ut. Det er viktig å velge farger som passer til interiøret i huset.
 4. Budsjett: Sørg for å ha et realistisk budsjett for prosjektet, slik at du kan kjøpe de materialene du trenger uten å gå i minus.
 5. Timeplan: Sett opp en tidsplan for når du skal gjøre hva. Slik kan du holde du holde effektiviteten oppe, samt vite at prosjektet blir ferdig i tide.

Ved å planlegge prosjektet ditt grundig, vil du ha en klar oversikt over hva som skal gjøres til riktig tidspunkt, hva som kreves av materialer og når det skal gjøres. Dette vil hjelpe deg å unngå unødvendige feil.

Ønsker du mer inspirasjon til eget kjøkkenbytte, ta en titt på gjørdetselv.no.

Verktøy og materialer

For å bytte kjøkkenet ditt selv, er det viktig å ha de riktige verktøyene og materialene. Her er en liste over de vanligste verktøyene og materialene som trengs for å gjennomføre prosjektet:

 • Verktøy: Sag, skrutrekker, hammer, skiftenøkkel, skrutrekker, borremaskin, målebånd, vater, osv.
 • Materialer: Skap, benkeplate, håndtak, knapper, monterings beslag, skruer, lim, silikon, osv.
 • Elektronikk og vanninstallasjon: Det er viktig å ha riktig deler og verktøy for å installere eller endre elektrisitet og vanntilkobling, som for eksempel vannkraner, kjøkkenvask, kraner og stikkontakter.

Fjerning av gammelt kjøkken

Fjerne gammelt kjøkken

Før du kan installere det nye kjøkkenet ditt må du naturligvis fjerne det gamle først. Fjerning av det gamle kjøkkenet kan være en krevende oppgave, så det er viktig å ta seg god tid for å unngå skader på vegg eller rør. Her er de ulike trinnene i denne prosessen:

 1. Slå av strømmen og vannet: Før du starter arbeidet, er det viktig å slå av strømmen og vannet til kjøkkenet. Dette sørger for at du unngår en rekke skader.
 2. Fjern skapdører og skruer: Fjern skapdører og skruer som holder skapene på plass. Dette kan gjøres ved bruke av en skrutrekker eller skiftenøkkel.
 3. Fjern benkeplaten: Benkeplaten kan fjernes ved å bruke en sag eller lignende verktøy. Start ved å kutte opp benkeplaten langs sidene, og deretter fjerne delene til du er ferdig.
 4. Fjern elektrisitet og vanninstallasjon: Fjern ledninger, stikkontakter, rør, kjøkkenvask, kraner og kraner. Dette kan gjøres ved å følge instruksjonene som fulgte med installasjonssettet.
 5. Rengjør området: Når alt er fjernet, er det viktig å rengjøre området grundig for å fjerne eventuelle rester av lim, maling eller annet rot. Dette kan gjøres ved å bruke en skrape eller børste for å fjerne fastsittende rester. Til slutt kan du dra over med en klut.
 6. Sjekk veggene og gulvet: Når området er rengjort, er det viktig å sjekke veggene og gulvet for eventuelle skader eller skjevheter. Dette må du se på før installasjon av nytt kjøkken.
 7. Lagre delene: Det kan være lurt å lagre delene fra det gamle kjøkkenet, dette kan brukes til det nye kjøkkenet eller selges på Finn.no eller andre bruktmarkeder.

Ta deg god tid når du fjerner det gamle kjøkkenet for å unngå skader på vegger og rør. Det kan være lurt å følge en online-instruks eller å søke råd fra en profesjonell. Til slutt er det greit å ha tilstrekkelig verktøy og beskyttelse (verne briller, hørselsvern) for å beskytte deg selv under arbeidet.

Montering av nytt kjøkken

Montere nytt kjøkken

Når det gamle kjøkkenet er fjernet og området er rengjort, er det tid for å montere det nye kjøkkenet. Montering av nytt kjøkken kan være en tidkrevende oppgave. Det er derfor viktig å ta deg tid til å gjøre det du kan for å sikre at det ser bra ut og fungerer optimalt. Her er de ulike trinnene for montering:

 1. Plasser skapene: Plasser skapene og sørg for at de er nøyaktig plassert med riktig nivå.
 2. Fest skapene: Bruk monteringsbeslag og skruer for å feste skapene til veggen. Dette vil sikre at skapene er sitter godt og funker som de skal.
 3. Legg benkeplaten: Monter benkeplaten og sørg for at den er nøyaktig plassert med riktig nivå.
 4. Fest benkeplaten: Bruk lim eller monteringsbeslag for å feste benkeplaten.
 5. Fest håndtak og knapper: Fest håndtak og knapper på skapdører og skuffer.
 6. Elektrisitet og vanninstallasjon: Installer eventuelle vannkraner, kjøkkenvask, kraner og stikkontakter, i henhold til instruksjonene som fulgte med på bruksanvisningen til kjøkkenet.
 7. Test alle funksjonene: Etter at kjøkkenet er montert er det viktig å teste alle funksjoner for å sikre at alt fungerer som det skal. Dette inkluderer å åpne og lukke skapdørene, teste vannkranene og stikkontakter, samt sørge for at benkeplaten sitter godt.
 8. Rengjøring: Når alt er ferdig, er det viktig å rengjøre opp og fjerne eventuelle rester av lim eller annet søppel.

Relatert: Hvordan male kjøkkenfronter? 3 enkle steg

Oppsummering

Det er fullt mulig å installere eget kjøkken. Det krever fortsatt en del tid og krefter, men kan spare deg for mye penger. Først og fremst er det viktig å planlegge prosjektet grundig. Dette inkluderer å måle rommet, velge materialer, fargevalg og å ha et realistisk budsjett. Deretter er det essensielt med riktig verktøy og materialer, samt ha litt kunnskap om vanninstallasjon og elektrisitet. Etter planleggingen er det viktig å fjerne det gamle kjøkkenet på en forsiktig måte. Etter at det gamle kjøkkenet er fjernet, kan du montere det nye kjøkkenet. Dette inkluderer å plassere og feste skap, legge benkeplaten, feste håndtak og knapper, installere stikkontakter, ledninger og rør. Teste så alle funksjoner. Ta deg god tid om nødvendig og spør gjerne noen du kjenner eller en profesjonell om hjelp. Vi håper dette innlegget har gitt deg litt inspirasjon til å bygge eget kjøkken! Takk for at du tok deg tiden til å lese.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩