/ Fjordland middag: Komplett guide (middager, historie og råvarer)

Fjordland middag: Komplett guide (middager, historie og råvarer)

Bilde av personer som handler Fjordland middag på butikken.

Innhold

Fjordland middag er en av de mest populære ferdigmatene i Norge. Denne serien av ferdigretter er kjent for å være både velsmakende og praktisk, og har blitt en go-to for mange nordmenn som ønsker å lage et raskt og enkelt måltid. Fjordland middag er tilgjengelig i en rekke forskjellige smaker og størrelser, og det er enkelt å finne en rett som passer til enhver smak eller anledning.

Bilde av middag som blir servert i en av Norges fjorder.
Bilde av middag som blir servert i en av Norges fjorder.

Fjordland er kjent for å bruke gode ingredienser i deres middagsretter, og mange av rettene er laget med lokale råvarer. Dette gir en autentisk smak og en følelse av å være koblet til naturen og området rundt. I tillegg til å være velsmakende og praktisk, er Fjordland middag også en sunn og næringsrik måte å spise på. Mange av rettene er laget med ferske grønnsaker og proteiner av høy kvalitet, og er en god kilde til vitaminer og mineraler.

Rask innledning

 • Fjordland middag er en populær ferdigmatserie i Norge som er kjent for å være både velsmakende og praktisk.
 • Mange av rettene er laget med lokale råvarer og ferske grønnsaker, noe som gir en autentisk smak og en næringsrik måte å spise på.
 • Fjordland middag er tilgjengelig i en rekke forskjellige smaker og størrelser, og det er enkelt å finne en rett som passer til enhver smak eller anledning.

Fjordlandets geografi

Bilde av norsk innsjø og fjell.
Bilde av norsk innsjø og fjell.

Fjordlandet, som navnet antyder, er kjent for sine vakre fjorder og spektakulære landskapsformasjoner. Det er et område som er kjent for sin unike geografi og naturskjønnhet. Her er en oversikt over noen av de mest kjente fjordene og landskapsformasjonene i området.

Fjorder i Norge

Fjordene i Norge er noen av de mest kjente og vakre naturlige formasjonene i verden. De er dype og smale innsjøer som er dannet av isbreer som har gravd seg ned i fjellene. Fjordene i Norge er kjent for sin unike skjønnhet og er et populært reisemål for turister fra hele verden.

Fjordlandet har fire store fjorder: Oslofjorden, Drammensfjorden, Roskildefjorden og Isefjorden. Disse fjordene er kjent for sin naturskjønnhet og er populære reisemål for både turister og lokalbefolkningen.

Landskapsformasjoner

I tillegg til fjordene, har Fjordlandet også mange andre vakre landskapsformasjoner. Blant disse finner man vakre skoger, åser og daler. Området er også kjent for sine mange innsjøer og elver.

En av de mest kjente landskapsformasjonene i området er Jægerspris slott. Dette slottet ligger på nordkysten av Roskildefjorden og er omgitt av vakre hager og skoger. Slottet er en populær turistattraksjon og er kjent for sin historie og arkitektur.

Fjordlandet har også mange vakre strender og kystområder. Disse områdene er populære for bading, fiske og andre vannaktiviteter. Området er også kjent for sin gode mat og drikke, spesielt Fjordlandets middag, som er en populær rett i området.

Historie og kultur

Bilde av måltid som blir servert i norsk fjord.
Bilde av måltid som blir servert i norsk fjord.

Bosetningshistorie

Fjordland har en lang historie med bosetning og matproduksjon. Området har vært bebodd i flere tusen år, og det har vært drevet jordbruk og fiske siden vikingtiden. Fjordene og fjellene har gitt gode forutsetninger for både dyrehold og dyrking av mat.

I dag er Fjordland en viktig aktør innen norsk matproduksjon, og de har spesialisert seg på ferdigmat. Selskapet ble etablert i 1997, og har siden den gang produsert en rekke middagsretter og grøter som har blitt svært populære blant nordmenn.

Tradisjonell middag

Fjordland er kjent for å tilby tradisjonelle middagsretter som kjøttkaker, svinestek og biff stroganoff. Disse rettene har blitt en viktig del av norsk matkultur, og Fjordland har vært med på å ivareta disse mattradisjonene ved å tilgjengeliggjøre dem for befolkningen.

I tillegg til de tradisjonelle rettene, tilbyr Fjordland også skålretter og supper. De har også nylig lansert det såkalte “fjerde måltidet”, eller mellommåltidet på boks. Fjordlands grøtprodukter produseres av Tine.

Fjordland er eid av TINE (51%), Nortura (39%) og Hoff (10%), og produksjonen skjer hovedsakelig på våre eieres anlegg. Selskapet er også eier av datterselskapene Safari og Matvarehuset.

Liste med noen av middagene fra Fjordland:

 • Julemiddag, 505 g
 • Juletallerken, 615g
 • Pinnekjøtt, 665 g
 • Kalkunbryst, 500 g
 • Ribbe, 425 g
 • Svinestek, 580 g
 • Medisterkaker, 540 g
 • Svinekjøtt i Hoisin 470g
 • Biff Stroganoff 460g
 • Svinestek m/Surkål 580g

Økosystem og biodiversitet

Bilde som illustrerer norsk fjord og ferje.
Bilde som illustrerer norsk fjord og ferje.

Merket Fjordland er opptatt av å ivareta naturen og biodiversiteten. De bruker ferske råvarer og jobber for å redusere matsvinn. I tillegg til dette har de også et fokus på å ivareta økosystemet og biodiversiteten i havet.

Marint liv

Fjordland Middag bruker mye fisk i sine retter, og har derfor et stort ansvar for å ivareta det marine livet. De har et tett samarbeid med fiskere og leverandører for å sikre bærekraftig fiske. De velger også fisk som er merket med MSC (Marine Stewardship Council) som garanterer at fisken kommer fra bærekraftige fiskebestander.

Endemiske arter

Fjordland Middag er også opptatt av å ivareta de endemiske artene i Norge. De bruker derfor kun råvarer som er produsert i Norge, og jobber for å støtte lokale produsenter og bønder. Dette bidrar til å bevare de lokale artene og sørger for at de ikke blir utryddet.

Fjordland Middag tar sitt ansvar for å ivareta økosystemet og biodiversiteten på alvor. Deres fokus på bærekraftig fiske og bruk av lokale råvarer bidrar til å bevare naturen og sikre at kommende generasjoner også kan nyte godt av alt det havet og naturen har å tilby.

Relatert: Laks middag: Komplett guide (oppskrift, tilbehør og tips)

Turisme i fjordlandet

Bilde som illustrerer kvaliteten til Fjordland middag.
Bilde som illustrerer kvaliteten til Fjordland middag.

Fjordlandet er en populær turistdestinasjon på grunn av sin vakre natur og historiske betydning. Området er kjent for sine fjorder, skoger, innsjøer og kystlinje, og har en rekke aktiviteter og attraksjoner som tiltrekker seg besøkende fra hele verden.

Populære destinasjoner

Blant de mest populære destinasjonene i Fjordlandet er Roskilde, Lejre og Frederikssund. Roskilde er kjent for sin UNESCO-verdensarvliste, Roskilde Domkirke, og sitt vikingesenter, Vikingeskibsmuseet. Lejre er et historisk område som har en rekke vikingesteder og museer, mens Frederikssund er kjent for sitt vikingespill og Nationalpark Skjoldungernes Land.

Aktiviteter og attraksjoner

Det er mange aktiviteter og attraksjoner å velge mellom i Fjordlandet. For de som liker å være ute i naturen, er det mange turstier og sykkelruter å utforske. Nationalpark Skjoldungernes Land tilbyr en rekke turer og aktiviteter, inkludert kajakkpadling og fuglekikking.

For de som er interessert i historie og kultur, er det mange museer og historiske steder å besøke. Roskilde har en rekke museer som viser historien til byen, inkludert Roskilde Museum og Museum of Contemporary Art. Lejre har også en rekke historiske steder, inkludert Sagnlandet Lejre, et friluftsmuseum som viser livet i vikingtiden.

Fjordlandet har også en rekke restauranter og kafeer som tilbyr lokal mat og drikke. Fjordland Middag er en populær rett som er tilgjengelig på mange av restaurantene i området. Dette er en fersk ferdigrett som er laget med lokale ingredienser og er en favoritt blant turister og lokalbefolkningen.

Gastronomi

Bilde av god norsk tradisjonell middag.
Bilde av god norsk tradisjonell middag.

Lokale spesialiteter

Fjordland er kjent for å bruke lokale råvarer og produsere sunne og smakfulle ferdigretter. De henter inspirasjon fra tradisjonelle norske retter og bruker moderne teknologi for å lage mat som er både enkel og god. Blant de lokale spesialitetene finner man blant annet fiskeretter som laksefilet med poteter og saus, og kjøttretter som reinsdyrkarbonader med rotgrønnsaker og tyttebærsaus.

Moderne fjordlandskjøkken

Fjordland har også et moderne kjøkken som eksperimenterer med nye smaker og ingredienser. De tilbyr vegetariske og veganske alternativer, og bruker blant annet quinoa, linser og soyaprodukter i rettene sine. De har også et bredt utvalg av glutenfrie og laktosefrie retter for å imøtekomme ulike kosthold.

Fjordland er opptatt av å tilby sunn og næringsrik mat, og alle deres ferdigretter inneholder nøye utvalgte ingredienser. De har også et fokus på å redusere matsvinn, og bruker blant annet overskuddsmat fra lokale produsenter i noen av rettene sine.

Alt i alt er Fjordland et godt valg for de som ønsker en enkel og god middag, enten det er en tradisjonell norsk rett eller en moderne vegetarisk variant.

Relatert: Rask middag: Enkle og sunne oppskrifter for travle hverdager

Landbruk og fiske

Bilde av måltid som blir servert på gårdsbruk.
Bilde av måltid som blir servert på gårdsbruk.

Fiskeri

Fjordland har et bredt utvalg av fiskeretter, som inkluderer alt fra laks til sei. De bruker kun fisk som er fanget av norske fiskere, og har dermed en kortere transportvei fra hav til tallerken. Dette sikrer at fisken er av høy kvalitet og at miljøpåvirkningen er minimal.

Fjordland har også et bredt utvalg av fiskeretter som passer for ulike dietter, som for eksempel vegetarisk og glutenfri. Dette gjør at alle kan nyte en god fiskemiddag, uavhengig av kosthold.

Bærekraftig praksis

Fjordland er opptatt av å drive en bærekraftig praksis, og har derfor tatt flere tiltak for å redusere miljøpåvirkningen. De bruker kun fisk som er fanget av norske fiskere, og har dermed en kortere transportvei fra hav til tallerken. Dette sikrer at fisken er av høy kvalitet og at miljøpåvirkningen er minimal.

De har også tatt flere tiltak for å redusere matsvinn, blant annet ved å tilby mindre porsjonsstørrelser og ved å donere overskuddsmat til veldedige organisasjoner. Dette gjør at de kan redusere miljøpåvirkningen samtidig som de bidrar til å hjelpe de som trenger det mest.

Fjordland er også opptatt av å bruke råvarer som er produsert på en bærekraftig måte. De bruker for eksempel kun norsk kylling og egg, og har dermed en kortere transportvei og reduserer miljøpåvirkningen.

Transport og infrastruktur

Bilde som illustrerer Fjordlands fokus på infrastruktur.
Bilde som illustrerer Fjordlands fokus på infrastruktur.

Vei og jernbane

Fjordland er et område med en god infrastruktur når det gjelder veier og jernbaner. Det er flere hovedveier som går gjennom området, og de fleste byene og tettstedene er godt forbundet med hverandre. Det er også flere jernbanestasjoner i området som gir god tilgang til resten av landet.

Ferger og båter

Fjordland har en lang kystlinje og mange fjorder, og derfor er det flere ferger og båter som går mellom byene og tettstedene i området. Det er fire ferger som går rundt hele Isefjorden, og man kan sykle rundt hele fjorden ved å bruke disse ferjene. Det er også flere mindre ferger og båter som går mellom mindre tettsteder og øyer i området.

Fergene i Fjordlandet går fra Kulhuse til Sølager, og man kan oppleve den vakre naturen fra både vannet og landet. Det er også mulig å ta med bilen på noen av fergene, og dette gir god tilgang til de mindre tettstedene og øyene i området.

Alt i alt har Fjordland en god infrastruktur når det gjelder transport, og man kan enkelt reise rundt i området ved hjelp av veier, jernbane, ferger og båter.

Klima og værforhold

Bilde av Fjordland middag som blir servert i kjent norsk fjord.
Bilde av Fjordland middag som blir servert i kjent norsk fjord.

Fjordland middag er laget av norske råvarer og er en populær matrett i Norge. Klimaet og værforholdene i Norge spiller en stor rolle i produksjonen av disse rettene.

Norge har et kaldt og fuktig klima, som gir gode forhold for dyrking av grønnsaker og korn. Dette er en av grunnene til at Fjordland bruker norske råvarer i sine retter. Norske bønder har også strenge krav til dyrevelferd og miljø, som sikrer at dyrene har det bra og at produksjonen er bærekraftig.

Fjordland har også et bredt utvalg av fiskeretter, som er populære blant nordmenn. Norge er omgitt av hav og har derfor tilgang til et stort utvalg av fisk og sjømat. Fjordland bruker kun fisk fra bærekraftige bestander og har strenge krav til kvalitet og smak.

I tillegg til norske råvarer, bruker Fjordland også en del importerte råvarer, som for eksempel ris og krydder. Disse råvarene kommer fra land med varmere klima og er ikke like egnet for dyrking i Norge. Fjordland har imidlertid strenge krav til kvalitet og bærekraftighet også for disse importerte råvarene, og sørger for at de kommer fra produsenter som tar hensyn til både miljø og menneskerettigheter.

Samlet sett er klimaet og værforholdene i Norge med på å sikre at Fjordland middag er laget av gode og bærekraftige råvarer, som gir en smakfull og sunn middagsopplevelse.

Næringsliv og økonomi

Bilde fra norsk fjord.
Bilde fra norsk fjord.

Industri

Fjordland er en av de største produsentene av ferdigmat i Norge. Selskapet produserer rundt 16 millioner middager i året, og har en årlig omsetning på 607 millioner kroner. Fjordland-kokken hevder at så mange mennesker ikke kan ta feil av kvaliteten på maten deres. Matfabrikken eies av Nortura, Felleskjøpet og Tine, og har aldri hatt så høye inntekter som i 2020. Antall årsverk var på 141, uten innleie.

Innovasjon

Fjordland har alltid vært opptatt av å tilby skikkelig, velsmakende, bærekraftig og godt ernæringsmessig sammensatt mat med gode råvarer. Selskapet har også vært innovativt i sin tilnærming til ferdigmatmarkedet. Fjordland har utviklet en rekke nye retter som har blitt populære blant forbrukerne. I tillegg har selskapet også vært opptatt av å tilby sunnere alternativer, som vegetariske og glutenfrie retter.

Fjordland har også vært opptatt av å være bærekraftig. Selskapet har for eksempel redusert bruken av plast i emballasjen sin. I stedet bruker de nå resirkulert papir og kartong. Dette har hjulpet selskapet med å redusere sitt karbonavtrykk og bidra til en mer bærekraftig fremtid.

Fjordland har også vært opptatt av å være en del av lokalsamfunnet. Selskapet har støttet lokale idrettslag og organisasjoner gjennom årene. Dette har hjulpet selskapet med å bygge et positivt omdømme og bli en del av lokalsamfunnet.

Samfunn og velferd

Bilde av måltid som blir servert i Sogn og Fjordane.
Bilde av måltid som blir servert i Sogn og Fjordane.

Fjordland Middag har en sterk tilstedeværelse i Norge og spiller en viktig rolle i samfunnet. Fjordland er en del av Tine-konsernet, som er en av Norges største næringsmiddelbedrifter. Tine-konsernet eies av norske melkebønder, og overskuddet går tilbake til bøndene og deres lokalsamfunn.

Fjordland Middag har også et samfunnsansvar og bidrar til velferden i samfunnet. De tilbyr sunne og næringsrike middagsalternativer som er enkle og raske å tilberede. Dette er spesielt viktig for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne som kan ha vanskeligheter med å lage mat selv.

Fjordland Middag har også et stort fokus på bærekraft og miljø. De benytter seg av kortreist mat og har et mål om å redusere matsvinn. I tillegg har de et samarbeid med Matsentralen, som er en organisasjon som jobber for å redusere matsvinn og gi mat til de som trenger det.

Gjennom sitt samfunnsansvar og fokus på bærekraft og miljø, bidrar Fjordland Middag til velferden i samfunnet og er en viktig aktør i norsk matindustri.

Kunst og litteratur

Fjordland i kunst

Fjordland middag har inspirert mange kunstnere til å skape verk som hyller den norske matkulturen. Flere gallerier i Fjordlandet har utstillinger med kunstverk som viser frem Fjordland middag på en kreativ måte. Besøkende kan beundre malerier og fotografier som viser frem rettene i all sin prakt, og noen kunstnere har til og med brukt Fjordland middag som inspirasjon til å skape skulpturer og installasjoner.

Litterære verker

Fjordland middag har også gjort sitt inntog i litteraturen. Flere norske forfattere har inkludert Fjordland middag i romanene sine, og noen har til og med viet hele bøker til temaet. Bøkene gir leserne et innblikk i den norske matkulturen og viser hvordan Fjordland middag kan være en del av en travel hverdag.

En av de mest kjente bøkene om Fjordland middag er “Fjordland – Maten som reddet livet mitt” av forfatteren Kari Jaquesson. Boken handler om forfatterens liv og erfaringer med å spise Fjordland middag som en del av et slankeprogram. Boken har solgt i store opplag og har inspirert mange nordmenn til å prøve Fjordland middag som en del av et sunt kosthold.

ForfatterBok
Kari JaquessonFjordland – Maten som reddet livet mitt
Anne-Kat. HærlandFjordland for single
Lars Saabye ChristensenHalvbroren

Som man kan se, har Fjordland middag gjort sitt inntog i både kunst og litteratur, og har inspirert mange til å skape og skrive om den norske matkulturen.

Ofte stilte spørsmål

Bilde fra kylling og salat middag.
Bilde fra kylling og salat middag.

Hvordan tilbereder man Fjordland middager i skål?

Fjordland middager er enkle å tilberede. De kan varmes opp i mikrobølgeovn eller i ovnen. Følg instruksjonene på emballasjen for å tilberede middagen riktig.

Hva er menyvalgene for Fjordland middager?

Fjordland har et bredt utvalg av middager. De tilbyr alt fra kjøttretter til fiskeretter og vegetariske retter. Det er også mulig å velge mellom ulike størrelser på middagene, slik at man kan finne en størrelse som passer til ens behov.

Hvor mange kalorier inneholder en typisk Fjordland middag?

Kaloriinnholdet i Fjordland middager varierer avhengig av hvilken type middag man velger. Generelt sett inneholder middagene mellom 200 og 500 kalorier per porsjon. Informasjon om næringsinnholdet finner man på emballasjen.

Hvordan er kvaliteten på Fjordland middag med kjøttkaker?

Fjordland middager med kjøttkaker er laget av høykvalitets ingredienser og er nøye tilberedt for å sikre en god smaksopplevelse. Kjøttkakene er laget av kjøtt av høy kvalitet og er saftige og smakfulle.

Er det sunt å spise Fjordland ferdigmiddager regelmessig?

Fjordland middager er et sunt alternativ til ferdigmat. De er laget av naturlige ingredienser og inneholder ikke kunstige tilsetningsstoffer. Det er imidlertid viktig å spise variert og balansert kosthold for å sikre at man får i seg alle næringsstoffene kroppen trenger.

Hvor lenge kan man oppbevare Fjordland middager etter ‘best før’ dato?

Fjordland middager kan oppbevares etter ‘best før’ dato, så lenge de er oppbevart riktig. Det anbefales å oppbevare middagene i kjøleskapet og å spise dem innen 2-3 dager etter åpning. Hvis middagen har en uvanlig lukt eller smak, bør den kastes.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩