/ Familievennlig middag: Enkel guide (oppskrifter, planlegging og tips)

Familievennlig middag: Enkel guide (oppskrifter, planlegging og tips)

Bilde fra en familievennlig middag.

Innhold

Vi vet alle hvor utfordrende det kan være å planlegge og lage middager som passer for hele familien. Det kan være vanskelig å finne retter som både smaker godt og som er næringsrike og enkle å lage. Heldigvis finnes det en rekke tips og triks som kan hjelpe deg med å lage familievennlige middager som hele familien vil elske.

Bilde av familie i Oslo som lager seg en familievennlig middag.
Bilde av familie fra Oslo som lager seg en familievennlig middag.

Grunnleggende om familievennlig middag inkluderer å finne retter som passer for alle, uansett alder og smak. Det kan også være lurt å planlegge ukemenyen på forhånd for å sikre at du har alle ingrediensene du trenger og for å unngå å måtte handle mat hver dag. Å inkludere barna i matlagingen kan også være en fin måte å få dem interessert i mat og lære dem om sunne matvaner.

Grunnleggende om familievennlig middag

Bilde av barn som spiser en sunt og godt måltid.
Bilde av barn som spiser en sunt og godt måltid.

Når vi planlegger en familievennlig middag, er det viktig å tenke på hva som vil passe for alle i familien. Vi ønsker å lage en sunn og næringsrik middag som også smaker godt og er enkel å lage.

En god måte å sikre at middagen er næringsrik, er å inkludere en variasjon av grønnsaker, proteiner og karbohydrater. Vi kan for eksempel lage en salat med grønnsaker, kylling og quinoa, eller en gryte med bønner, grønnsaker og kjøttdeig. Ved å inkludere en variasjon av matvarer, sikrer vi at alle i familien får de næringsstoffene de trenger for å holde seg sunne og friske.

Når vi planlegger en familievennlig middag, er det også viktig å tenke på tiden det tar å lage maten. Vi ønsker å lage en middag som er enkel og rask å tilberede, slik at vi ikke trenger å bruke for mye tid på matlaging. En god måte å spare tid på, er å lage en stor porsjon av en rett som kan fryses ned og brukes senere. På denne måten kan vi lage mat en dag i uken og ha middag klar for resten av uken.

Til slutt er det viktig å huske på at en familievennlig middag ikke trenger å være kjedelig. Vi kan prøve å eksperimentere med forskjellige smaker og krydder for å gjøre middagen mer spennende. For eksempel kan vi legge til forskjellige urter og krydder i en gryterett eller lage en saus med forskjellige smaker. På denne måten kan vi lage en sunn og næringsrik middag som også smaker godt og er enkel å lage.

Planlegging av ukemeny

Bilde som illustrerer familievennlig middag.
Bilde som illustrerer familievennlig middag.

Når vi planlegger ukemenyen vår, er det viktig å ta hensyn til flere faktorer. Vi ønsker å ha en balansert og næringsrik meny som også er budsjettvennlig. Her er noen tips for å planlegge en vellykket ukemeny.

Budsjettvennlige tips

Å planlegge måltider på forhånd kan hjelpe oss med å spare penger. Vi kan utnytte tilbud i butikken og kjøpe ingredienser som kan brukes i flere måltider. Det kan også være lurt å velge sesongbaserte råvarer, da disse ofte er billigere og mer tilgjengelige.

Vi kan også vurdere å lage større porsjoner og fryse ned restene til senere bruk. Dette kan være spesielt nyttig når vi har travle dager og ikke har tid til å lage mat fra bunnen av.

Næringsbalanse

En god ukemeny bør inneholde en balansert blanding av proteiner, karbohydrater og fett, samt en rekke vitaminer og mineraler. Vi kan sikre at vi får i oss alle næringsstoffene vi trenger ved å inkludere et bredt utvalg av frukt, grønnsaker, belgfrukter, kornprodukter, magert kjøtt, fisk og meieriprodukter.

Det kan også være lurt å begrense inntaket av bearbeidet mat, salt og sukker. Vi kan erstatte disse med sunnere alternativer, som frukt og bær, nøtter og frø, og urter og krydder.

Måltidsplanlegging

Når vi planlegger ukemenyen vår, kan vi også tenke på måltidsplanlegging. Vi kan vurdere å lage større porsjoner til middag, slik at vi har rester til lunsj dagen etter. Vi kan også planlegge enkle frokoster og mellommåltider, som yoghurt med bær eller grønnsaker med hummus.

Vi kan også vurdere å lage en liste over ingredienser vi trenger til hver oppskrift, og handle inn alt på en gang. Dette kan spare oss for tid og stress i hverdagen.

Relatert: Digg middag: Komplett guide (oppskrifter og tips)

Oppskrifter for hele familien

Bilde fra søndagsmiddag.
Bilde fra søndagsmiddag.

Å finne oppskrifter som hele familien liker kan være en utfordring. Vi har derfor samlet noen av våre favoritter som er både enkle å lage og smaker godt. Her er noen forslag til middager som passer for hele familien.

Hurtige hverdagsretter

I en travel hverdag kan det være vanskelig å finne tid til å lage middag. Derfor har vi funnet noen enkle og raske oppskrifter som tar kort tid å lage. Prøv for eksempel å lage hjemmelaget fiskepinner med ovnsbakte poteter og en enkel salat. Du kan også lage en rask og enkel pasta med tomatsaus og grønnsaker.

Helgemiddager

Helgen er en fin tid til å lage litt mer avanserte middager. Vi har funnet noen oppskrifter som passer perfekt for helgen. Hva med å lage en deilig biffmiddag med ovnsbakte grønnsaker og poteter? Eller kanskje en fylt kyllingfilet med ris og grønnsaker?

Vegetariske alternativer

Å spise vegetarisk kan være både sunt og godt. Vi har funnet noen vegetariske oppskrifter som hele familien vil like. Hva med å lage en deilig vegetarisk lasagne med spinat og cottage cheese? Eller kanskje en grønnsakscurry med ris og naanbrød?

Vi håper disse oppskriftene kan inspirere deg til å lage middager som hele familien vil like. Prøv gjerne å tilpasse oppskriftene etter deres smak og preferanser.

Kjøkkenutstyr og verktøy

Bilde av klassisk kjøkkenutstyr som ofte brukes i norske hjem.
Bilde av klassisk kjøkkenutstyr som ofte brukes i norske hjem.

Når vi lager familievennlige middager er det viktig å ha riktig kjøkkenutstyr og verktøy for å gjøre matlagingen enklere og mer effektiv. Her er noen av våre favoritter:

1. Skjærebrett

Et godt skjærebrett er essensielt når man skal tilberede mat. Vi anbefaler å ha minst to skjærebrett: ett for kjøtt og ett for frukt og grønnsaker. Skjærebrettet bør være av tre eller plast, og lett å rengjøre.

2. Kniver

Gode kniver er en investering som vil gjøre matlagingen mye enklere. Vi anbefaler å ha minst en kokkekniv og en grønnsakskniv i god kvalitet.

3. Stekepanne

En god stekepanne er viktig når man skal steke kjøtt eller grønnsaker. Vi anbefaler å ha en stekepanne med non-stick belegg og god varmefordeling.

4. Kjøkkenvekt

Når man skal følge oppskrifter er det viktig å ha en kjøkkenvekt for å måle ingrediensene nøyaktig. Vi anbefaler å ha en digital kjøkkenvekt med en kapasitet på minst 5 kg.

5. Kjøkkenmaskin

En kjøkkenmaskin kan gjøre matlagingen mye enklere og mer effektiv. Vi anbefaler å ha en kjøkkenmaskin med tilbehør som visp, eltekrok og blender.

Med disse kjøkkenutstyrene og verktøyene vil du være godt rustet til å lage deilige familievennlige middager på en enkel og effektiv måte.

Relatert: Middagstips: Sunne og gode måltider til alle anledninger

Matlagingsteknikker for familien

Bilde av familie som lager sunn og variert middag sammen.
Bilde av familie som lager sunn og variert middag sammen.

Når det kommer til matlaging for familien, er det noen teknikker som kan gjøre prosessen lettere og mer effektiv. Her er noen tips for å gjøre matlagingen enklere og morsommere for hele familien:

Planlegg måltidene på forhånd

Å planlegge måltidene på forhånd kan hjelpe deg med å spare tid og penger. Det kan også hjelpe deg med å unngå stress og frustrasjon når du prøver å finne ut hva du skal lage til middag. Sett av tid en gang i uken til å planlegge måltidene for uken som kommer. Skriv ned oppskriftene du vil bruke og lag en handleliste basert på ingrediensene du trenger.

Involver barna i matlagingen

Å involvere barna i matlagingen kan gjøre det mer morsomt og engasjerende for alle. Gi barna oppgaver som å vaske grønnsaker, røre i gryten eller sette bordet. Du kan også la dem velge ut oppskrifter de vil prøve eller la dem hjelpe til med å tilberede enkle retter.

Bruk enkle teknikker og verktøy

Å bruke enkle teknikker og verktøy kan gjøre matlagingen enklere og mer effektiv. Bruk for eksempel en slow cooker eller en trykkoker for å lage enkle og smakfulle retter. Du kan også bruke en blender eller en food processor for å lage sauser og puréer. Hvis du har en stor familie, kan det være lurt å investere i en stor gryte eller en stekepanne.

Lag sunne og næringsrike måltider

Å lage sunne og næringsrike måltider kan hjelpe deg med å holde familien din sunn og frisk. Prøv å inkludere en rekke frukt, grønnsaker, fullkorn og magert protein i måltidene dine. Du kan også prøve å redusere mengden salt, sukker og mettet fett du bruker i matlagingen. Bruk krydder og urter for å gi smak til maten din i stedet for å bruke mye salt og sukker.

Ved å følge disse enkle tipsene, kan du gjøre matlagingen for familien din enklere, morsommere og mer næringsrik.

Inkludering av barn i matlagingen

Bilde av mor som lærer barn matlaging.
Bilde av mor som lærer barn matlaging.

Å inkludere barna i matlagingen kan være en fin måte å lære dem om mat og ernæring på, samtidig som det kan være en morsom og lærerik aktivitet for hele familien. Her er noen tips for å inkludere barna i matlagingen.

Aldersvennlige kjøkkenoppgaver

Det er viktig å gi barna oppgaver som passer til deres alder og ferdighetsnivå. Her er noen eksempler på oppgaver som kan være passende for ulike aldersgrupper:

 • Små barn kan hjelpe med å vaske grønnsaker og frukt, eller røre i en bolle.
 • Eldre barn kan hjelpe med å skjære grønnsaker og frukt, eller måle opp ingredienser.
 • Tenåringer kan hjelpe med å lage hele måltider, eller til og med prøve å lage egne oppskrifter.

Lære gjennom matlaging

Matlaging kan være en flott måte å lære barna om mat og ernæring på. Her er noen eksempler på hva man kan lære gjennom matlaging:

 • Barna kan lære om ulike matvarer og hva de inneholder, for eksempel proteiner, karbohydrater og fett.
 • Barna kan lære om sunne matvaner, som å spise grønnsaker og frukt hver dag.
 • Barna kan lære om hvordan man lager mat fra bunnen av, og hva som skal til for å lage en god og næringsrik middag.

Ved å inkludere barna i matlagingen kan man ikke bare lære dem om mat og ernæring, men også skape gode minner og hyggelige stunder sammen som familie.

Matallergier og intoleranser

Bilde av restaurant som har servert familievennlig middag.
Bilde av restaurant som har servert familievennlig middag.

Vi forstår at det kan være vanskelig å finne familievennlige middagsalternativer når noen i familien har matallergier eller intoleranser. Her er noen tips for å tilpasse middagsoppskrifter til personer med spesielle kostbehov.

Glutenfrie alternativer

For personer med cøliaki eller glutenintoleranse, er det viktig å unngå matvarer som inneholder gluten. Heldigvis finnes det mange glutenfrie alternativer å velge mellom. Noen av våre favoritter inkluderer:

 • Glutenfri pasta laget av ris, mais eller bokhvete.
 • Quinoa, som er en næringsrik og glutenfri erstatning for ris eller couscous.
 • Poteter, som kan brukes som stivelse i stedet for pasta eller ris.
 • Glutenfrie melblandinger, som kan brukes til baking av brød, kaker og lignende.

Laktosefrie valg

For personer med laktoseintoleranse, kan det være utfordrende å finne middagsalternativer som ikke inneholder laktose. Heldigvis finnes det mange laktosefrie alternativer å velge mellom. Noen av våre favoritter inkluderer:

 • Plantebaserte melkealternativer, som soyamelk, mandelmelk eller havremelk.
 • Laktosefri ost, som kan brukes i stedet for vanlig ost i oppskrifter.
 • Kokosmelk, som kan brukes i stedet for fløte i oppskrifter.
 • Margarin uten melk, som kan brukes i stedet for smør i oppskrifter.

Vi håper disse tipsene hjelper deg med å tilpasse middagsoppskrifter til personer med spesielle kostbehov.

Matlagingskurs for familier

Bilde av familie som lager middag sammen.
Bilde av familie som lager middag sammen.

Å lære å lage mat sammen som en familie kan være en morsom og lærerik opplevelse. Matlagingskurs for familier tilbyr en flott måte å tilbringe tid sammen og lære nye ferdigheter på. På disse kursene kan hele familien lære å lage sunne og næringsrike måltider som passer for alle aldre.

Vi fant flere matlagingskurs for familier i vårt søk. På Geitmyra matkultursenter for barn tilbyr de ulike matlagingskurs for både barn og familier. De tilbyr kurs til sterkt reduserte priser og gir betalingsfritak for familier med dårlig økonomi. På kurset lærer du å lage enkle og sunne retter som hele familien vil like. En annen kilde til matlagingskurs for familier er FOF som tilbyr en rekke forskjellige kurs hvor både barn og voksne kan lage mat sammen.

Når du velger et matlagingskurs for familier, bør du velge et kurs som passer for hele familien. Kursene bør være designet for å inkludere barn i alle aldre, og instruktørene bør ha erfaring med å jobbe med barn og familier. Det er også viktig å velge et kurs som passer for din families matpreferanser og diettbehov.

Å ta et matlagingskurs for familier kan være en morsom og lærerik opplevelse. Det gir familien en mulighet til å lære å lage sunne og næringsrike måltider sammen, samtidig som man tilbringer tid sammen og skaper gode minner.

Håndtering av matavfall og rester

Bilde av kylling og salat som blir servert til en familievennlig middag.
Bilde av kylling og salat som blir servert til en familievennlig middag.

Når vi lager middag for familien vår, kan det ofte bli rester igjen. Det kan være fristende å kaste disse restene, men det er faktisk mye vi kan gjøre for å redusere mengden matavfall vi produserer.

En av de enkleste måtene å redusere matavfall på er å planlegge måltidene våre bedre. Vi kan lage en matplan for uken og handle inn kun det vi trenger. På denne måten unngår vi å kjøpe for mye mat som vi ikke klarer å spise opp, og dermed reduserer vi mengden matavfall.

Når det likevel blir rester igjen etter middagen, kan vi bruke disse på mange forskjellige måter. Vi kan for eksempel bruke restene i en salat, en suppe eller en gryterett. Vi kan også fryse ned restene og bruke dem senere.

Det er også viktig å huske på at mye av matavfallet vårt faktisk kan brukes til å lage ny mat. Vi kan for eksempel lage kraft av grønnsaksskall og annet avfall, eller vi kan lage en deilig saus av restene fra en kylling.

For å gjøre det enklere å håndtere matavfallet vårt, kan vi også vurdere å kompostere det hjemme. Dette kan være en fin måte å få utnyttet næringsstoffene i matavfallet til å lage jord til hagen vår.

Ved å være bevisste på hvordan vi håndterer matavfall og rester, kan vi redusere mengden matavfall vi produserer og samtidig spare penger på matbudsjettet vårt.

Sesongbaserte måltider og råvarer

Bilde av næringsrikt måltid.
Bilde av næringsrikt måltid.

Vi mener at det å spise sesongbasert mat er en flott måte å få variasjon i kostholdet og samtidig støtte lokale bønder og produsenter. Når vi tilbereder måltider med ingredienser som er i sesong, kan vi være sikre på at vi får mat som er både frisk, næringsrik og bærekraftig.

Her er noen eksempler på sesongbaserte råvarer som vi kan bruke til å lage familievennlige middager:

 • Høst: I høstsesongen kan vi nyte grønnsaker som brokkoli, gresskar, søtpoteter og rosenkål. Disse grønnsakene kan brukes i alt fra supper og gryteretter til salater og ovnsbakte retter. Vi kan også bruke sesongens frukt som epler og pærer i desserter og bakverk.
 • Vinter: Om vinteren kan vi lage varmende måltider med rotgrønnsaker som gulrøtter, kålrot og sellerirot. Disse grønnsakene kan brukes i alt fra stuinger og gratenger til supper og ovnsbakte retter. Vi kan også bruke sesongens frukt som appelsiner og grapefrukt i friske salater og smoothies.
 • Vår: I vårsesongen kan vi glede oss over grønnsaker som asparges, spinat, reddik og vårløk. Disse grønnsakene kan brukes i alt fra omeletter og salater til wokretter og pasta. Vi kan også bruke sesongens frukt som jordbær og rabarbra i desserter og kaker.
 • Sommer: Om sommeren kan vi nyte friske bær og grønnsaker som jordbær, bringebær, tomat og squash. Disse grønnsakene kan brukes i alt fra salater og grillretter til supper og sauser. Vi kan også bruke sesongens frukt som meloner og fersken i smoothies og desserter.

Vi anbefaler å bruke sesongbaserte råvarer når det er mulig, men det er selvfølgelig ikke alltid praktisk eller tilgjengelig. Det viktigste er å ha en variert og balansert kosthold som inkluderer en rekke forskjellige matvarer.

Ofte stilte spørsmål

Bilde av familie som sitter rundt spisebordet og stiller hverandre spørsmål om familievennlig middag.
Bilde av familie som sitter rundt spisebordet og stiller hverandre spørsmål om familievennlig middag.

Hvilke enkle middagsretter kan anbefales for en familie med små barn?

Når du lager middag for en familie med små barn, er det viktig å velge enkle og smakfulle retter som barna vil like. Enkle pastaretter som spaghetti med kjøttsaus eller carbonara er alltid populære blant barn. Du kan også prøve å lage hjemmelaget pizza eller tacos, som barna kan være med på å lage og velge sine egne ingredienser til.

Hva er noen sunne og næringsrike middagsalternativer for barn?

For å sikre at barna får i seg de næringsstoffene de trenger, kan du prøve å inkludere grønnsaker og frukt i middagsrettene. Stekt fisk med grønnsaker og poteter, eller kylling med ris og grønnsaker er gode alternativer. Du kan også prøve å lage vegetariske retter som vegetarlasagne eller quinoa-salat med grønnsaker.

Hvordan kan jeg lage en ukemeny som er barnevennlig og variert?

Når du lager en ukemeny, er det viktig å inkludere en variasjon av retter for å unngå at barna blir lei av de samme smakene. Du kan prøve å inkludere en pastarett, en fiskerett, en vegetarisk rett og en kjøttrett i løpet av uken. Det kan også være lurt å inkludere en dag hvor barna kan velge sin egen mat, som hjemmelaget pizza eller tacos.

Kan du foreslå noen festmatideer som er populære blant barn?

Når du skal lage festmat for barn, kan du prøve å inkludere retter som barna vil like og som passer til anledningen. Hjemmelaget pizza, hamburgere eller hotdogs er alltid populære valg. Du kan også prøve å lage en taco-bar eller en pastabuffet, hvor barna kan velge sine egne ingredienser og lage sin egen mat.

Hvilke middagsoppskrifter med kylling passer godt for en barnefamilie?

Kylling er en populær ingrediens blant barn, og det finnes mange enkle og smakfulle oppskrifter som passer godt for en barnefamilie. Du kan prøve å lage kyllingfilet med ris og grønnsaker, kyllinggryte med paprika og løk, eller kyllingwok med nudler og grønnsaker.

Hva slags fredagsmiddager er både enkle å lage og elsket av barn?

Fredagsmiddagen er ofte en spesiell anledning for familien, og det kan være lurt å inkludere retter som barna vil elske. Enkel hjemmelaget pizza eller hamburgere er alltid populære valg. Du kan også prøve å lage fiskepinner med poteter og grønnsaker, eller en pastarett med kjøttsaus og salat.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩