/ Billig middag: Tips for å spare penger på matlaging

Billig middag: Tips for å spare penger på matlaging

Bilde av venner som lager en billig middag sammen

Innhold

Vi har alle vært der: det er slutten av måneden, og budsjettet er stramt. Vi er på utkikk etter billig middag, men det betyr ikke at du må gi opp å spise godt. Det er mange måter å lage billig middag på uten å ofre smak og næringsverdi.

Bilde av bord som skal bli dekket med billig middag.
Bilde av bord som skal bli dekket med billig middag.

Grunnleggende om Billig Middag Billig middag trenger ikke å være kjedelig eller smakløs. Det handler om å være kreativ og smart med ingredienser og planlegging. Ved å bruke rimelige råvarer og sesongbaserte grønnsaker og frukt, kan du lage sunne og deilige måltider uten å bryte banken.

Planlegging av Budsjettvennlige Måltider En av de beste måtene å spare penger på mat er å planlegge måltidene dine på forhånd. Dette gjør at du kan handle smart og unngå impulskjøp. Prøv å lage en ukentlig meny og handleliste basert på hva du allerede har i kjøleskapet og på hva som er på salg. Dette vil hjelpe deg med å unngå matsvinn og holde deg innenfor budsjettet.

Rask innledning

 • Billig middag trenger ikke å være kjedelig eller smakløs.
 • Planlegging av måltider på forhånd kan hjelpe deg med å spare penger og unngå matsvinn.
 • Ved å bruke rimelige råvarer og sesongbaserte grønnsaker og frukt, kan du lage sunne og deilige måltider uten å bryte banken.

Grunnleggende om billig middag

Bilde av billig middag.
Bilde av billig middag.

Når vi tenker på billig middag, tenker vi ofte på enkle retter som ikke tar lang tid å lage og som ikke koster mye penger. Det er mange måter å lage billig middag på, og det er ikke alltid nødvendig å ofre smak eller næringsverdi for å spare penger.

En god måte å spare penger på er å handle inn sesongens frukt og grønnsaker. Disse er ofte billigere og har bedre smak enn de som er importert fra andre land. Det er også viktig å planlegge måltidene på forhånd og lage mat i større porsjoner, slik at man kan fryse ned restene og spise dem senere.

Når man skal lage billig middag, er det også viktig å velge sunne og næringsrike ingredienser. Bønner, linser og kikerter er for eksempel billig og proteinrikt, og kan brukes i alt fra salater til gryteretter. Grønnsaker som kål, gulrøtter og løk er også billig og kan brukes i mange forskjellige retter.

Vi kan også velge å lage vegetariske eller veganske retter for å spare penger. Grønnsaker og belgfrukter er ofte billigere enn kjøtt, og det finnes mange spennende oppskrifter på vegetariske og veganske retter som er både sunne og smakfulle.

Til slutt er det viktig å være kreativ og eksperimentere med ulike ingredienser og smaker når man lager billig middag. Det trenger ikke å være kjedelig eller smakløst å lage mat på budsjett, og med litt planlegging og kreativitet kan man lage deilige og næringsrike retter uten å bruke mye penger.

Planlegging av budsjettvennlige måltider

Bilde av person som planlegger billig middag for neste uke.
Bilde av person som planlegger billig middag for neste uke.

Når vi ønsker å spise billigere, men likevel ha næringsrike og smakfulle måltider, er det viktig å planlegge. Ved å planlegge ukens måltider på forhånd, kan vi enkelt unngå impulskjøp og unødvendige utgifter.

Ukesmenyer

En god måte å planlegge budsjettvennlige måltider på er å lage en ukemeny. Vi kan starte med å se på hva vi allerede har i kjøleskapet og pantryet, og deretter planlegge måltider rundt disse ingrediensene. Vi kan også inkludere rimelige ingredienser som ris, pasta, poteter, bønner og linser.

For å få variasjon i måltidene, kan vi inkludere ulike proteinkilder som kylling, fisk, egg og kjøttdeig. Vi kan også inkludere vegetariske eller veganske måltider, som grønnsaksuppe, vegetarisk lasagne eller linsegryte.

Handleliste tips

For å spare penger når vi handler inn til ukens måltider, kan vi følge noen enkle tips. Først og fremst bør vi lage en handleliste og holde oss til den. Dette vil hjelpe oss å unngå impulskjøp og kjøpe kun det vi trenger.

Vi kan også handle inn bulk og fryse ned. Dette gjelder spesielt for kjøtt og fisk, som kan være rimeligere når vi handler større mengder. Vi kan også kjøpe frukt og grønnsaker i sesong, da disse ofte er billigere og mer smakfulle.

Til slutt kan vi også vurdere å handle på lavprisbutikker eller bruke apper som tilbyr rabatter på matvarer. På denne måten kan vi spare penger på våre budsjettvennlige måltider.

Sesongbaserte råvarer

Bilde av forskjellig typer grønnsaker.
Bilde av forskjellig typer grønnsaker.

Å bruke sesongens råvarer er ikke bare økonomisk, men også bra for miljøet og helsen. Her er noen gode alternativer til billig middag med sesongbaserte råvarer.

Vinter

Om vinteren er det mange grønnsaker som trives godt i det kalde klimaet. Rotgrønnsaker som gulrot, kålrot og selleri er rimelige og kan brukes i mange forskjellige retter. I tillegg er kål og brokkoli rike på vitaminer og mineraler.

Vi kan også bruke tørrvarer som linser og bønner i stedet for kjøtt. Disse er billigere og inneholder mye protein og fiber. De kan brukes i alt fra supper til gryteretter.

Sommer

Om sommeren er det mye frisk frukt og grønnsaker som er i sesong. Tomater, agurker, paprika og salat er alle rimelige og kan brukes i sommersalater eller som tilbehør til grillmaten.

Vi kan også bruke ferske urter for å gi smak og aroma til rettene. Basilikum, persille og timian er alle vanlige urter som kan brukes i alt fra sauser til marinader.

Ved å bruke sesongens råvarer kan vi lage billig og sunn middag uten å gå på kompromiss med smaken.

Relatert: Handlenett: Det miljøvennlige alternativet til plastposer

Kjøttfrie alternativer

Bilde som illustrerer billig middag.
Bilde som illustrerer billig middag.

Å spise kjøttfrie middager kan være både billig og sunt. Her er noen alternativer for deg som ønsker å redusere kjøttforbruket.

Vegetar

Som vegetarianer spiser man ikke kjøtt, men man kan fortsatt spise animalske produkter som egg, melk og ost. Her er noen gode vegetariske alternativer:

RetterIngredienser
Vegetarisk lasagneLasagneplater, tomatsaus, grønnsaker, ost
GrønnsakssuppeGrønnsaker, buljong, krydder
OmelettEgg, grønnsaker, ost

Veganer

Veganere spiser ikke kjøtt eller noen form for animalske produkter, inkludert egg og melk. Her er noen gode veganske alternativer:

RetterIngredienser
LinsegryteLinser, grønnsaker, krydder
Quinoa-salatQuinoa, grønnsaker, nøtter, dressing
Søtpotet-burgerSøtpotet, kikerter, krydder, brød

Å spise kjøttfrie middager trenger ikke å være kjedelig. Prøv noen av disse alternativene og nyt en billig og sunn middag.

Hurtige og enkle oppskrifter

Bilde av tomat, sitron, juice og brokkoli.
Bilde av tomat, sitron, juice og brokkoli.

Å lage mat trenger ikke å være vanskelig eller tidkrevende. Vi har funnet noen oppskrifter som er både billige og raske å lage, så du kan få middagen på bordet på kort tid.

Ovnsbakt laks med grønnsaker

Denne oppskriften er både sunn og enkel å lage. Alt du trenger å gjøre er å kutte opp grønnsaker som paprika, løk og squash, legge dem i en ildfast form sammen med laksen og krydre med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft. Deretter steker du det hele i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter. Server med en enkel salat ved siden av.

Spaghetti med tomatsaus

En klassisk rett som alltid er en vinner. Kok opp spaghetti etter anvisning på pakken. I mellomtiden kan du lage en enkel tomatsaus ved å steke løk og hvitløk i olje, tilsett hermetiske tomater og krydder som basilikum og oregano. La det småkoke i noen minutter før du blander sausen med den ferdigkokte spaghettien. Topp med litt revet parmesan og server med en grønn salat.

Kyllingwok med ris

Wok er en enkel og rask måte å lage middag på. Stek kylling i en wokpanne sammen med grønnsaker som gulrot, paprika og løk. Tilsett soyasaus og eventuelt litt chilisaus for ekstra smak. Server med ris ved siden av.

Disse oppskriftene er både billige og raske å lage, og vil garantert falle i smak hos hele familien.

Restemat ideer

Bilde av rimelig middag servert på restaurant.
Bilde av rimelig middag servert på restaurant.

Når det kommer til billig middag, kan restemat være din beste venn. Ikke bare kan du unngå å kaste mat, men du kan også lage deilige retter som vil overraske deg med hvor god mat du kan lage med restene.

Her er noen ideer til restemat:

Reste-pizza

Pizza er en all-time favoritt, og det beste med denne retten er at du kan bruke restene fra kjøleskapet ditt til å lage en deilig middag. Du kan bruke alt fra rester av kjøtt, grønnsaker, ost, og saus. Det er enkelt å lage og smaker fantastisk.

Reste-omelett

En omelett er en annen flott måte å bruke opp restene fra kjøleskapet ditt. Du kan bruke rester av grønnsaker, kjøtt, eller ost. Tilsett litt melk og krydder og stek i en panne. Det er enkelt å lage og smaker godt.

Reste-suppe

Suppe er en flott måte å bruke opp restene fra middagen dagen før. Du kan bruke alt fra rester av kjøtt, grønnsaker, ris, og pasta. Tilsett litt buljong og krydder og kok opp. Det er enkelt å lage og smaker fantastisk.

Reste-wok

En wok er en flott måte å bruke opp restene fra middagen dagen før. Du kan bruke alt fra rester av kjøtt, grønnsaker, ris, og pasta. Tilsett litt soyasaus og krydder og stek i en wok. Det er enkelt å lage og smaker fantastisk.

Bruk disse ideene til restemat for å lage deilige og billige middager. Du vil ikke bare spare penger, men du vil også unngå å kaste mat.

Matlaging i store porsjoner

Bilde av en stor porsjon med billig middag.
Bilde av en stor porsjon med billig middag.

Når vi ønsker å spare penger på mat, kan det være lurt å lage mat i store porsjoner. Dette kan være en effektiv måte å redusere matkostnadene på, spesielt hvis vi bor alene eller i små husholdninger. Ved å lage en stor porsjon av en rett, kan vi dele opp maten i flere mindre porsjoner og fryse ned for senere bruk.

En annen fordel med å lage mat i store porsjoner er at det kan være mer effektivt når det kommer til tidsbruk. Å forberede en stor porsjon av en rett tar vanligvis ikke så mye lenger tid enn å forberede en mindre porsjon. Dermed kan vi spare tid på matlagingen og heller bruke tiden vår på andre ting.

Når vi skal lage mat i store porsjoner, kan det være lurt å velge retter som er enkle å lage og som kan fryses ned uten å miste smak og kvalitet. Noen eksempler på retter som egner seg godt til dette formålet er supper, gryteretter og lasagne. Disse rettene kan lages i store porsjoner og fryses ned i mindre porsjoner for senere bruk.

En annen måte å lage mat i store porsjoner på er å planlegge måltidene våre på forhånd. Ved å planlegge hva vi skal spise i løpet av uken, kan vi kjøpe inn ingredienser i større mengder og dermed spare penger på matvarene. Vi kan også velge retter som kan lages i store porsjoner og som kan brukes til flere forskjellige måltider. For eksempel kan en stor porsjon ris og bønner brukes til å lage risotto, burritos og salater.

Å lage mat i store porsjoner kan være en effektiv måte å spare penger på mat, spesielt hvis vi bor alene eller i små husholdninger. Ved å velge retter som er enkle å lage og som kan fryses ned uten å miste smak og kvalitet, kan vi lage mat i store porsjoner og dermed spare tid og penger på matlagingen.

Relatert: Thai mat: Komplett guide (historie, oppskrifter og tips)

Billig internasjonal mat

Bilde av billig internasjonal mat.
Bilde av billig internasjonal mat.

Når vi ønsker å lage billig, men likevel smakfull mat, kan det være lurt å se utenfor vår egen kultur. Internasjonal mat kan gi oss nye smaker og ingredienser som vi kan bruke til å lage deilige, rimelige retter. Her er noen forslag til billig internasjonal mat fra tre forskjellige verdensdeler.

Asiatisk

Asiatisk mat er kjent for å være både smakfull og sunn. Her er noen ingredienser som er billige og kan brukes til å lage deilige asiatiske retter:

 • Risnudler: Disse nudlene er laget av ris og er billigere enn mange andre typer nudler. De kan brukes i alt fra pad thai til suppe.
 • Soyasaus: Dette er en grunnleggende ingrediens i mange asiatiske retter. Det kan brukes til å marinere kjøtt, lage sauser og gi smak til nudler og ris.
 • Ingefær: Ingefær er en annen vanlig ingrediens i asiatisk mat. Det kan brukes til å gi smak til supper, sauser og marinader.

Middelhavet

Middelhavsmat er kjent for å være sunn og smakfull. Her er noen ingredienser som er billige og kan brukes til å lage deilige middelhavsretter:

 • Kikerter: Disse er en billig proteinkilde og kan brukes i alt fra hummus til salater.
 • Tomater: Tomater er en grunnleggende ingrediens i mange middelhavsretter. De kan brukes i alt fra pizza til gresk salat.
 • Olivenolje: Dette er en av de viktigste ingrediensene i middelhavsmat. Det kan brukes til å steke mat, lage sauser og dressinger.

Latin-Amerikansk

Latin-amerikansk mat er kjent for å være krydret og smakfull. Her er noen ingredienser som er billige og kan brukes til å lage deilige latin-amerikanske retter:

 • Bønner: Disse er en billig proteinkilde og kan brukes i alt fra chili til quesadillas.
 • Mais: Dette er en annen billig ingrediens som kan brukes i mange forskjellige retter, inkludert tacos og enchiladas.
 • Avokado: Avokado er en sunn kilde til fett og kan brukes i alt fra guacamole til salater.

Vi håper disse forslagene til billig internasjonal mat har gitt deg noen ideer til nye retter du kan prøve hjemme.

Spar penger med hjemmelaget mat

Bilde av hjemmelaget og billig middag.
Bilde av hjemmelaget og billig middag.

Vi kan spare mye penger på mat ved å lage hjemmelaget mat. Ikke bare er det billigere enn å spise ute eller kjøpe ferdigmat, men det kan også være sunnere og mer tilfredsstillende.

En av de største fordelene med å lage mat hjemme er at vi kan bruke ingredienser som allerede finnes i kjøleskapet og pantryet vårt. Dette reduserer matsvinn og sparer penger på lang sikt. Vi kan også kjøpe ingredienser i bulk og bruke dem til å lage flere måltider, noe som er mye billigere enn å kjøpe ferdige måltider.

En annen fordel med å lage mat hjemme er at vi kan kontrollere mengden salt, sukker og fett som vi legger til i maten vår. Dette kan være spesielt gunstig for personer med høyt blodtrykk eller diabetes. Vi kan også legge til ekstra grønnsaker og protein for å gjøre måltidene sunnere og mer næringsrike.

For å spare tid og penger, kan vi planlegge ukesmenyer og handle inn ingrediensene på forhånd. Dette vil hjelpe oss å unngå impulsive kjøp og sikre at vi har alt vi trenger for å lage sunne og billige måltider hjemme.

I tillegg kan vi lære å lage basisvarer hjemme, som brød, yoghurt og granola. Dette vil ikke bare spare penger, men også sikre at vi har full kontroll over ingrediensene i maten vår. Vi kan også benytte oss av lokale bønder og tilbudene på butikkene for å få de beste prisene og ferskeste råvarene.

Alt i alt er det mange måter å spare penger på mat ved å lage hjemmelaget mat. Vi kan bruke restemat og ingredienser som allerede finnes i kjøleskapet vårt, planlegge ukesmenyer og handle inn på forhånd, og lære å lage basisvarer hjemme. Ikke bare vil dette spare penger, men det vil også gi oss kontroll over hva vi spiser og hjelpe oss å lage sunne og næringsrike måltider.

Sunn billig middag

Å spise sunt trenger ikke å være dyrt. Her er noen tips til hvordan du kan lage sunne og billige middager.

Bilde av næringsrikt måltid som har blitt servert til middag.
Bilde av næringsrikt måltid som har blitt servert til middag.

Balanserte Måltider

For å lage en sunn og billig middag er det viktig å inkludere balanserte måltider som inneholder proteiner, karbohydrater og fett. Proteiner kan komme fra kjøtt, fisk, belgfrukter eller tofu. Karbohydrater kan komme fra ris, pasta eller poteter. Fett kan komme fra nøtter, olivenolje eller avokado.

Her er noen eksempler på balanserte måltider:

MåltidProteinerKarbohydraterFett
Kyllingfilet med grønnsaker og risKyllingfiletRisOlivenolje
Chili con carne med risKjøttdeigBønner, risAvokado
Fiskegrateng med poteter og grønnsakerFiskefiletPoteterOst

Næringsrike Snacks

Å ha næringsrike snacks tilgjengelig kan hjelpe deg med å unngå å spise usunne alternativer når sulten melder seg. Her er noen eksempler på sunne snacks:

 • Frukt og grønnsaker: Epler, bananer, gulrøtter og agurk er alle sunne og billige alternativer.
 • Nøtter og frø: Mandel, valnøtt, solsikkefrø og gresskarfrø er alle rike på næringsstoffer og kan kjøpes i bulk for å spare penger.
 • Havregryn: Havregryn er rike på fiber og kan brukes til å lage sunne og billige snacks som havregrøt eller havrekjeks.

Ved å inkludere balanserte måltider og næringsrike snacks i kostholdet ditt kan du lage sunn og billig mat uten å ofre smak eller næringsstoffer.

Matlagingsressurser og verktøy

Bilde av mat og en rekke forskjellige sauser.
Bilde av mat og en rekke forskjellige sauser.

Når det kommer til å lage billig middag, er det viktig å ha de rette verktøyene og ressursene. Her er noen tips om hva du kan bruke for å få mest mulig ut av matbudsjettet ditt.

1. Handleliste

En handleliste er en uvurderlig ressurs når det kommer til å lage billig middag. Ved å planlegge måltidene dine på forhånd, kan du unngå impulskjøp og kjøpe bare det du trenger. Det er også lurt å sjekke hva du allerede har hjemme før du går på butikken, slik at du ikke kjøper dobbelt av noe.

2. Restemat

Ikke kast mat som kan brukes på nytt! Restemat kan være en god kilde til billige måltider. Bruk restene fra middagen i en salat eller lag en suppe av grønnsaker som er i ferd med å visne. Du kan også fryse ned rester og bruke dem senere.

3. Billige ingredienser

Noen ingredienser er billigere enn andre. Frosne grønnsaker og frukt er ofte billigere enn ferske, og kan være like sunne. Tørre bønner og linser er også billigere enn kjøtt, og kan brukes i mange forskjellige retter. Se etter tilbud og rabatter på butikken, og kjøp inn stort når det er mulig.

4. Oppskrifter

Det finnes mange nettsteder og apper som tilbyr oppskrifter på billig mat. REMA 1000 har for eksempel en egen seksjon for studentmat med tips til sunne og billige måltider. Throw No More-appen kan også være et nyttig verktøy når du ønsker forutsigbarhet og vil planlegge hvordan å få billige varer og samtidig redusere matsvinn.

Ofte stilte spørsmål

Bilde av restaurant som er kjent for sine lave priser.
Bilde av restaurant som er kjent for sine lave priser.

Hvordan lage en rimelig middag for en familie på tre?

Det er flere måter å lage en rimelig middag for en familie på tre. En god måte er å planlegge måltidene på forhånd og kjøpe inn ingrediensene i bulk. Det kan også være lurt å velge rimelige proteinkilder som bønner, linser og egg. En annen god måte å spare penger på er å bruke rester fra tidligere måltider og lage nye retter med dem.

Hvilke ingredienser bør man kjøpe for å lage en kostnadseffektiv middag på Coop Extra?

Coop Extra har et bredt utvalg av rimelige ingredienser som kan brukes til å lage kostnadseffektive måltider. Noen gode valg inkluderer ris, pasta, bønner, linser, egg, poteter, grønnsaker og billigere kjøttstykker. Det kan også være lurt å se etter varer som er nedsatt på grunn av dato og bruke dem til å lage middager.

Hva er noen gode oppskrifter for å lage middag til mange personer uten å bruke for mye penger?

Det er mange gode oppskrifter som kan brukes til å lage middag til mange personer uten å bruke for mye penger. Noen gode valg inkluderer gryteretter, supper, pasta og risretter. Det kan også være lurt å lage store porsjoner og bruke restene til å lage nye retter.

Hvilke raske og økonomiske middagsretter kan man forberede på kort tid?

Noen raske og økonomiske middagsretter som kan forberedes på kort tid inkluderer pasta med tomatsaus, ris med grønnsaker, omelett med grønnsaker og bønner eller linser med ris. Disse rettene er enkle å lage og kan tilpasses med forskjellige ingredienser for å gi variasjon.

Hvordan kan man inkludere sunne elementer i en budsjettvennlig middag?

Det er mange sunne elementer som kan inkluderes i en budsjettvennlig middag. Noen gode valg inkluderer grønnsaker som brokkoli, gulrøtter og spinat, magert kjøtt som kylling og kalkun, og fullkornsprodukter som brunt ris og fullkornspasta. Det kan også være lurt å begrense bruken av salt og fett i rettene for å gjøre dem sunnere.

Hva er de mest kostnadseffektive måltidene man kan lage med ris som hovedingrediens?

Ris er en billig og allsidig ingrediens som kan brukes til å lage mange forskjellige måltider. Noen gode kostnadseffektive måltider som kan lages med ris som hovedingrediens inkluderer risotto, risgrøt, ris- og bønneboller og ris- og grønnsakscurry. Disse rettene er enkle å tilberede og kan tilpasses med forskjellige ingredienser for å gi variasjon.

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Facebook
Twitter
LinkedIn

Smartkjøkken

Vi håper du liker innlegget vårt. Takk for at du har tatt turen innom.

Litt om oss:
Smartkjøkken ble etablert i starten av 2023 og har på kort tid blitt en populær leverandør blant nordmenn. På nettbutikken vår finner du smarte kjøkkenprodukter. På bloggen vår gir vi deg våre beste anbefalinger.

Vi håper å se deg igjen!

Produkttester

Bilde

10 beste airfryere

Bilde

12 beste toastjern

Bilde

10 beste pizzaovner

Bilde

15 beste vaffeljern

Bilde

10 beste kokebøker

Vår produktkatalog

Andre artikler

Har du noen ideer? 🤩